vissza a főoldalra

 

 

 2011.10.21. 

Arab és európai püspökök felhívása az egyiptomi keresztények védelmében

A múlt vasárnapi kairói véres események után, amelyeknek egyes források szerint harminc halálos kopt ortodox áldozata volt és ötezer sebesültje, európai és arab főpásztorok felhívással fordultak a nemzetközi közösséghez, hogy ne hagyják sorsukra az egyiptomi keresztényeket.

 A békét és szabadságot sürgető felszólítások a pápa szavait visszhangozzák, amelyekkel a szerda délelőtti általános kihallgatáson az egyiptomi kisebbségek jogainak tiszteletben tartását kérte.

 Erdő Péter bíboros, mint arról a Kurír is beszámolt, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke a földrész főpásztorainak együttérzését fejezte ki minden egyiptomi állampolgár, különösen a kopt keresztény közösség számára.

 Az arab országok latin szertartású püspökeinek konferenciája (CELRA), amelynek tagjai ezekben a napokban tartják összejövetelüket Rómában, szintén felhívást intéztek a nemzetközi közösséghez. A CELRA leköszönő titkára, Camillo Ballin püspök nagy aggodalmának adott hangot a robbanásig feszült légkör miatt, amely azzal a veszéllyel fenyeget, hogy kioltja az „arab tavasz” által keltett reményeket. Az egyiptomi katonai tanács továbbra is tagadja felelősségét a koptok haláláért, de a világhálón napok óta látható képsorok egyértelműen tanúskodnak a kemény megtorlásról, a páncélosok bevetéséről a békés tüntetők ellen.

 Nagy szomorúságuknak adnak hangot sajtóközleményükben az angliai és walesi püspöki konferencia tagjai is a tragédia miatt. A főpásztorok imáikkal csatlakoznak III. Shenouda pápához és a szent szinódushoz, Antonios Naguib bíboroshoz és az egész egyiptomi kopt közösséghez, hogy e nagy nemzetet megosztó sebek begyógyuljanak, miközben a béke és az igazságosság megteremtésén dolgoznak az országban. Szolidaritást vállalnak a koptokkal, akik háromnapos ima- és böjt időszakot tartanak a történtek miatt. A püspökök annak a reményüknek adnak hangot, hogy a politikai hatóságok nem kímélik erőfeszítéseiket a régóta húzódó problémák megoldása érdekében. Ezáltal a kopt hívek muzulmán testvéreikkel egyenlő állampolgárokká válhatnak majd.

 Végül elismeréssel méltatják a kopt egyházi vezetők és az Al-Azhar nagysejkjének erőfeszítéseit annak érdekében, hogy rendezzék az állampolgárság, az istentiszteleti szabadság és az emberi jogok problémáit az egyiptomi muzulmánok és keresztények számára egyaránt.

 Samir Khalil Samir egyiptomi jezsuita, egyetemi tanár, iszlámszakértő a Vatikáni Rádiónak adott interjújában utalt rá, hogy az országban jelenleg különösen kényes a helyzet, tekintettel a novemberi választásokra. A szélsőséges iszlám pártok, mint a szalafiták és a Muszlim Testvériség magukhoz akarják ragadni a hatalmat. Szerintük a keresztényeknek nincs joguk ahhoz, hogy templomot építsenek. Ez elviselhetetlen és elfogadhatatlan. A hívek hosszú évek óta reménykednek és várnak. A Tahrir téri megmozdulás demokratikus változásokat, nagyobb egyenlőséget akart kivívni. Ezt azonban sokféle fanatizmus meg akarja akadályozni. A szélsőséges iszlám fanatizmust maguk a muzulmánok is visszautasítják. Az „arab tavasz” nevű forradalom fiatal résztvevői kifejezetten megvallották: hívők vagyunk; muzulmánok és keresztények. Nem akarunk eltávolodni a vallástól, de hagyjátok, hogy szabadon gyakorolhassuk hitünket – nyilatkozta Samir Khalil Samir.

 

(Forrás: Vatikáni Rádió/Magyar Kurír)