vissza a főoldalra

 

 

 2011.10.21. 

Balmazújváros, az idős- és családbarát település

Felesleges hisztériakeltés volt a református iskola ügye

Balmazújváros Európa egyik legnagyobb nemzeti parkja, a Hortobágy kapujában elhelyezkedő több száz éves település. Az itt élők barátságos és büszke emberek. És van mire büszkének lenniük, hiszen a város történelme az évszázadok során mindig tudott valami olyat adni az embereknek, amiért az ide látogatók vissza-visszatérnek.

Szerkesztőségünk vendége dr. Tiba István országgyűlési képviselő, Balmazújváros polgármestere.

 Szeptember 28-án Idősbarát Önkormányzati Díjban részesült Balmazújváros Önkormányzata. Soltész Miklós államtitkár a díjátadás napján a Parlamentben elmondta, „amikor kiírták a pályázatot, arra szerettek volna buzdítani minden önkormányzatot, hogy próbáljanak valamilyen – a szokásos ellátáson túlmutató – pluszt is behozni az idősekkel kapcsolatos tevékenységi körükbe.” Balmazújvárosban mi volt ez a plusz?

 – Balmazújvároson nagyon sok nem kötelező jellegű szolgáltatás működik az idősellátásban. Így üzemeltetjük az idősek klubját és az idősek otthonát is. Ezeken kívül évente az idősek számára több rendezvényt szervezünk. Ilyen az idősek karácsonyi ünnepsége, amikor 17 helyszínen látjuk vendégül a 62 év felettieket. Az elmúlt évben ez kb. 2900 nyugdíjast jelentett; ilyenkor egy műsorral ked-veskedünk nekik, megvendégeljük őket, és jelképes ajándékot kapnak karácsony tiszteletére. Ez már hagyomány minálunk, ahogy a nótaestek szervezése is. A nyugdíjasok részére kirándulásokat, szabadidős programokat is szervezünk. A főzőklubban az idősebbek adják át tapasztalataikat a fiatalabbaknak. A hagyományőrző klubokban pedig az idősek és a fiatalok együtt töltik a szabadidejüket, és közben mindkét generáció szellemileg és lelkileg gazdagodik. Ilyen például a Versmondó Klubunk is. Továbbá, az idős sportrajongók ingyen látogathatják a helyi NB II-es futballmérkőzéseket. Tehát jelezzük az idősek felé: hálásak vagyunk azért, amit Balmazújvárosért tettek.

 A baloldali ellenzék sokszor azzal riogat, hogy a kormány a nyugdíjasok zsebében turkál. Mit tudnak tenni annak érdekében, hogy a valós szándékok jussanak el a lakossághoz?

 – Tavasszal és ősszel utcafórumokat rendezünk, ami 14-15 helyszínen zajlik, úgy, hogy egy előre meghirdetett időpontban mi – a polgármester és a településrész egyéni képviselője – megyünk ki a lakossághoz. Nagyon szeretik ezt a módszert a helyiek, mert nem kell nekik feljönni a művelődési házba, hanem előre megbeszéljük, melyik utcában találkozunk. Ezeken a fórumokon tájékoztatjuk a lakosságot a helyi és országos szintű hírekről, fejlesztésekről, jogszabályváltozásokról. Arra is figyelünk, hogy a helyi televízió és az ingyenes újság is hitelesen tájékoztassa a lakosságot. A helyi lapban pedig elég jelentős teret biztosítunk idős, írni szerető lakosainknak is.

 Azt olvasom a település honlapján, hogy Balmazújváros lakosságszáma 18,149 fő, viszonylag stabilnak mondható. Ez azt jelenti, hogy egyensúlyban van a születési és a halálozási mutató?

 – Sajnos országunkban nagyon kevés az olyan település, ahol ez az egyensúly felfedezhető. Tavaly volt a születések terén a mélypont, mert csak 149 gyerek született a városban. Ettől függetlenül drasztikusan nem csökkent a lakosságszám, és az is tapasztalható, hogy Debrecenből sokan költöznek ki a környező városokba.

 Balmazújváros nem csak idős-, hanem – ahogy honlapjukon olvasom – családbarát város is. S gondolom, nem csak a szólamok szintjén. Milyen intézkedésekkel támogatják a családokat?

 – Minden egyes rendezvényt úgy szervezünk meg, hogy a város minél szélesebb köre vegyen rajta részt. Azért, mert nem igazán törődnek ma egymással az emberek. Ezért össze szeretnénk hozni a közösségeket, melyeknek a legfontosabb szociológiai építő elemei a családok. Beszéltünk már a futballmeccsekről, melyek igazi családi hétvégi programmá váltak, annak köszönhetően is, hogy a diákoknak sem kell belépőt fizetniük. Mindemellett olyan fejlesztéseket bonyolítunk le, melyek kimondottan a családok igényeit szolgálják. A fürdőfejlesztésnél is kiemelten figyeltünk arra, hogy ne csak a gyógyvízre épülő beruházásokat valósítsunk meg, hanem a gyerekek számára is kedvező változások történjenek, hogy az egész család jól érezze magát. Ugyanilyen fontos a kerékpárutak építése, melyeket szintén családok vehetnek igénybe. Jelenleg egy olyan kerékpárút építése zajlik, amelyik a város határában lévő horgásztóhoz vezet el. És most pályázunk egy Nagyhegyesig tartó kerékpárút megépítésére, mert Nagyhegyestől Hajdúszoboszlóig most épül a kerékpárút. Természetesen, amiben csak tudunk, kedvezményeket és új, helyi lehetőségeket is adunk a családoknak: ilyen a gyermekétkeztetés, időszakos gyermekfelügyelet, kedvezményes fürdőbelépők biztosítása, illetve színházi programokat szervezünk felújított színháztermünkben.

 Említette a fejlesztéseket. A kis-és középvállalkozókat tudják-e külön támogatni a városban?

 – Sajnos erre nincs lehetőségünk. Az önkormányzatnak nincs kifizetetlen számlája, nem tartozik senkinek, viszont nagyon kicsi az éves iparűzési adóbevétele, nem haladja meg a 250-270 millió forintot. Ennek oka, hogy a kis-és közepes vállalkozások vannak túlsúlyban a városban, és ők ebben a gazdasági helyzetben örülnek, ha talpon maradhatnak. Két évvel ezelőtt 2 tizedszázalékkal csökkentettük az iparűzési adót, de kiemelten forrást nem tudunk nyújtani a kis-és közepes vállalkozóknak, viszont hatékony és gyors önkormányzati ügyintézést biztosítunk számukra.

 Ha jól tudom, két éve működik az új piac a városban. Mennyire tudja az önkormányzat elősegíteni, hogy a helyi lakosok helyi termelőktől vásároljanak? És arra van-e mód, hogy az önkormányzati intézmények a helyi termelőktől szerezzék be a zöldséget, gyümölcsöt, tejet?

 – Balmazújvároson nagy hagyománya van a piacozásnak. Hétvégenként nagyon sokan járnak a piacra. Amikor a piacot fejlesztettük, különválasztottuk az élelmiszer-és a ruhanemű piacot. Örömmel tapasztalom, hogy sokan járnak ki, és az emberek főleg az őstermelőktől vásárolnak. Abban bízom, hogy az Országgyűlés által nemsokára elfogadott piactörvény segíthet abban, hogy a jó minőségű, egészséges magyar termékek kerüljenek a magyar családok asztalára. Ettől függetlenül: még nálunk is változtatni kell a hozzáállásban, mert leszoktak az állattartásról, a növénytermesztésről az emberek. Mi annyit tehetünk, hogy a helyi lapban felhívjuk a figyelmet arra: térjenek vissza a hagyományokhoz, mert az a jövő útja. Magának az önkormányzatnak is van egy mezőgazdasági vállalkozása, amit annak idején egyrészt azért hoztunk létre, hogy a közfoglalkoztatásnak terepet biztosítsunk, másrészt a helyben megtermelt zöldségek, gyümölcsök egy részét a közétkeztetésbe szállíthassuk. A fennmaradó rész hasznosítására pedig egy feldolgozóüzemre adtuk be pályázatunkat. Jelenleg termelőket szeretnénk bevonni ennek az üzemnek a megépítésébe, hogy a tulajdon helyi kézben maradjon, s ne a közvetítők vegyék le a hasznot. A városban ezen kívül nagyon jó kezdeményezések vannak, pl. tejautomata üzemel, ami előtt nagy sorok állnak.

 Még tavasszal a balliberális média szította a feszültséget, miszerint ön egy önkormányzati iskolát át akar adni a református egyháznak. Majdnem másfél hónappal az évnyitó után milyen stádiumban van ez az ügy?

 – Örömmel jelentem, hogy az önkormányzati és a református iskola is zavartalanul üzemel. Vasárnap a református templomban rendezte meg az iskola az Aradi vértanúk emléknapját, míg ,,városi iskolánk” a főtéren, október 6-án este a Kossuth-szobornál emlékezett. Nagyon szép műsort adtak a diákok mindkét ünnepségen. Néhányan, de annál nagyobb médiafelülettel megpróbálták a lakosságot sokkolni, hogy itt milyen szörnyű intézkedések lesznek. Mára a kedélyek lecsillapodtak, hiszen amit mi ígértünk, azokat mind betartottuk. Így iskolabusszal szállítjuk az önkormányzati iskolába azokat a gyerekeket, akiknek szülei az önkormányzati oktatást választották. Az egész ügy egy felesleges hisztériakeltés volt Balmazújvároson.

 Polgármester úr teljesítette az El Caminót és 2010-ben kerékpárral érkezett Budapestre, letenni képviselői esküjét. Mindebből azt véleményezem, hogy fontosnak tartja az egészség védelmét, és a sportlétesítmények fejlesztését is. Milyen a város egészségügyi intézményeinek helyzete?

 – Nem kis büszkeséggel mondhatom, hogy megyei szinten az egyik legszínvonalasabb egészségügyi ellátás városunkban van. A közeljövőben adjuk át az új egészségügyi alapellátó intézményt, amit az önkormányzat teljes egészében saját forrásból valósított meg, mely egy 370 millió forintos beruházás. A régebbi rendelőkben pedig szakorvosi ellátó központ kerül kialakításra. Komoly hangsúlyt fektetünk a prevencióra, az egészséges életmódra, jómagam is több sportrendezvényen veszek részt, célunk; hogy óvodás kortól egészen idős korig biztosítsuk a sportolási lehetőségeket a lakosságnak.

   

Medveczky Attila