vissza a főoldalra

 

 

 2011.10.28. 

I. Radičová nem indul az előrehozott választásokon

Már nem csak találgatás, Iveta Radičová kormányfő nem indul a 2012. március 10-én esedékes előrehozott parlamenti választásokon. Pártjának, az SDKÚ-DS-nek felajánlotta pártban betöltött alelnöki posztját is. Az alelnöki tisztség cseréjére formálisan a párt márciusi választásokat követő kongresszusán kerülhet sor.

 „Úgy döntöttem, hogy a közelgő előrehozott választásokon nem indulok, és nem pályázok a szavazók voksaira,” mondotta a mai sajtóértekezleten Iveta Radičová, melyre az SDKÚ-DS elnökségének tanácskozása után került sor. Döntését azzal indokolta, hogy kormánya nem kapott bizalmat, és ő maga úgy gondolja, hogy ilyen helyzetben nem áll jogában újra a választók szavazataira, esetleg a kormányfői posztra pályáznia.

„Minden tudásomat és erőmet a miniszterelnöki munkába fektettem. Végül megvonták kormányomtól a bizalmat. Számomra ez túl komoly tény, hogy más döntést hozzak, mint amit meghoztam,” mondotta, majd hozzátette, hogy kormányfőként vezeti az országot az előrehozott választásokig. Radičová fényképe tehát már nem fog megjelenni a választás előtti óriásplakátokon. A választások után a lányával készül szabadságra. Hogy mivel fog foglalkozni azután, azt nem konkretizálta. Nem tartotta kizártnak, hogy visszatér az egyetemi katedrára. A pártbeli tevékenységét illetően megjegyezte, hogy: „Hatéves közös út áll mögöttünk, amely szerintem sikeres volt.” Saját bevallása alapján új pártot nem tervez alapítani. Vissza szeretne térni a civil életbe.

Mikuláš Dzurinda, az SDKÚ-DS elnöke, megérti Radičová döntését, de sokkal jobban örülne annak, ha közös pártlistán indulnának. Dzurinda kizárta a választások utáni, Smer-SD-vel való együttműködést. Az SDKÚ-DS november 12-én választja meg azt a személyt, aki a pártot az előrehozott választásokban vezeti, vagyis a pártlista első helyén szerepel majd.

 

(TASR, Felvidék.ma, CzA)