vissza a főoldalra

 

 

 2011.10.28. 

Népszerű a Bor és Kézműves Mesterségek Fesztiválja

A marosvásárhelyiek a zord időjárás ellenére nem maradtak távol a XI. Bor és Kézműves Mesterségek Fesztiváljától. Több mint húsz bortermelő és rengeteg kézműves fogadta a marosvásárhelyi Várba látogatókat. Október 21-étől 23-áig folyt a bor, szólt a zene és sült a hús, a kolbász.

 Több neves pincészet jött el Marosvásárhelyre, hogy bemutassa termékeit. A borkedvelők megkóstolhatták a Murfatlar, a Jidvei, a Cotnari italait, vagy éppen Moldova Köztársaságbeli szőlőnedűt kortyolgathattak. Amíg a szülők itókáztak, a gyerekek kipróbálhatták a mini- és a hullámvasutat, a nagyobbak pedig dodgemezhettek (ütközőskocsizhattak). Míg napközben perui indiánok zenéltek a nagyérdeműnek az egykori kisszínpad helyén, addig esténként a nagyszínpadon nép- és könnyűzenei előadók, tánccsoportok szórakoztatták az egybegyűlteket.

 Nem csak a borról és koncertekről szólt azonban a 11. alkalommal megszervezett fesztivál, hanem a kézművesekről is. Voltak Buzău, Vrancea megyei kiállítók, de ismerős arccal is találkoztunk: a korondi Győrfy Domokos a nyári népi termékek vásárát követően a hétvégén is elhozta a városba saját készítésű cserépfazekait.

 Volt azonban marosvásárhelyi kiállító is. Bács Annamária rojtbogozásos technikával készít terítőket, falvédőket, újabban pedig karkötőket is. „Az idén nem igazán vásároltak. Minden ilyen jellegű eseményen ott vagyok, és mindig eladtam egy-két nagyobb dolgot, de itt még nem. Úgy vettem észre, hogy az emberek a pénztelenség miatt újabban csak kis termékeket vásárolnak, megpróbálok igazodni az igényekhez, és karkötőket készítek” – fogalmazott a kézműves.

 A vár egyik sarkában elrejtve képviseltette magát a Nyárádmenti Kistérségi Társulás. Ők a bor, must, pálinka mellett zöldséget, gyümölcsöt, mézeskalácsot is hoztak Marosvásárhelyre. „Kiemelném a természetes alapanyagokból készített szappanainkat, amelyek hideg eljárással készülnek, vagyis negyven fokon keverjük össze az alkotóelemeket. Van kókusz-, pálma- és kukoricaolaj felhasználásával készített szappanunk, de olyan is, amelybe holttengeri iszapot kevertünk. Ez utóbbi ekcémás bőrre nagyon jó, akár még kezelésként is. Egy másik szintén nagyon jó termékünk a 100 százalékos olívaolajjal készített szappan, amely akár kézkrémként is használható” – fogalmazott a társulás részéről jelen lévő Csiki Zsolt. Elmondta, idén a karácsonyi ünnepek előtt a megyeközpontba is elhozzák kézzel festett muránói üveggömbjeiket – egy évvel ezelőtt azokat Budapesten a karácsonyi vásáron mutattak be.

 

(Forrás: szekelyhon.ro)