vissza a főoldalra

 

 

 2011.10.28. 

Medveczky Ádám a mesterművész

Október 24-én délután kollégái, tisztelői, barátai, családja körében köszöntötték 70. születésnapja alkalmából a Magyar Állami Operaház Székely Bertalan –termében Medveczky Ádám Kossuth-díjas karmestert, a dalszínház örökös tagját.

Ókovács Szilveszter az Operaház kormánybiztosa ünnepi köszöntőjében felidézte emlékeit Medveczky Ádámmal kapcsolatosan: „a mi famíliánk a Himnusz-felvételről és a karmesterversenyről ismerte Medveczky Ádámot. Bátran állíthatom, hogy Medveczky Ádám a karmesterverseny óta közszeretetnek örvend, de nem csak a mi köreinkben…A magyarok ismerik és szeretik őt. Amikor zeneakadémista lettem, és jelentkeztem az opera szakra, a családtagjaim örültek, hogy Medveczky Ádám lehet a tanárom. Mondták is nekem az operisták, hogy Ádámra lehet számítani. Ezt később meg is tapasztalhattam, ahogy kollegáim is.” A vezetőség első ajándéka Beethoven öt zongoraversenyének kispartitúrája volt, aminek bejegyzése sokat számít a művésznek: „Ferencsik, 1931” . A második ajándék egy Ferencsik-emlékházból való kép, a harmadik pedig egy díszes üstdobverő volt. „Néhányszor nekem is volt alkalmam fellépni Medveczky Ádámmal. Ami az ő tekintetéből árad, amit sugároz a muzsikusok felé, az nem pótolható semmivel, még kottatudással sem. Amikor a Hunyadi Lászlót Medveczky Ádám vezényli, akkor pedig nem csak a zene szól, hanem egy hitvallást is hallhatunk. Most, mikor Medveczky Ádámot köszöntöm, rá kell hogy jöjjek, a mostani éra is aranykora az Operaháznak”- mondta a kormánybiztos úr, aki beszéde végén átadta a Magyar Állami Operaház Mesterművésze címet az ünnepeltnek.

Báthori Éva operaénekesnő köszöntőjében elmondta: „Medveczky Ádámot – akitől mesterlevelemet kaptam – különleges viszony fűzi a világhoz. Ő volt az én zenei mesterem az operaszakon, s ő vezényelte az első darabomat, amiben egy kis szerepet énekelhettem. Nemrég már egymás mellett ültünk, mint Gundel-díjasok, és mint pedagógustársak is az operahallgatók vizsgáján, és a közeljövőben együtt muzsikálunk az Operaházban, a Don Giovanniban. Sajnos nem voltam itt, amikor megkapta a Kossuth-díjat, de nem volt olyan zenész, aki Medveczky Ádám rangos elismerésének ne örült volna. Az más kérdés, hogy miért nem kapta meg korábban? A tanár úr példát mutatott, hogy igenis lehet valaki szent szellemeknek szent szolgája – még akkor is, ha így csak 70 éves korában kapja meg a Kossuth-díjat.” A következő köszöntőt Sümeghy Eszter operaénekesnő mondta, aki visszaemlékezett arra, hogy Medveczky ugyanolyan szeretettel, alázattal, hittel foglalkozott a kezdőkkel a Zeneakadémián, mint a világsztárokkal. A művésznő szerint az a hit, és az az alázat,amit a mester mutatott, példaértékű. „Életem első Tosca-előadását tanár úr vezényelte, és neki köszönhetem, hogy azóta sikerrel énekelhetek”- mondta Sümeghy Eszter. Molnár András Kossuth-díjas operaénekes, korunk nemzetközi hírű Wagner-tenorja, az ünnepelt barátja elmondta, hogy ő nem járt Zeneakadémiára, de Medveczky Ádámmal való próbák, énekes gyakorlatok felértek a legminőségibb kurzussal. „Egyre kevesebb az a karmester, akire annyira lehet támaszkodni, mint Medveczky Ádámra. A szerénysége az egyik okozója, hogy későn kapta meg elismeréseit…De talán annyit dolgozott, dolgozik, hogy nem is ért rá ezen gondolkodni. Te nem öregszel Ádám, sok karmester kezén érezni az időt. A tiéden nem érzem”- mondta Molnár András.

Bazsinka Zsuzsanna és Szegedi Csaba operaénekesek – Medveczky Ádám hajdani tanítványai – egy-egy áriával köszöntötték mesterüket. Az ünnepség végén Medveczky Ádám megköszönve a szép szavakat, ajándékokat, kifejtette a színházhoz való szinte misztikus viszonyát és elmondta, hogy még nem érkezett el az idő arra, hogy saját nekrológját mondja el, már csak azért sem, mert – mint tréfásan említette – a személyi igazolványa 2060-ban jár le.

 

Sz.