vissza a főoldalra

 

 

 2011.10.28. 

Félix atya aranydiplomás

Ötven éve vette át matematika és fizika szakos tanári diplomáját és kezdett tanítani az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban Dr. Frajka Félix atya, aki október 12-én vehette át aranydiplomáját.

 A Jászberényhez tartozó Boldogházán született 1930-ban. Gimnáziumi tanulmányait a jászberényi Lehel Vezér Gimnáziumban végezte. Érettségi után, 1948-ban belépett a ferences rendbe, 1956-ban doktorált teológiából. Ugyanebben az évben felvételt nyert az ELTE TTK matematika–fizika szakára, ahol 1961-ben szerzett diplomát.

Kiváló, tanítványai által igen szeretett pedagógus volt. Az országos tanulmányi versenyeken gyakran értek el jó helyezést a növendékei, így az egyházi iskolákra nehezedő nyomás ellenére is többen már első évben bejutottak az egyetemre már a hatvanas években is.

„A fizika tanításában igen szerencsés helyzetben voltam – mondta Félix atya a Ferences Sajtóközpontnak –, mert számos modern fizikai kísérleti eszközt kaptunk külföldről. Nagyon sok atomfizikai kísérletet végeztünk radioaktív anyagokkal (GM-csővel, Wilson féle ködkamrával). Mikrohullámú kísérleteket. Spektroszkópiai kiséleteket és méréseket. Távcsöves csillagászati megfigyeléseket. Fénysebességmérést (Foucault–Michelson-módszerrel) 14 méteres távolságon.”

Tanári pályáját 1976-tól a szentendrei Ferences Gimnáziumba folytatta, ahol igazgatóhelyettesi és osztályfőnöki beosztásai ellenére is igyekezett hasonló lelkesedéssel tanítani mindkét tantárgyat. Itt még modernebb eszközökkel sikerült a fizikát tanítania: „Bemutattuk az energia kvantumosságát (Franck Hertz-kísérlet), az elektron diffrakciót, megmértük az elektron fajlagos töltését, sikerült elektron hullámhosszat mérni. A fénysebességet (Lissajous-görbével) itt már 3 méteres távon sikerült megmérni. Matematikában bevezettem a számítástechnika oktatását. Fizikában a számítógépes kísérleteket.”

Hatvanegy éves korában, 1991-ben mint tanár, nyugalomba vonult. Két év múlva azonban újra csatasorba kellett állnia, amikor a II. kerületi Ady Endre utcai iskola visszakerült egyházi tulajdonba. Félix atya fiatalos lendülettel szervezte meg és indította be a ma már 12 évfolyamos, Szent Angéla nevét viselő gimnáziumot, melynek jelenleg 850 tanulója és félszáz pedagógusa van. Új épületszárnyakkal és hatalmas tornacsarnokkal bővült az épületegyüttes igazgatói működése idején. Félix atya véglegesen 2003-ban vonult vissza a tanítástól. Pedagógusi munkásságáért akkor a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Szent Gellért-díj arany fokozatában, az állam pedig a Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesítette.

A ferences szerzetestanár, immár túl a nyolcvanon, ma is aktív lelkipásztor, a II. kerületi Tövis utcai lelkészség templomigazgatója.

 

(Forrás: ofm.hu)