vissza a főoldalra

 

 

 2011.09.02. 

Szakrális Művészetek Hete a család évében

Az Ars Sacra Alapítvány ötödik alkalommal rendezi meg ősszel, szeptember 16. és 25. között a Szakrális Művészetek Hete rendezvénysorozatot. Már az első programokkal az volt a szervezők legfőbb szándéka, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék azokat a képzőművészeti kincseket, zenei különlegességeket, amelyek alkalmasak a lélek felemelésére. Az idei programokról, a művészeteken átszűrődő reményről Dragonits Márta belsőépítésszel, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumának elnökével beszélgettünk.

 – Idén tehát ötödik születésnapját ünnepli a Szakrális Művészetek Hete. 2007-ben ki volt az ötletgazda, hogy egy ilyen nagyszabású rendezvényt szervezzenek?

 – A 2007-es budapesti Városmisszió szervezésébe kapcsolódtunk bele, mi, a Szakrális Művészetek Hete későbbi ötletgazdái, és azon gondolkodtunk, vajon miként lehetne a szakmánkon keresztül bemutatni az Istennel való kapcsolatunkat. Belsőépítészként, ami egy iparművészeti tevékenyég, elég sok művésszel álltam már akkor kapcsolatban, és elmentem az Iparművészeti Múzeumba, ahol megkérdeztem: lehetne-e egy kis szakrális kiállítást rendezni a Városmisszió idejére? Hála Istennek igent mondtak, ahogy a többi múzeumban is. Jól tudtam, hogy a múzeumok nagyon sok olyan alkotást őriznek, melyek az Ég felé fordítják az ember tekintetét.

 – Nem csak fővárosi, hanem országos, sőt Kárpát-medencei programsorozatról van szó. Mindezt ön koordinálja?

 – 2007-ben még csak fővárosi rendezvény volt, 2008-ban már egyházmegyei gyűjteményekre és múzeumokra alapítva és közreműködésükre számítva rendeztük meg országszerte a Szakrális Művészetek Hetét. Akkor gondoltunk arra, hogy ezt ki kéne terjeszteni az egész Kárpát-medencére. Akikhez eljutott ennek a híre, azok mind igent mondottak. Alapítványunk meghirdeti azt a rendezvényt, amihez lehet csatlakozni. Akivel tudunk, személyesen létesítünk kapcsolatot, de vannak, akik önkéntes módon csatlakoznak. Az értékhordozó és -teremtő kezdeményezés dinamikusan növekszik; míg 2007-ben négyezren, addig tavaly összesen 24 ezren vettek részt a Szakrális Művészetek Hete rendezvényein.

 – Az előadóművészek is maguktól jönnek? Vagy hívásra?

 – A színészeket, énekeseket hívjuk, de önként is jelentkeznek. Minden évben annyi anyagi támogatást kapunk a bíboros úrtól, hogy a programfüzetet ki tudjuk nyomtatni. Most, hogy egyre nagyobb lett ez a rendezvény, már nem elegendő a háromfős szervezőcsapat. Két barátnőmmel, Toroczkay Ilonával és Kolek Ildikóval 2008-ban megalapítottuk az Ars Sacra Alapítványt, hogy intézményes keretek között folytathassuk a munkát. Több önkéntes is csatlakozott hozzánk, így alakult meg a „Szakrakör” ahogy magunkat hívjuk.

 – Tudtommal a programok térítésmentesek. Engedjen meg egy prózai kérdést: ha még a művészek jótékonysági alapon is lépnek föl, léteznek még egyéb költségek is. Honnan sikerül mindezt kigazdálkodni?

 – Belsőépítész-irodámat használjuk megbeszélésekre, a szervezők maguk állják a benzinköltséget, és barátaink közül többen anyagilag is támogatják munkánkat. Mindenki ott és oly módon segít, ahol tud. Azért nő ilyen módon ez a rendezvény, mert aki megélte milyen jó szeretetben és közösségben élni, bekapcsolódik.

 – A Nyitott templomok éjszakája is ehhez a rendezvényhez kapcsolódik?

 – Az európai városmisszió-sorozat szervezői: Párizs, Brüsszel, Libanon, Bécs és Budapest. Az osztrák fővárosban találták ki a „nyitott templomok éjszakáját”, amit mi 2007-ben beemeltünk a programsorozatba. A budapesti Városmisszió épp egybeesett a Kulturális Örökség Napjaival 2007-ben, és egy szerencsés találkozásnak köszönhetően egymásra találtunk. A Kulturális Örökség Napjai az Európa Tanács kezdeményezésére indultak el, olyan épületet nyitnak meg, melyek az év többi napjain nem látogathatók. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal összefogva szervezzük azóta a Nyitott Templomok Éjszakáját, hiszen céljaink megegyeznek: a kultúrában rejlő kincsek felmutatása.

 – Mit tudnak nyújtani a nyitott templomok azoknak, akik egyébként sosem látogatnak el oda?

 – A templomok építészeti, művészeti értékeinek az üzenetét szeretnénk tolmácsolni a betérőknek. Az élmény attól is függ, hogy mit rendeznek abban a templomban és milyen szívvel tér be a látogató. Személyes tapasztalatomat tudom megosztani: tavaly a városmajori templomban egy teaházat szerveztek, melyben éjfélig tartó személyes beszélgetések voltak, és sok ember szívét megérintette a közös együttlét és szeretet.

 – Egy számomra ismeretlen település temploma sokat elárul a hely történelméről. Egy nagyváros templomait látogatva mennyire lehet érzékelni a településre jellemző fejlődési folyamatot?

 – Minden egyes templom saját életének lenyomatát viseli. Ez független attól, hogy nagyvárosban, vagy kisebb településen helyezkedik el. A templomok szinte magukon viselik az egész történelmet. A kisebb településeken, ahol szűkösebbek a kulturális megnyilvánulások lehetőségei, sokkal nagyobb a foganatja a Nyitott templomok éjszakájának. Erre egy példa: kaptunk egy levelet, amiben közlik, hogy „csoda történt a Fejér megyei Fülén”, ahol meghívták a templomba az egyházközség tagjai a művészbarátaikat, az asszonyok süteményeket készítettek, így a közösség jobban összekovácsolódott.

 – Magáról a keresztény művészetről sokan úgy gondolják, hogy már történelem. Tehát múlt időben beszélnek róla. A Szakrális Művészetek Hete bemutatja a kortárs keresztény alkotókat, alkotásokat is?

– A kortárs alkotók bemutatása egyik fő célunk, és ennek kapcsán évente pályázatokat írunk ki a művészeti egyetemek hallgatói részére. Idén a Család évéhez kapcsolódóan a Társadalom egészséges alapsejtje c. pályázatot hirdettük meg, és a beérkezett anyagból a Fuga Építészeti Központban rendezünk egy kis kiállítást. Ezen kívül a Várban, az önkormányzat aulájában tartják Kárpáti Tamás festőművész kiállítását; a művész minden képe fantasztikus belső fényt áraszt.

 – Mikor lesz az ünnepélyes megnyitó?

 – Szeptember 16-án, délután 3 órakor a Nemzeti Múzeumban dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom–budapesti érsek nyitja meg a rendezvénysorozatot. A köszöntőt pedig dr. Csorba László főigazgató mondja. A megnyitón közreműködik a Magyar Rádió Gyermekkórusa Thész Gabriella vezényletével.

 – Megünneplik valamivel ezt az ötödik születésnapot?

 – Elsősorban munkával ünnepeljük meg, másodsorban egy új arculat kialakításával. Öt évvel ezelőtt az Iparművészeti Múzeumban kezdődött a Szakrális Művészetek Hete, s idén ott tartjuk a záróeseményt Varga Lajos püspök úr részvételével.

 – Lesznek külön fiataloknak, gyerekeknek szóló rendezvények is? Ezt a generációt is megszólítják?

 – Természetesen, hiszen az ifjúság jelenti a jövőt. Országszerte múzeumpedagógiai foglalkozásokat tartunk, s az egyes egyházművészeti gyűjtemények meghívják a környékbeli iskolák diákjait is. Ezenkívül bemutatkozik a Loyola-Caffeban a Jezsuita Roma Szakkollégium, és szeptember 24-én az óbudai amfiteátrumban egész napos Szentjánosbogár Fesztivált tartunk, koncertekkel, kézműves-foglalkozásokkal várjuk a gyerekeket. Programjainkról részletesen a www. szmh.hu honlapon tájékozódhatnak.

 

Medveczky Attila