vissza a főoldalra

 

 

 2011.09.02. 

A harmadik évtized elé

Erdélyi-partiumi református tanintézményeink az Úristenbe vetett bizalommal és reménységgel kezdik a 2011/2012-es tanévet. A Királyhágómelléki Református Egyházkerület három középiskolája, az erdélyi testvéregyházkerület jónéhány intézményével, valamint a történelmi magyar egyházakéival együtt éppen a jubileumi, huszadik tanévet zárták és a huszonegyediket indítják. Hazai magyar nyelvű egyházi iskoláink közül a legnagyobbikat – a Szatmárnémeti Református Gimnáziumot – az a megtiszteltetés érte, hogy a kerek évfordulón házigazdája lehet a református tanintézmények közös, ünnepélyes tanévnyitójának.

 A Temesvárról indult rendszerváltás után történelmi egyházaink lépéseket tettek az Erdélyben évszázados hagyományú egyházi oktatás helyreállítására. Igaz, csak kis lépéseket tudtunk tenni. Több száz 1948-ban elorzott („államosított”) református intézmény helyett csak néhány középiskolát indíthattunk újra, s azokat is törvényi háttér hiányában, igen mostoha körülmények közepette. Húsz év távlatából megállapíthatjuk, hogy egyházi iskolarendszerünk – a törvényi keretek kedvezőtlen, az egyházi oktatást hátrányosan érintő volta miatt – igen lassan fejlődhetett.

 És mégis: amit Isten segedelmével, kemény küzdelemben meg tudtunk valósítani, az a körülményekhez képest jelentős. Királyhágómelléki Egyházkerületünk oktatási-nevelési intézményeiben ma több mint háromezer kisdiák, nagydiák és egyetemi hallgató tanul. Éppen ezért a jubileumi számvetés idején elsőnek köszönet és hálaadás kell megszólaljon bennünk: köszönjük a Megtartó Istennek, hogy református óvodáinkat, iskoláinkat, egyetemünket élteti és oltalmazza, gondot visel a testvéregyházak által alapított tanintézményekre, minden iskolára, amelyben édes anyanyelvünkön folyik a jövő nemzedék nevelése.

 Az egyházi iskolák „felettébb szükséges voltáról” az elmúlt húsz esztendő alatt sok szó esett. Hitbeli és nemzeti identitásunk megmaradásának zálogai voltak felekezeti iskoláink évszázadokon keresztül. Európának ezen a fertályán kevés nép dicsekedhet a mienkhez hasonló múltú egyházi oktatással. Trianoni tragédiánk egyik lesújtó következménye lett az utódállamokban beindult egyházi magyar iskolarendszer össezsugorítása. Ezt tetőzte be az 1948-as kommunista államosítás, amikor is erdélyi magyar egyházainktól több mint 1.300 iskolát koboztak el. Máig ható üzenete van számunkra boldog emlékezetű Márton Áron erdélyi püspöknek, amikor az igazságtalan államosítási dekrétum ellen emeli fel szavát:

 „Nem veheti senki rossz néven, ha iskoláink és nevelő intézeteink fölött könnyeket hullatunk. Ezeket az iskolákat és intézeteket nemzedékek buzgósága, takarékossága, önfeláldozó munkája, hite és szeretete építette, fejlesztette, és a legnehezebb körülmények között is megtartotta századokon keresztül mind a mai napig…Nem vehetik rossz néven azt sem, ha iskoláink visszaszerzése érdekében a törvényes lehetőségeket és eszközöket felhasználjuk. Az egyház isteni alapítójától, Jézus Krisztustól kapta a jogot és parancsot, hogy híveit a gyermekkortól kezdve valláserkölcsi szellemben nevelje természetfölötti rendeltetésüknek megfelelően. Egyházmegyénk alapításától kezdve megszakítás nélkül tartott fenn iskolákat, amelyekbe a nép fiait nevelte…A hitvallásos iskolák az állam szempontjából is hasznos munkát végeztek, s népünk művelődését, vallásos és erkölcsi nevelését szolgálták. Nem mondunk le a reményről, hogy a katolikus iskolák népművelő munkájának értékét és hasznosságát a kormányzat is el fogja ismerni, és az egyházat visszahelyezi jogaiba.”

 1989 után a teljes körű felekezeti iskolarendszer visszaállításáért folytatott több mint húszéves küzdelmünkben elsősorban történelmi hagyományainkra, bibliai és hitvallásbeli elkötelezettségünkre hivatkozunk. Gyulafehérvárra, Nagyenyedre, Nagybányára, Kolozsvárra, Marosvásárhelyre, Nagyváradra, Zilahra. Tárgyalásaink során sokszor hivatkoztunk az Erdélyben velünk együtt élő nemzetek és egyházaik hasonló törekvéseire. Ne feledjük el, hogy 1918-ban az erdélyi iskolák 72%-a felekezeti volt, s ebben az adatban benne vannak a románok, szászok, zsidók és mások iskolái is.

 A történelmi hagyományok mellett az egyházi iskolák szellemiségére szoktunk hivatkozni, s ezt soha nem gondoljuk üres szócséplésnek. Óvodáinkban, iskoláinkban, egyetemünkön arra törekszünk, hogy a keresztyén értékeket megőrizzük, nemzeti hagyományainkat továbbfejlesszük, gyermekeinket, ifjainkat a fentebb említett valláserkölcsi nevelésben részesítsük. Globalizált világunkban, az identitásvesztés szorításában nemzeti közösségünknek erre van szüksége. Vajha felfognák a felekezeti iskolák ellenzői, hogy mindez az állam, a társadalom szempontjából is hasznos!

 Ez év tavasza óta új oktatási törvényünk van. Jobb mint az előzőek voltak, de a felekezeti oktatás szempontjából korántsem megnyugtató a törvény. Folytatja ugyanis azt a gyakorlatot, amely szerint a felekezeti oktatás és a magánoktatás egybemosódik, holott az ország alaptörvénye úgy határozza meg a felekezeti oktatást, mint amely nem téveszthető össze az államival vagy a magánjellegűvel. Tovább kell tehát harcolnunk a meglévő felekezeti iskolai rendszer megerősítéséért. És a rendszer bővítéséért, hiszen a törvény erre mégiscsak leehetőséget ad. Jó jel, hogy több egyházközség jelezte: református óvodát szándékszik indítani. Mások elemi iskolákat indították az utóbbi években, vagy most készülnek erre. Az egyházkerület szakmai, jogi és esetenként anyagi támogatást tud nyújtani ezekben az ügyekben.

 A Királyhágómelléki Református Egyházkerület kebelében működő tanintézmények oktatóit-nevelőit, lelkészi karunkat, presbitériumainkat arra biztatjuk, hogy éljenek a lehetőséggel. Ahol lehet, indítsuk újra régi iskoláinkat-óvodáinkat, különös tekintettel a kicsiny, a nyelvváltás határára ért közösségeinkre. Ne feledjük: a református iskola – általában – magyar tannyelvű iskola!  

Református oktatásunk újraindításának harmadik évtizedét úgy érzem, bizakodással kezdhetjük el, mert a meglévő óvodáink, iskoláink, az egyházkerület által alapított első önálló magyar nyelvű felsőoktatási intézmény, a Partiumi Keresztyén Egyetem már bizonyították létjogosultságukat.

Isten gazdag áldása legyen jubiláló tanintézményeinken!

 

Tolnay István

Királyhágómelléki Református Egyházkerület

tanügyi előadótanácsosa

 

(harangszo.blogspot.com)