vissza a főoldalra

 

 

 2011.09.02. 

Románia államadóssága közelít a GDP 40 százalékához

Románia államadóssága júniusban majdnem 14 milliárd lejjel nőtt, elérte a 214 milliárd lejt és a GDP 39,4 százalékát, az emelkedés elsősorban az 1,5 milliárd euró értékben kiállított eurókötvények kibocsátásának és a rövid távú kölcsönöknek köszönhető, derül ki a pénzügy adataiból.

 Az előző hónapban Románia államadóssága első alkalommal haladta meg a 200 milliárd lejt. Az idei évre előirányzott hazai össztermék (GDP) értéke 543,04 milliárd lej.

 A 6,7 milliárd lej értékben kiállított eurókötvények mellett az államadósság emelkedéséhez hozzájárultak a hazai piacon kiadott kötvények is, amelyek alapja 2 milliárd lejjel 45 milliárd lejre emelkedett.

 Az államkincstár általános számláján rendelkezésre álló összegből származó kölcsönök értéke is 5 milliárd lejjel növekedett, és elérte a 30,5 milliárd lejt. Az államkincstár ezen számlájáról akkor vesznek le kölcsönt, ha eltérés van az állampapírok lejártánál és rövid távú finanszírozás szükséges. Utóbb a számlát újra feltöltik.

 Mindezek következtében júniusban Románia lej és euró államadóssága egyaránt nőtt. Így a lejadósság 6 milliárddal nagyobb, mint egy hónappal korábban és elérte a 91,36 miliárd lejt, az euró tartozás értéke 8 milliárd lejjel nőt 92,5 milliárdra.

 Jelentősen visszaesett júniusban a hosszú távú kölcsönök értéke 92,2 milliárd lejről 79,7 milliárdra, és nagymértékben nőtt a középtávú kölcsönök aránya 35,5 milliárd lejről 56,8 milliárdra. A rövid távú kölcsönök értéke 4,6 milliárddal emelkedett 65,8 milliárdra.

 A helyi közadósság értéke majdnem változatlan előző hónaphoz képest, 11,6 milliárd lej.

 

(Forrás: nyugatijelen.com)