vissza a főoldalra

 

 

 2011.09.02. 

Felvonásvég

Kadhafi dőltével felvonásvéghez látszik érkezni az a dráma, amelyet Izrael és Izrael érdekében a Nyugat, elsősorban az USA vívott meg az összes konzervatív arab rezsim megdöntésével. Már csak Szíria van hátra, ahol az Asszad-dinasztia még tartja magát, de ha megdöntik, ott is bekövetkezik az anarchia.

A cél ez volt, most már tisztán látjuk. Izrael nem bízott még a vele békét kötő arab rendszerekben sem és az amerikai katonai erő foglalkoztatása, üzemben tartása szempontjából is jobb, ha kordában tartott, elfojtott törzsi összeütközések helyett állandó öldöklés folyik egy széles felületen, és a tengerészgyalogosoknak kell rendet csinálni. Mert rend egyelőre sehol sincs, ahol már győzött a forradalom, és úgy áll a dolog, hogy nem is lesz. A beduinok és a tuaregek egymást fogják lőni egy teve zsírpúpjáért, egy korty vízért és erős állam nem lesz található hetedhét országon, mert azzal esetleg titkos szövetséget köthet a Hamasz vagy Irán. A palesztinok magukra fognak maradni. Nagy eredmény lesz majd, ki tudja, hány év múlva, s mennyi élet árán rendet fognak csinálni. Addig Izraelben több várost is felépítenek az oroszországi telepeseknek.

Kíváncsian várjuk a második felvonás megoldásait, nagyjeleneteit. Azt azonban előre kijelentjük, hogy nem küldünk rendfenntartókat a piramisok tövébe.

 

Csurka István