vissza a főoldalra

 

 

 2011.09.02. 

Így lehet saját alaptörvénye

Személyre szóló alaptörvénye lehet bárkinek, aki igényli azt a lakóhelye szerinti polgármesteri hivatalban, körjegyzőségen vagy a kormányablakoknál - olvasható a kormányzati portálon, amelynek tájékoztatása szerint Magyarország Alaptörvényét Kövér László, az Országgyűlés elnöke személyes aláírásával a Magyar Közlöny különkiadásaként lehet igényelni díjmentesen.

 Az alaptörvény terjesztésével összefüggő (nyomdai kivitelezés, postai terjesztés) költségekre a kormány a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium költségvetésében mintegy nettó 50 millió forintos költségkeretet biztosít. Az alaptörvényt a Magyar Közlöny különkiadásaként terjesztik, ezért nyomdai anyagok előkészítését és kinyomtatását a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. végzi el. A postai terjesztést a Magyar Posta végzi, amely az állam számára a terjesztés nagysága miatt - kedvezményesen nyújtja ezt a szolgáltatást.

 A kormány arra kéri az önkormányzatokat, hogy szeptembertől lehetőség szerint a polgármesteri hivatalban, az ügyfélszolgálatukon állítsanak fel egy asztalt, az alaptörvény asztalát, ahol az állampolgárok egy adatlap kitöltésével személyre szólóan kérhetik az új alkotmány névre szóló kézbesítését - áll a közleményben. Az országban elsőként Budapest V. kerület önkormányzata teremtette meg e lehetőséget az ügyfelei számára, az alaptörvény igényléséhez.

 A kormány ily módon is szeretné lehetővé tenni, hogy Magyarország új alaptörvénye bárki számára megismerhető, elérhető legyen, és egyúttal - a közelgő hatályba lépés alkalmából - személyre szóló emléktárgy is lehessen - olvasható a kormany.hu-n.

 A kormányzat tudatja, hogy a polgármesteri hivatalban kitöltött igénylőlap aláírásával az állampolgár hozzájárul ahhoz, hogy az alaptörvény igénylésével, kézbesítésével érintett állami intézmények kizárólag a kézbesítés teljesítéséhez szükséges feladataik ellátásához és az ahhoz szükséges időtartamban felhasználják az állampolgár által az igénylőlapon közölt adatokat (név és lakcím).

 Az Országgyűlés idén április 18-án fogadta el Magyarország új, 2012. január 1-jén hatályba lépő alaptörvényét, amelyet Schmitt Pál köztársasági elnök április 25-én, húsvéthétfőn írt alá ünnepélyes keretek között.

 

MTI / Híradó