vissza a főoldalra

 

 

 2011.09.09. 

Egész Szerbiában csupán 300 ezren dolgoznak a termelésben

Szerbiában 1 millió 700 ezer dolgozó tart el 7 millió 300 ezer lakost. A délszláv háború idején megroppant szerb gazdaság helyzete a pénzügyi válság alatt még rosszabb lett. Folyamatosan nő a munkanélküliek száma. A termelő ágazatokban dolgozók jóval az átlagfizetés alatt keresnek, és ez sokszor a havi számlák kifizetésére sem elég.

Egész Szerbiában csupán 300 ezren dolgoznak a termelésben, de még a 100 ezer forintnyi átlagfizetést sem kapják meg, sokszor számlahegyeket görgetnek maguk előtt.

Újvidéken, akárcsak a legtöbb szerbiai városban naponta kerül lakat egy-egy üzletre vagy vállalkozásra. Aki pedig túlélte az eddigi válságot még vasárnap is dolgozik, hogy fennmaradjon, mint ez a könyvelőség is. Egyszemélyes vállalkozás, alkalmazottra nincs pénz, mert az 50 ezer forintnyi minimálbér után még 25 ezer az adó. Áprilisban 22 százalékos volt a munkanélküliség Szerbiában.

Az elmúlt két évben 400 ezer munkahelyet zártak be, és elemzők szerint az újabb válság tovább súlyosbítja a helyzetet az országban.

 

(Forrás: vajma.info)