vissza a főoldalra

 

 

 2011.09.09. 

Megtartottuk vezető pozíciónkat

Storcz Botond, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya

A várakozásokat kissé talán még felül is múlta a magyar kajak-kenu válogatott szereplése a szegedi világbajnokságon. Csapatunk összesen tíz érmet gyűjtött, amelyből hat arany volt, és – mint 1997 óta minden alkalommal – ezúttal is Magyarország nyerte meg a világbajnokság hivatalos, nemzetek közötti pontversenyét. Storcz Botond szövetségi kapitányt kerestük meg:

 – Hogyan értékeli a világbajnokságot a magyar csapat szemszögéből?

 – Amint azt az Európa-bajnokság után is említettem, a világbajnokság elsődleges célja az volt számunkra, hogy minél több olimpiai számban megszerezzük az indulási jogot. Miután a világbajnokságon a 18 lehetséges kvótából 14-et sikerült begyűjtenünk, elmondható, hogy teljesítettük a kitűzött célokat. Megtartottuk a sportágban betöltött vezető pozíciónkat, így összességében elégedettek lehetünk a szerepléssel. Az egyes versenyszámok közül ennek ellenére természetesen akadtak jobban és kevésbé jól sikerültek is. Férfi kenusaink visszafogottabban szerepeltek a vártnál. A lehetséges négy kvótából mindössze egyet szereztek meg, igaz, azt az egyet Vajda Attila világbajnoki aranyéremmel vívta ki. A férfi kajakosok felemásan produkáltak, mert bár a nyolc megszerezhető kvótából hét meglett, kicsit fájó, hogy egyetlen olimpiai számban sem állhatott magyar versenyző a dobogóra. Ugyanakkor kiemelném a Tóth-Kulifai duót, akiknek aranyérme az egész világbajnokság egyik legszebb pillanata volt csapatunk számára. Ez még akkor is igaz, ha nem olimpiai számban nyert az MTK fiatal párosa. A leginkább a női kajakosok teljesítményével lehetünk megelégedve, hiszen nemcsak a maximális kvótamennyiséget gyűjtötték be a lányok, de négy aranyérmet is szereztek. Mind Csipes Tamara, mind Kozák Danuta, mind pedig Kovács Katalin és a négyes remekül hajózott.

 – A pekingi olimpiai bajnok Vajda Attila és a férfi kajakpáros aranya meglepetésként hatott?

 – Vajda Attila hullámzó teljesítményt nyújtott az elmúlt esztendők világversenyein. Kétségtelen, hogy a belgrádi Európa-bajnoksághoz képest jelentősen feljavult, ám az ő tehetsége vitathatatlan, így személyében gyakorlatilag bármelyik versenyen van egy aranyéremre is esélyes versenyzőnk. Örülök, hogy hazai közönség előtt sikerült maga mögé utasítania a mezőnyt. Biztosra veszem, hogy ez megsokszorozza az elszántságát az olimpiai felkészülésre. A Tóth Dávid–Kulifai Tamás párostól a remek előfutamot látva titkon reméltem a dobogót. Az, hogy ebből aztán arany lett, nemcsak öröm, de komoly meglepetés is volt számomra. Ha töretlen marad a fejlődésük, nagy eredményeket érhetnek el a jövőben is.

 – Az Európa-bajnokságon Kozák Danuta, most a vb-n pedig Csipes Tamara „robbantott” a nők kajakversenyében. Elképzelhető, hogy Kovács Katalin és Janics Natasa mellé felnő két újabb világklasszis, és jövőre fejfájást jelent majd önnek, hogy ki induljon az olimpián?

 – Kozák Danuta és Csipes Tamara egyaránt rendkívül tehetséges versenyző. Így valóban bombaerősek lesznek már majd a válogató versenyek is idehaza, különösen akkor, ha Janics Natasa is visszatér a gyermekszülés után. Fejfájásról azonban nincs szó, hiszen nagyon kellemes állapot egy szövetségi kapitány számára, ha több klasszisversenyzője van.

 – Növekedőben van a kajak-kenuban eredményes nemzetek száma. Az a tény, hogy a szegedi világbajnokságon 15 ország versenyzői tudtak világbajnoki címet nyerni, és 25 ország volt képes érmet szerezni, milyen üzenetet hordoz nekünk, magyaroknak?

 – Észrevétele olyannyira helytálló, hogy már a verseny gyorsértékelésekor is megállapíthattuk: több tekintetben is új korszakot nyitott a mögöttünk hagyott szegedi világbajnokság. Soha még ennyi ország – szám szerint 88 – nem indult világbajnokságon. Ez a szám bármely más sportágban is tiszteletet parancsoló volna. Emellett azt is látni kell, hogy nem pusztán a részt vevő országok és a versenyzők mennyisége növekszik, hanem a felkészültségük színvonala is. Miután az eredmények még mindig kedvezőek számunkra, nincs okunk pánikra, hiszen az érmek jelzik, hogy továbbra is jó úton járunk. Hiba volna azonban karba tett kézzel ülni a babérjainkon. Ahol szükséges, ott meg kell újulni, ahol pedig jól tesszük a dolgunkat, ott következetesen haladni kell az úton tovább. Ennek révén minden esélyünk meg- lesz, hogy továbbra megőrizzük vezető pozíciónkat.

 

Kovács Attila