vissza a főoldalra

 

 

 2011.09.09. 

Látványos piros pontot kapott hazánk a Fitch hitelminősítőtől

A Fitch Ratings hitelminősítő szerint a magyar gazdaságpolitika az idén visszatért a helyes útra, és a jövő évre kitűzött 3 százalék alatti deficitcél hihető.

- Bátorító, hogy a kormány a gyengébb gazdasági növekedésre új lépésekkel reagált – mondta Ed Parker, a Fitch Ratings felzárkózó piaci szuverén besorolásokért felelős vezérigazgatója egy frankfurti pénzügyi konferencia kapcsán a Dow Jones hírügynökségnek, utalva a keddi kormányülés után bejelentett bevételnövelő és kiadáscsökkentő intézkedésekre. A kormány komolyan veszi a költségvetési konszolidációt és az idén már jókora pénzügyi kiigazítást hajtott végre – mondta.

 Ugyanakkor Magyarország magas köz- és külső adósságállománya miatt továbbra is a kelet-közép-európai térség legsebezhetőbb országa – tette hozzá.

 A Fitch június elején stabilra javította a magyar szuverén adóskockázati besorolások kilátását a leminősítés lehetőségére utaló eddigi negatívról, a magyar kormány által bejelentett költségvetési intézkedések bizalomerősítő hatásával indokolva a lépést.

 A kilátás stabilizálása azt jelenti, hogy a nemzetközi hitelminősítő levette a napirendről a magyar adósosztályzatok visszaminősítését.

 A Fitch a kilátás stabilra javításával egy időben megerősítette a hosszú futamidejű szuverén magyar deviza- és forintadósság „BBB mínusz”, illetve „BBB” osztályzatait, a rövid lejáratú adósságok „F3”-as besorolásával, illetve a kereskedelmi adósokra külön megállapított, „A mínusz” szintű osztályzati országplafonnal együtt.

 ***

Magyarország a 48. helyre jött fel a tavalyi 52. helyről a World Economic Forum (WEF) 2011. évi globális versenyképességi rangsorában - jelentette be Palócz Éva, a Kopint-Tárki Zrt. a WEF magyarországi partnerének vezérigazgatója a szerdai budapesti tájékoztatón.

 

(forrás: MTI)