vissza a főoldalra

 

 

 2011.09.09. 

A két árva

Serfőző Simon színműve Móricz Zsigmondról

Serfőző Simon József Attila-díjas költő egyfelvonásos színművet írt Móricz Zsigmondról és Litkei Erzsébetről (Csibéről) valamint közös gyerekükről. A drámát szeptember 17-én mutatják be Zagyvarékason, a prózaíróról elnevezett művelődési házban, az előadást megtekinti Móricz Zsigmond és Litkei Erzsébet fia is.

Móricz Zsigmond egyik írásában így emlékezett vissza Csibével 1936 őszén történt megismerkedésükre: „Szeptember végén hazafelé mentem éjfél után, s gyalog mentem keresztül a Ferenc József hídon. Egy kislány, majdnem gyerek ácsorgott a híd közepén, s nézte a vizet. Megszólítottam: »Maga mit csinál itt?« Előbb nem felelt, aztán azt mondta: »Be kéne ugrani, az anyja szemit.« »Miért nem ugrott már be?« »Nézem, hogy tán a partról könnyebb.«

Újra nevetni kellett, s elkezdtem beszélgetni a kis öngyilkosjelölttel. Sok az adóssága, keresete nincs, a háziasszony azt mondta: »Hát mi lesz? Mi lesz?« Emiatt ő nem mer hazamenni, nem tudja, mi lesz vele...

Vagy egy óráig beszélgettem vele, s meghívtam, hogy másnap reggel jöjjön el egy budai kávéházba, a Tabánba. Én másnap tízkor ott voltam, de nem jött. Egy óra múlva észrevettem az ablakból, hogy kint sétál. Kimentem érte, de nem jött be, hogy ő még nem volt kávéházban, nem mer bemenni. Színházban sem volt soha. Kis proletárlány, takarítóné. Már volt szobalány egy méltóságos úréknál, de inkább csak súrolásból és effélékből él... Darabig járkáltam vele, s mivel dolgom volt, másnapra ugyanott találkozót adtam neki... A gyerek hihetetlenül szeret beszélni, s csupa olyan dolgokat mondott, amit tágra nyílt füllel hallgattam és jegyeztem... S amiket mond, oly remek, hogy eddig huszonnyolc novellám jelent meg abból, amit majdnem szó szerint írtam le az ő előadásából.”

Serfőző Simont foglalkoztatta Móricz Zsigmond és Csibe viszonya, de arra sohasem gondolt, hogy ezt egy kis játékban egyszer majd megírja. Földes Imre, a zagyvarékasi Kék Ibolya tánc- és énekcsoport vezetője vetette fel, hogy írná meg Móricz Zsigmondnak a faluhoz fűződő kapcsolatát. Annál is inkább, mert Litkei Imre sokáig Zagyvarékason élt, ahol gyakran megfordult az édesanyja is.

– A fiút az édesanyja nem tudta nevelni, ezért 5-6 éves koráig állami gondozott volt – mondta el Serfőző Simon. – Csibe nem mondta meg Móricznak, hogy a közös fiukról van szó. Imrét Zagyvarékason Kiss Boldizsárék vették magukhoz az állami gondozásból. Zagyvarékason nagyon sok lelencgyerek nevelkedett, akadt olyan ház, ahová két-három gyereket is befogadtak, mert az állam anyagilag támogatta a családoknál történő elhelyezésüket. Kiss Boldizsáréknak sokáig nem volt tudomásuk arról, hogy valójában kicsoda Imre édesapja. Móriczban is csak sokára tudatosodott, hogy a gyerek az övé lehet. Az író Imre születése előtt kilenc hónappal valóban együtt töltött egy éjszakát Csibével, legalábbis a dokumentumok erre utalnak. A darabnak azért adtam A két árva címet, mert Csibe ugyanolyan lelencgyerek volt, mint a fia. Csibe elbeszéléseiből Móricz sok mindent feldolgozott az Árvácska című regényében, tulajdonképpen az ő életét írta meg benne. Az igazsághoz tartozik az is, hogy a zagyvarékasiak közül néhányan nem hagyták szó nélkül, hogy Móricz különböző újságokban szóvá tette az ottani szegények sorsát, kibeszélte őket a Rádióban, holott az ő érdekükben emelte fel szavát. Sértette az önérzetüket. A darabban erről is szó esik.

Több mint tíz évvel ezelőtt alakult meg Zagyvarékason a Móricz Zsigmond Társaság. Minden évben koszorúzással emlékeznek az íróra. A helyiek a mai napig sok legendát őriznek azokról a látogatásokról, amelyeket Móricz Zsigmond tett náluk. Rendszeresen tartanak előadásokat az író életművéről, bemutatták három bohózatát is.

Mikor a falu hatszáz éves volt, Serfőző Simont kérték fel, hogy írja meg Zagyvarékas történetét, így született meg az Át az időn című dráma. A sikeren felbuzdulva újabb felkérést kapott a Millennium évében, erre az alkalomra írta meg a Jövőlátó című színművét.

A két árva című egyfelvonásos darabot szolnoki és zagyvarékasi amatőrök játsszák, rendezője Rigó József, aki az egyik szolnoki gimnáziumban vezet drámatagozatos osztályt. A tervek szerint a bemutatón jelen lesz Móricz Zsigmond és Csibe fia, Móricz Imre is.

 

Borbély László