vissza a főoldalra

 

 

 2011.09.09. 

Palesztinát Kína is támogatja

Kína a független palesztin állam létrehozása mellett áll, és támogatni fogja a palesztinok kérelmét az ENSZ-ben - tudatta a külügyminisztérium szóvivője útján szeptember 7-én, szerdán a kínai kormány.

„A független állam elidegeníthetetlen, törvényes joga a palesztin népnek, s egyben Palesztina és Izrael békés egymás mellett élésének alapja, illetve feltétele" - szögezte le Csiang Jü. „Megértjük, tiszteljük és támogatjuk Palesztina tervét arra, hogy a kérdést az ENSZ elé terjessze" - tette hozzá nyomatékkal.

 A palesztinok ENSZ-tagságukra vonatkozó kérelmüket szeptember 20-án, a Közgyűlés 66. ülésszaka előtt nyújtják be hivatalosan New Yorkban a világszervezet főtitkárának.

 Izrael határozottan ellene van a palesztinok kérésének, s - Washingtonnal egyetértésben - az az álláspontja, hogy a tárgyalások folytatásával lehet csak a független palesztin állam megvalósításához eljutni.

 Hírek szerint az Egyesült Államok még az utolsó pillanatban kísérletet tett a palesztinok meggyőzésére, hogy álljanak el tervüktől. Barack Obama kormánya világossá tette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában vétót fog emelni az előterjesztés ellen.

 

(forrás: MTI)