vissza a főoldalra

 

 

 2011.09.09. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIII. évfolyamának 37. száma!

Csurka István: Történelemhamisítás

A következmények (2.oldal)

A huszonegyedik század a nagy New York-i történelemhamisítással kezdődött és a fél emberiség ma is ennek a következményei alatt nyög. 2001. szeptember 11-én két amerikai utasszállítógép csapódott bele a WTC ikertornyaiba, amely gépek a közeli Bostonból szálltak fel. A gépeken mindenki szörnyethalt, az utaslisták arabnak vélt terroristái közül több jelezte, hogy él, köszöni, jól van. Az elkövetők kilétét, a bűntett megszervezőit soha nem igazolták. A tornyok a becsapódás után összeomlottak. Azt állították, hogy a gépek tartályaiban lévő égő kerozintól. A kerozin nyolcszáz fokon ég, az acél, amely az épületet tartja, 1300 fokon lágyul és 1500 Celsius fokon olvad el. A tornyok és néhány környező nagy épület mégis összedőlt és közel háromezer, részvétünkre méltó áldozat között hatszáz volt az odavezényelt tűzoltó. Amerika társadalma, amely megnyert két világháborút a belterületét ért egyetlen karcolás nélkül, most kapott egy fröccsöt a háború valóságából, és vezetői a felkorbácsolt sértettség és önérzet hazafiúi erényeit is felhasználva megindították az antiterrorista világháborút, amely ma is folyik. Lerohanták Irakot, majd Afganisztán ellen indítottak háborút, Izrael megtámadta a Gázai övezetet, amikor ott a terroristának nyilvánított Hamasz került választás útján kormányra, most pedig egy furcsa forradalom söpört végig az arab országokon, amelynek a végkimenetelét még nem látjuk.

Tíz évvel a történtek után elmondhatjuk, hogy a hamis történelem beállt, mint a jég a Balatonon. El van felejtve, hogy míg a tévé a füstölgő tornyokat és a porfelhőben menekülő embereket mutatta, örvendező, diadalittas arabokat és muzulmánokat játszottak be, akik azonban egy korábbi felvételen a rendkívüli cukor- és csokiosztás miatt lettek boldogok. A német bulvársajtó is ezeket a halál- és ujjongás- képeket közölte.

Mindmáig elmaradt ennek a borzalomnak az elemző feldolgozása. Ha egy-két felelős kutató, író, biztonsági szakember nem feszíti meg minden erejét a történet valódi bemutatására, a hamis történelem jege ráfagy az emberi gondolkodásra. A nemzeti társadalmaknak pedig elemi érdekük, hogy alternatívát tudjanak képezni a hamis történelemmel szemben, különösen most, amikor a hamis történelemből már a válságok sora fakad.

Immár nem a történet elemző feldolgozása, s a következmények kritikus számbavétele, hanem az emlékezés igazol mindent. Emlékezések, virágok, könnyek, ünnepi szónoklatok igazolják, hogy az acél nyolcszáz fokon is megolvad. Sajátos médiaerőszak láttatja be milliókkal, hogy azok az al-Kaida terroristák a gépen voltak, akik később jelentkeztek, s az egészet az az Oszama bin Laden főzte ki, akit nemrégen egy idegen államba való betörés révén amerikai kommandósok megöltek – valószínűleg halála után több évvel.

 Világörökségi címre pályázik Hajdúböszörmény

Jól működik az MSZP–Jobbik-frakció (4.oldal)

A nevelési év ünnepélyes megnyitójával, a Napsugár Óvoda felújított épületének átadásával vette kezdetét a böszörményi városnapi programsorozat szeptember 9-én. A „bezermeni vígasságok” elnevezéssel pedig szeptember 10-én a hajdúsági ízek kedvelőit látta vendégül a város, sőt állampolgársági eskütételt is szerveztek a hajdúk Böszörménybe telepítésének évfordulójára, szeptember 13-ra. A városi ünnepségsorozatról, a világörökségi címre való pályázásról Kiss Attila országgyűlési képviselőt, Hajdúböszörmény polgármesterét kérdeztem.

– Tisztelt képviselő úr, polgármester úr! Milyen hagyományokkal bír ez az ünnepség?

– A városnapi rendezvénysorozatnak nagyon komoly a hagyománya, mert 1609. szeptember 13-án kelt Báthory Gábor kiváltságlevele, amiben a fejedelem letelepíti a hajdúkat az egykori Böszörmény településre. Mindez 402 éve történt, és a város komoly fejlődése ekkor vette kezdetét. A hajdúkat nem csak letelepítette a fejedelem, de kollektív nemességet is adott nekik, így kizárólag csak az uralkodó felé tartoztak számadással. Az 1699-től a megalakult hajdú kerületnek pedig városunk lett a székhelye egészen 1876-ig, amikor egy közigazgatási reform megszüntette a kerületet. A város napját a ’90-es évektől kezdve ünnepeljük egy önkormányzati rendelet alapján.

– Azt mondják, hogy a hajdúk nagyon vendégszerető emberek és büszkék voltak. Ez a jelenre is vonatkozik?

–Ez a jelenre is érvényes, kedveljük és szeretjük azokat, akik jó szándékkal érkeznek hozzánk. Tizenegy testvérvárosunk van, és a városnapokon szinte mindegyik képviselteti magát, együtt ünnepelnek velünk. Érdekesség, hogy testvértelepüléseink egy része a határon túli magyar lakta területeken fekszik. Ilyen Arany János szülőhelye, a kárpátaljai Beregszász, és az erdélyi Gyergyóalfalu.

 Az alpolgármester cége végezte a beruházásokhoz kapcsolódó különböző ügyleteket (4.oldal)

„Hajdúhadház változásért kiált. Látszik, hogy szinte mindenki egyet akar: változást. A változáshoz pedig új emberek is kellenek, új elképzelésekkel, új lendülettel. Ha városunk helyzetét megvizsgáljuk, egyértelműen érzékelhető, hogy nagy a baj. Hajdúhadház a lassú halál útján jár, mely útról az életét egy új, a biztató jövő útja felé kell irányítanunk. Ehhez szinte minden területen komoly változások szükségesek!”- olvashattuk még tavaly a fideszes polgármesterjelölt szórólapjain. Arról, hogy az említett nagy baj miként orvosolható, a gazdasági életről, a közbiztonságról, a társadalmi feszültségek csökkentéséről Csáfordi Dénes polgármester urat kérdeztük.

– Tisztelt polgármester úr! Meglátása szerint mi jellemezte a 2006 és 2010 közötti városvezetést?

– Kissé „Pató Pál-urasan” közelítették meg a problémákat, tehát semmilyen tekintetben nem beszélhetünk egy kapkodós városvezetésről. Mind a hivatali élet, mind a város fejlesztése nagyon lassan haladt előre. Az is érdekes, hogy sem a korábbi polgármester, sem a jegyző nem lakott a városban. Emellett voltak olyan képviselők, akik más településen építkeztek. Egy ilyen helyzetben nem hiszem, hogy ezek az emberek valóban hittek a város fejlődésében, és a fejlesztésben. Az előző polgármester 20 éven át töltötte be a posztját, és a testület több tagja nyolc-tizenkét éven át ült a székében. Tavaly hála Istennek változás történt, nagyon sok új képviselőt választottak meg. Ez is mutatja a változás iránti lakossági igényt.  

Családbarát város kialakítása a cél

Az egyik legválságosabb térségben élünk (5.oldal)

Nyergesújfalu 7788 állandó lakosú város a Duna jobb partján, Komárom-Esztergom megyében, a Bécs-budai főközlekedési út mellett, a Gerecse hegység északi lejtőjén. Várossá 1989. március 1-jén nyilvánították. Mihelik Magdolna 2010 októberétől Nyergesújfalu polgármester asszonya. A városvezetővel a családbarát város-koncepcióról beszélgettem.

– Tisztelt Polgármester Asszony! Amikor átvette a város vezetését, három olyan nagy beruházásra volt szerződésük, melyeknek ez évre jelentkeznek a kiadásai. Ez mekkora terhet jelentett?

– Nem éppen szerződésekről van szó; a Kernstok Károly Általános Iskola felújítása volt folyamatban, ami felszereléssel együtt majdnem 800 millió forintos projekt, és ennek csak a tizedrésze volt támogatás. Ezen kívül több nyertes pályázatunk volt, melyekre a választások napjáig még nem volt kivitelező, tehát mi folytattuk le a közbeszerzési eljárásokat. Megtehettük volna, hogy elállunk a pályázatoktól, vita alakult ki a képviselő-testületben, de mégsem mondtunk le a korábbi tervekről azok fontossága miatt.

 Nem vezetőcseréken múlik a bormarketing sikere, hanem egy új koncepción

Demeter Endre furmintja nyerte el a JuniWine címet (7.oldal)

Fennállása óta negyedik éves kóstolóját rendezte meg szeptember 2-án a fiatal magyar borászokat tömörítő közösség az etyeki Rókusfalvy teraszon, ahol a Junibor Egyesület tagjai Demeter Endre 2009-es furmintját találták az est legjobb borának. A Demetervin pincészet 2009-es száraz furmintja a tokaj-hegyaljai Mádról származik, és a világörökség részét képező település termőhelyi adottságait fejezi ki – áll a Junibor közleményében. A vulkáni talaj adta karaktert a korlátozott terhelés és a kíméletes feldolgozás egyaránt segít bemutatni. A hagyományos borkészítés elemei, azaz a kézi prés, a spontán erjesztés és a zempléni hordók használata tovább fokozzák a helyi jelleget. Szerkesztőségünk vendége: dr. Demeter Endre borász.

– Mennyire tartja fontosnak a magyar értékek védelmét?

– Kötelességeink, feladataink vannak saját családunkkal és nemzetünkkel szemben. Azért élünk a világon, hogy olyat alkossunk, ami a közösség szempontjából jó és hasznos. Személy szerint azért választottam ezt az életformát, mert egy világörökségi címmel kitüntetett borvidék fenntartása az egyik legszebb és leghasznosabb tevékenység, amit a közösségnek adhatok. Hagyományos módszerekkel, a természet és az elődök iránti tisztelettel való borkészítés a leghasznosabb, amit tehetek.

A világ is szegényebb lenne a Tokaji Borvidék nélkül, másrészt a magyar országimázs szempontjából is lényeges feladatnak kell lennie a borvidék marketingjének, mert a legfontosabb hungarikumról van szó.

 A Petőfi-szobor sorsa a felvidéki magyarság kálváriájának jelképe

A rendszerváltással megsokasodtak a szlovák nacionalista megnyilvánulások (9.oldal)

A múlt héten nagyszabású ünnepségsorozat keretén belül emlékeztek meg Petőfi Sándor pozsonyi szobra leleplezésének 100. évfordulója alkalmából. Szeptember 8-án délután a Petőfi Sándor Emlékmű Bizottság, a Magyar Köztársaság Nagykövetsége, a Pozsonyi Fővárosi Önkormányzat, a Magyar Köztársaság Kulturális Intézete és a Csemadok Pozsonyi Városi Választmánya ünnepélyes megemlékezést és koszorúzást tartott a pozsonyi Medikus kertben. Ünnepi beszédet Duka Zólyomi Árpád, a Petőfi Sándor Emlékmű Bizottság elnöke mondott, majd következett a koszorúzási szertartás. A felvidéki Petőfi-szobor hányattatásáról, a költő kultuszáról Duka Zólyomi Árpád urat kérdeztem.

 A pártállam kitaszítottjainak, a megbélyegzettek menedéke lett az esztergomi ferences gimnázium

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozták Reisz Pál ferences atyának (15.oldal)

Reisz Pál: Rossz időben született ez az intézmény, amelynek 80. fennállási évfordulóját ünnepeljük, rosszkor alapították. Gondoljunk csak arra, hogy a 10 éves fennállásának évében kitört a háború. A 20. évforduló 1951., a magyarországi bolsevik terror legsötétebb esztendeje. 25 éves az intézmény 1956-ban. Harmincéves 1961 borús esztendejében. 50 éves 1981-ben, amikor híre-hamva sincs a kibontakozásnak, de már begyűrűzik hozzánk is a gazdasági válság szele. A felsorolt jeles évfordulók majd’ mindegyike olyan időszakra esett, amikor nem volt szabad, nem volt ajánlatos ünnepelni, és nem is volt értelme az ünneplésnek.

1991-ben azt hittük, hogy beköszöntött hozzánk a rendszerváltás, gyanútlan és felhőtlen boldogsággal ünnepeltük a jubileumi 60.évet. Nem sokkal később már úgy éreztük, hogy cseberből vederbe kerültünk.

Hála a Gondviselés különös kegyelmének, most ilyen külső körülmények között, itt az Országházban tiszteleghetünk nemzetünk nagyjainak emléke előtt, találkozhatunk nemzetünk jelenlegi vezetőivel, együtt ünnepelhetünk velük. Mondhatom a korábbi generációk tagjaival, hogy régen vártunk egy ilyen találkozásra, egy ilyen együttlétre. Nem volt véletlen az   – és talán elődeink már akkor megéreztek valamit a keserves jövendőből –, hogy az alapítók a csodatevő szent, Páduai Szent Antal közbenjárására bízták ezt az intézményt, akinek 700. égi születésnapját, azaz halálának 7. centenáriumát éppen 1931-ben ünnepelte az egyház.

 Hetvenéves a Császár, Isten éltesse!

Albert Flórián Aranylabdás labdarúgó, a Nemzet Sportolója (20.oldal)

Játékosként ő jutott a legmagasabbra a magyar labdarúgók közül, hiszen rajta kívül soha, senki nem kapta meg az Aranylabdát. Talán ennek is köszönhető, hogy a Császár becenevet kapta. A hetvenedik születésnapját ünneplő Albert Flóriánnal egykori sikerei színhelyén, a róla elnevezett stadion klubházában beszélgetünk.

– Szerkesztőségünk és lapunk olvasói nevében boldog születésnapot kívánok!

– Köszönöm szépen a köszöntésüket!

– Zárkózott ember hírében áll, alig tudunk valamit a magánéletéről.

– A jugoszláv határhoz közel fekvő Hercegszántón születtem. Hatan voltunk testvérek, én voltam a hatodik. Édesanyámat sajnos hamar, két és félévesen elveszítettem. Édesapám és testvéreim is rajongtak a fociért, sportszerető család volt a miénk. Így aztán, amikor az 1950-es évek elején felköltöztünk a fővárosba, szinte azonnal felmerült, hogy levisznek valahová, valamelyik klubcsapat játékosbörzéjére. Miután az egyik bátyám hatalmas Fradi-rajongó volt, nem sokat gondolkodott azon, melyik klub toborzójára vigye le az öccsét. Engem is kiválasztottak a több száz gyermek közül, ami hatalmas élményt jelentett számomra. És az élmény mellett valaminek a kezdetét is, hiszen így lettem a Bp. Kinizsi kölyökcsapatának tagja. Nem tévedés, a Kinizsié, mert akkoriban nem használhatta a saját nevét a Fradi.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtökönként az újságosoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu

tel: 06-30-7545-017