vissza a főoldalra

 

 

 2011.09.09. 

Ukrajna mindenre esküszik, hogy nem lesz gázháború

Mikola Azarov ukrán miniszterelnök igyekszik eloszlatni azokat a félelmeket, hogy a gázkereskedelem miatt Moszkva és Kijev között egyre éleződő viszály az orosz gáz Európába irányuló tranzitszállításainak újabb leállásához fog vezetni.

 A The Moscow Times szerint Azarov kijelentette, hogy Ukrajna tiszteletben fogja tartani a meglévő szerződést és a szerintük túl magas áron vásárol orosz gázt, amíg a két ország nem köt újabb szerződést. "Egyértelműen akarom közölni mindenkivel, hogy senki nem érzékel majd semmiféle háborút – beleértve a gázháborút – Ukrajna és Oroszország között" – fogalmazott Azarov.

 Oroszország kész megvédeni Ukrajnával szemben a gáz árával kapcsolatos álláspontját, akár peres úton is - jelentette ki Moszkvában Szergej Lavrov orosz külügyminiszter ukrán kollégájával, Kosztyantin Griscsenkóval tartott találkozó után. Lavrov kijelentette: Oroszország a nemzetközi jog előírásainak megfelelően jár el a probléma megoldásában, és hangsúlyozta: Oroszország nem akarja erőszakkal bevonni Ukrajnát az orosz-fehérorosz-kazah vámunióba, de szeretné, ha Kijev eldöntené, kíván-e csatlakozni, vagy sem.

 A külügyminiszterek találkozója nyilvánvalóan a gáz ára körül hetek óta tartó, egyre hevesebb viszály újabb állomása. Az előző fordulóban, szombaton Janukovics arról beszélt, hogy Ukrajnát a sarokba szorítja és megalázza Oroszország, Dmitrij Medvegyev elnök viszont kijelentette, hogy Moszkva kész peres úton is megvédeni az álláspontját. Az ezt megelőző pengeváltás során Kijev bejelentette a Naftogaz konszern átszervezését, amitől a közlések szerint azt várták, hogy érvényét veszti a Gazprom és a Naftogaz szerződése.

 Az orosz fél azt szeretné, hogy Ukrajna ne közeledjen túl gyorsan Európához, és meg akarja szerezni az ukrán gázvezeték-rendszert, ezért hívja Ukrajnát a hármas vámunióba és ezért javasolta Vlagyimir Putyin kormányfő a Gazprom és a Naftogaz összeolvasztását. Kijev azonban mindkét lehetőségtől mereven elzárkózik.

 

(Forrás: karpatalja.ma)