vissza a főoldalra

 

 

 2011.09.16. 

Nem engedhetjük meg, hogy az egészségből árucikk, a betegből pedig ügyfél legyen

A Magyar Koalíció Pártja nyugtalanságának ad hangot a parlament szeptemberi ülésszakán jóváhagyott 350 millió eurós csomag kapcsán, amely a 31 állami kórház adósságmentesítésére szolgál majd.

Németh Gabriella,  az MKP szociális és egészségügyi alelnöke sajtóközleményében leszögezte:

"Ezzel a döntéssel elhárult az akadály a  kórházak eddig sokat vitatott transzformációja elől. Sokan e mögött a kórházak csendes magánosításának előkészítését vélik látni, és valljuk meg őszintén, van a feltételezésben ráció. Ami a leginkább gyanús, hogy miért csak a legjobban felszerelt, legjobb humán erőforrással, szakmailag magasan képzett orvosokkal, modern felszereltséggel rendelkező egyetemi kórházak és speciális kórházak a kiválasztottak, miért maradtak le a listáról a megyei, illetve városi intézmények? Ezek maradnak majd a szegényeknek és a legelesettebbeknek, akik majd az átlagon felüli ellátást nem tudják megfizetni?  Mert mondjuk meg őszintén, hogy a részvénytársaságok első dolga a kiegyensúlyozott gazdálkodás biztosítása lesz. Tehát mivel a biztosítóktól a transzformáció után sem kapnak majd több pénzt, ezt csak úgy tudják elérni, hogy az eddigi ingyenes alapellátást - standardot- az átlagon felüli szolgáltatások közé sorolják, amelyekért külön díjat számláznak majd. Aki ezt nem tudja megfizetni, utazhat majd a megyei vagy a városi kórházakba.

 Mivel az egészségügyi ellátás jelentősen több pénzbe kerül, mint amennyit a biztosítók a kórházaknak fizetnek, s ha nem akarnak ráfizetéssel gazdálkodni, vagy megemelik a páciens hozzájárulását, vagy az ellátás minőségén spórolnak majd - csökkentik az orvosok és nővérek számát, bérüket, illetve növelik túlóráikat. Ez viszont homlokegyenest ellentétes az egészségügyi dolgozók követeléseivel, melynek az elmúlt hónapokban többször hangot adtak és támogatókra találtak az orvosi kamaránál, az orvosok szakszervezeténél, a nővérek és szülészasszisztensek kamarájánál, civil szerveződéseknél és az átlagembereknél egyaránt. A transzformáció után az egészségügyi minisztériumnak nem lesz beleszólása az Rt-k működésébe, nem fogja tudni befolyásolni a munkavégzés feltételeit sem.

A fent említett okoknál fogva teljesen jogos a félelem, hogy a kórházak transzformációjuk után az egészségből árucikket, a betegből pedig ügyfelet csinálnak majd.

A sokat vitatott részvénytársasági forma önmagában nem old meg semmit, hiszen ha nem változik a kórházak finanszírozásának mechanizmusa, újra csak adósságot halmoznak majd föl. Az érvényes vonatkozó törvények ugyanis nem biztosítják a kórházak kiegyensúlyozott gazdálkodásának feltételeit, nem szabják meg, hogy az elvégzett orvosi beavatkozásokat a biztosítók teljes mértékben térítsék meg. Hiányzik az orvosi beavatkozások egységes árszabása, kevés az állam biztosítottjai után fizetett biztosítási díj. Az egészségügybe egyértelműen több pénzt kell juttatni. Az anyagi fedezet azonban hiányzik, és az eddigi finanszírozási mód mellett a részvénytársaságokra - előbb vagy utóbb - végrehajtás vár.

A Magyar Koalíció Pártja felszólítja az egészségügyi minisztert, hozza nyilvánosságra, miben látja biztosítottnak a transzformált Rt-k újabb eladósodásának megakadályozását? Tudja-e garantálni, hogy ha az Rt-k újra eladósodnak, nem szűnnek majd meg, vagy nem kerülnek magánkézbe? Miben látja biztosítottnak a miniszter, hogy a kiválasztott elit kórházak transzformációja után Szlovákia minden polgára továbbra is hozzájut az őt megillető  minőségi orvosi ellátáshoz? Mi a garancia arra, hogy az orvosok és nővérek jogos követelései meghallgatásra találnak? Ha pedig az orvosok beváltják fenyegetésüket, és tömegesen felmondanak, hogyan biztosítja majd a zavartalan orvosi ellátást?

A Magyar Koalíció Pártja egyértelműen támogatja az orvosok szakszervezetének erőfeszítéseit a kórházak transzformációjának megakadályozására és az orvosok munkafeltételeinek javítására. Amíg a minisztérium és a miniszter nem tudnak a feltett kérdésekre kielégítő választ adni, addig a  kórházak transzformációját elutasítjuk, felelőtlen lépésnek, egyúttal egy nagyon költséges és veszélyes kísérletnek tartjuk, amely veszélyezteti Szlovákia lakossága egészségügyi ellátásának zavartalan biztosítását."

 

(Forrás: felvidek.ma)