vissza a főoldalra

 

 

 2011.09.16. 

Kitüntették a Frankát és két igazgatóját

A nyolcszáz éves ferences rend magyarországi zászlóshajója, az esztergomi Temesvári Pelbárt Gimnázium és Kollégium, népszerű nevén a Franka nyolcvan éve, 1931. szeptember 8-án nyitotta meg kapuit.

 E jubileumot háromnapos rendezvénysorozattal ünneplik a gimnázium egykori és mai diákjai, a rend és a magyar egyház, hiszen ebből az iskolából került ki az utóbbi évtizedekben a magyar papság közel egynegyede, az országos és a helyi közélet számos jeles személyisége, valamint sok-sok becsületes, családját és hivatását–szakmáját szerető családapa, állampolgár.

 A szeptember 8-i esztergomi lelki nap után szeptember 9-én az Országház Felsőházi termében tartottak ünnepséget, melyen Schmitt Pál köztársasági elnök is megjelent, és a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetésben részesítette az iskola egykori és jelenlegi igazgatóját, Reisz Pál (képen) és Tokár János atyákat, az iskolának pedig Köztársasági Díszoklevelet adományozott.

 Az országgyűlés elnöke, Kövér László levelében üdvözölte a gimnázium hajdani és mai diákjait. Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár arról szólt, hogy hazánkban ma azokból az emberekből van a legnagyobb hiány, akik mindenkit emberszámba vesznek Isten gyermekei közül. A ferencesek ilyenek, és ezt Orbán Viktor miniszterelnök nevében is köszöni, mondta. Hangsúlyozta, a ferencesek mindig vitték mások terheit, különösen a legelesettebbekét.

 Az ünnepi megemlékezésen az esztergomi iskola nagy tanáregyéniségeiről, Forró Kamillról, Nagy Sándor Arisztidről, Hajdú Antalról, Huszár Jeromosról és Iglói Ignácról is megemlékeztek egykor kollégáik és diákjaik.

 A különböző korosztályok, illetve évfolyamok képviseletében felszóló öregdiákok között volt Kipke Tamás és Elmer István író, Nádas György humorista és Pindroch Csaba színművész.

 Egyikük azt emelte ki, hogy a gondolat szabadságáért a leghálásabb volt iskolájának. Miközben az iskola falain kívül a diktatúra igyekezett megszabni az élet rendjét, az esztergomi gimnázium ódon falai között a tehetségek kibontakozásának, a gondolat szabadságának a szigete rejtőzött.

 

(Forrás: ofm.hu)