vissza a főoldalra

 

 

 2011.09.16. 

Családi életre nevelés – nem program, hanem életforma

A Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola nem programban, projektben gondolkodik, amikor a családi életre nevelést elő kívánja segíteni. Az iskola együtt él a családokkal, közösen nevelik a szülőkkel a rájuk bízott gyerekeket. Ezzel arra mutatnak példát, hogy a család az emberhez méltó és illő élettér. Németh Ildikó tanárnő mutatta be mindennapjaikat a Magyar Kurírnak.

A Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola húsz évvel ezelőtt, 1991-ben indult, Kalazanci Szent József szellemiségét követve, a magyar piarista hagyományokra támaszkodva építette fel nevelési programját. Pedagógiai alapprogramjukban lefektették, hogy a gyerekek nevelését az iskola és a család közösen végzi. Együttműködésük alapelve, hogy az iskola feladata megerősíteni a családot nevelőmunkájában. Ennek alapját a közös értékrend és közös célok adják. Az iskolában a családhoz hasonló közeg fogadja a gyerekeket, amit ismerősként üdvözölhetnek és otthon érezhetik magukat benne.

 Az iskola számára nagyon fontos a szülői közösség összetartása, egyedülálló együttműködése. Ez az iskolai nevelés sikerének az egyik nagyon fontos alapja. Mind a szülők, mind a tanárok vállalják, hogy sok esetben az árral szemben kell tevékenykedniük, és a gyerekeket is az árral szemben kell megtanítaniuk úszni.

 Az iskola életéhez sok szálon kötődhetnek a szülők. A tanítási nap minden reggel az egész iskola számára közös imával kezdődik, ahova a szülőket is meghívják. Csengő jelzi a reggeli szilencium kezdetét és az osztályok furulyaszóval és énekkel vonulnak le az aulába. Az imaszándékok egyike mindig az egész iskolaközösséget érinti, mindenről megemlékeznek, ami a családok életében fontos. Imádkoznak például a születés- és névnaposokért, az újszülöttekért. A közösség legutóbb akkor tapasztalhatta meg az ima erejét, amikor két esetben súlyos beteg iskolatársért ajánlották fel azt. Az osztály ekkor rózsafüzért, szentmisét is szervezett, amit mindenki fontosnak érzett, és a közösség ebben is megélhette  az összetartozás élményét. Most, a Család évében pedig minden nap más családért szól ima. Ez különösen fontos az érintetteknek. Előre készülnek, várják ezeket a reggeleket, és sokszor a szülőkkel, testvérekkel együtt a nagyszülők is részt vesznek rajta. Nemcsak a tanulók, de a tanárok és a többi dolgozó családja is sorra kerül. A tanítási napokat is ima zárja, így kap keretet minden nap.

 Az iskola ünnepi alkalmai az egyházi év és a jeles napok szerint alakulnak. Az iskola fontosnak tartja, hogy ezeken a szülők részt vegyenek. Egyik kiemelt ünnep közös ünnepe a plébániának és az iskolának az elsőáldozás, amit hosszú felkészülés előz meg. Ugyancsak nagy jelentőséggel bír a ballagás. Mindkét ünnep egyik hangsúlyos pontja a szülői áldás.

 Az iskola legnagyobb megmozdulása a Mindszenty kerékpáros zarándoklat, ennek alkalmából több száz résztvevő szülő és gyerek kerekezik Esztergomba.

 A közösségépítést sok más program szolgálja. Havi egy alkalommal, szerdánként tartják az iskola nagy közös miséjét. Azért választottak hétköznapot, hogy a gyerekek saját lakóhelyük plébániájával ápolt kapcsolatot ne zavarják meg. A családoknak szólnak a hétvégi kirándulások, színházlátogatások. Kedvelt a szülők körében is a sport, az apák focikupán, az anyák kosárkupán vesznek részt. Így a szülők is megismerhetik egymást és a tanárokat, ami segít a felmerülő problémák közös megoldásában. Nevelési nehézségek esetén ugyanis alapelv az érintettek közös gondolkodása, megoldáskeresése. A tanárok és szülők kölcsönösen segítenek egymásnak, jól működő kapcsolatrendszer jött létre az évek során. Egyik félnek sem jelent gondot a másikhoz fordulni segítségért.

 Az iskolában működő, az iskola hittantanár házaspárja, Komáromi János és Mária által szervezett családépítő klub nagy hagyománnyal rendelkezik a kerületben. Az érdeklődő családok havonta jönnek össze előadásra, beszélgetésre. Ezt az iskola hittan tanár házaspárja, Komáromi János és Mária szervezi.

 A gyerekek számára meghatározó élmény, hogy a családjukkal együtt vesznek részt az iskola szervezte programokon. Megtapasztalják, hogy szüleiknek is fontos mindaz, ami az ő életüket jelenti.

 

(Trautwein Éva/Magyar Kurír)