vissza a főoldalra

 

 

 2011.09.16. 

Egyházmegyei zarándoklat Bodajkra - ima a válságban lévő családokért

Bodajk ősi zarándokhelyén, már az első magyar szent család is együtt imádkozott. „A leírt forrásokból biztosan tudjuk, hogy Szent István és fia Imre többször megfordultak országjárásaik során ezen Mária-kegyhelyen, miért ne ment volna velük Boldog Gizella is.” – kezdte beszédét Spányi Antal megyéspüspök a hagyományos bodajki búcsúnapon. A megyésfőpásztor új lendületet hozott az ezeréves zarándokhelynek azzal, hogy évről évre egy meghatározott , mindennapi problémákat érintő imaszándékra hívja az egyházmegye híveit, a hagyományos bodajki búcsúra. Idén a közös imádság a nehéz helyzetben élő családokért szólt.

Az egyházmegye családközösségeinek képviselői is eljöttek, hogy imádkozzanak családtagjaikért, közösségük tagjaiért, kérve Isten kegyelmét, gondviselő szeretetét, mindazokra, akik problémákkal küzdenek. Tamás Péter és felesége a csákvári MÉCS családközösségből érkeztek Bodajkra, hogy hálát adjanak a Szűzanyának első gyermekükért, akinek érkezése számos nehézséget vetett fel, de imájuk meghallgatásra talált, Mária segített. A hálaadás mellett, egy gondokkal küzdő édesanyáért és két gyermekéért imádkoztak. Katona Károlyné Bucsi Éva székesfehérvári lakos  elmondta, ha lehetősége van mindig részt vesz a bodajki búcsún, hisz egész családja ide járt, nagyszülei, szülei, keresztszülei is, és szeretné ha lányai is ezt a hagyományt követnék majd.  Édesapja súlyos betegsége mellett, munkatársai nehéz kapcsolatait is imáiba foglalta. Spányi püspök úr szavai mélyen érintették miszerint sok a csonka család, és sokan nevelnek különböző családokból jövő gyermekeket Varga Imréné 90 éves édesanyjával érkezett zarándoklatra, aki fiatal kora óta zarándokol a bodajki Szűzanyához hálából, mert segítette egész életét. Mindketten a családjukért imádkoztak: a fiatalokért, hogy megtalálják útjukat az életben.

 "Az evangéliumok keveset beszélnek Máriáról, de azt tudjuk mindig ott volt Jézus mellett. A Mennybemenetel után Mária köré gyűltek az apostolok: ősi tapasztalat tehát, hogy az egyháznak, a keresztényeknek jó Máriához menni, imádkozni közbenjárásért„ – hangsúlyozta szentbeszédében a megyéspüspök. A Család Évében különösen fontos a családokért imádkozni, a lelki válságban élőkért, azokért, akik a kötelék ellenére újabb kapcsolatokat keresnek. Sokan nem képesek kitartani a nehezebb időszakban társuk mellett. A főpásztor szerint szándékaink gyógyulására van szükség, hogy újra merjünk életre szóló ígéretet tenni a házasságkötésben. Mindenkit arra biztatott van megújulás: a problémák ellenkezője is létező valóság. Vissza kell térni hitünkhöz, Isten szeretetéhez, az első szeretethez, hogy meggyógyuljon nemzetünk, társadalmunk, hogy örömét megtalálja házastársunk a család boldogságában, hogy örömünket megtaláljuk a másik örömében.

 A koncelebrált püspöki szentmise után keresztút, majd délutáni szentmise zárta a búcsút.

 

(Székesfehévári Egyházmegye/Magyar Kurír)