vissza a főoldalra

 

 

 2011.09.28. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIII. évfolyamának 39. száma!

A tartalomból:

Csurka István: Történelemhamisítás

Az új felsőbbrendűség (2.oldal)

A múlt héten Chrudinák Alajos alapos elemzését közöltük a Közel-keleti helyzetről, a palesztin emberek kiszolgáltatottságáról és az USA elnökének kiszolgáltatottságáról. Nem szoktak róla beszélni, de tény, állapította meg Chrudinák, hogy egy roppant erős és erőszakos zsidó csoport, amelyet most Netanjahu vezet, pórázon vezeti az Egyesült Államokat. Chrudinák Obama amerikai elnök kiszolgáltatottságot tükröző mondatát adta írása címéül: Izraelnek akkor is igaza van, ha nincs. Mennyi ebből Obama meggyőződése, mennyi a kényszer következménye, nem tudjuk. Az egész világ szenved ettől a képtelen helyzettől, államok és kormányok igazodnak hozzá, ellenállások bontakoznak ki vele szemben, de megoldás nincs. Netanjahu, hallva a dörgő tapsot, amellyel az ENSZ közgyűlése a palesztin elnök bejelentését fogadta, amelyben a palesztin területek önálló államkénti felvételi kérelmének benyújtását jelentette be, elképesztő kijelentésre ragadtatta magát. Azt mondta, hogy az ENSZ közgyűlése – amelynek a szónoki emelvényén állt – tulajdonképpen beszámíthatatlan, hiszen még azt is hajlandó megszavazni, hogy a Nap nyugaton kél. Netanjahu lehülyézte a világszervezetet. Ezek után csak az a kérdés, hogy ez a pökhendiség csak az USA már bejelentett vétójának a fedezetével bír, vagy lehet valami rejtettebb és piszkosabb, netán háborúsabb célja is. Egy bizonyos: nincs más állam a Föld kerekén, amelynek miniszterelnöke arcátlanabb kijelentésre vetemednék – és meg is úszná. Netanjahu ez utóbbiban majdnem bizonyos lehetett. Nem kellett tartania attól, hogy a világsajtó, amely javarészben az őt támogató lobby kezében van, sokáig rágódik a szemtelenségén és megrója őt.

Makovecz Imrére emlékeznek művésztársai (3.oldal)

Döbrentei Kornél: – Mióta szembesültem Makovecz Imre halálhírével, úgy érzem magam, mint akit letaglóztak. Nem is tudom, miként lehet hitelesen emlékezni néhány órával a halál bekövetkezte után egy ilyen nagy formátumú művészemberre. Imre barátunk halála mérhetetlen veszteség minden magyar ember számára. Számos mély beszélgetés emléke fűz hozzá, és mindegyik során az volt a meggyőződésem, hogy ő elsősorban hazát épített.

 Nagy problémát jelent strandjaink eliszaposodása

Nem akarunk meggondolatlanul hitelt felvenni (4.oldal)

Interjú Keszey Jánossal, Balatonalmádi polgármesterével

Már annál a strandnál is megjelent az iszapréteg, ahol eddig soha nem volt. Azt kérdik tőlünk: miért nem kotortatunk? Költségvetésünkből félre is tettünk erre a célra, viszont a korábbi zagyterek megteltek, így nincs hová elhelyezni a kikotort anyagot. Az Országos Környezet- és Vízügyi Főfelügyelőség nem engedélyezi, hogy az iszapot a Balatonon belül máshová, például ahol nem zavarná a hajóforgalmat, helyezzék el. Erre a problémára, mely nem csak Almádira jellemző, megoldást kell találnunk, mert hiába hirdetjük a Balatont, ha az iszapos strandok miatt elmaradnak majd a turisták.

 Tétényi Éva 25 évre tönkrevágta a várost

Éhséglázadást szít a polgármester asszony (7.oldal)

Steindl Balázs: Polgármester asszony szinte az összes médiumban hangsúlyozza, hogy minden jogkörétől megfosztottuk, tavaly novemberben mégis egyetlen intézkedésével 25-30 évre tönkrevágta a várost. Akkor volt a számlánkon annyi pénz, 1,2 milliárd forint, hogy ki tudtuk volna fizetni a külsős hitelezőket, mert 150 millió forintos 90 napon túli tartozása volt a városnak. A testület hozott is a kifizetésre vonatkozó határozatokat, ennek ellenére polgármester asszony az adósságrendezés mellett döntött. Mi már akkor kimondtuk, hogy milyen veszélyekkel járhat ez az eljárás. Polgármester asszony közben megpróbálja ránk hárítani a felelősséget azzal, hogy frakciónknak kell döntenie arról, kinek is fizessünk. Az 1,324 milliárdból 1 milliárd 64 millió forintot kell kifizetnie a városnak az adósságok törlesztésére a bíróság által jóváhagyott egyezség alapján, így még mindig marad 260 millió a számlán, amelyből ki lehet fizetni az önkormányzati dolgozók bérét is.

 Fiatal – polihisztor – és nő

Vendégségben Béres Melindánál (10.oldal)

A Kárpát-medencei néphagyomány zenei megjelenítését Tolcsvay Béla szerzőtársam négy évtizedes zenei munkássága összegzéseként tekinthetjük, ami pedig engem illet, én saját családom, nagyapám, idősebb dr. Béres József, és szüleim példájából merítve az eltéríthetetlen következetességet, a hűséget, a kitartást fogalmaztam meg. Emellett fontos eleme volt a munkának, hogy egy idősebb generáció átadja a tudását az utána jövő nemzedéknek. Ezért nem véletlen, hogy sok fiatal tehetség vállalt és kapott részt a darab színrevitelében. A történetet a solymári Cédrus Néptáncegyüttes, Varga Zoltán táncos-koreográfus rendezésében táncolta el. Az énekesek: Török Tilla, Délvidékről származó egyetemista népzenész, Heinzinger Mika, a Misztrál Együttes énekese, Nemes Levente gitáros-énekes, mind csupa tehetséges fiatal, a jövő reménységei.

 A nevem kötelez

Az írónő szerepében: Udvarias Katalin (11.oldal)

Magyaros lelkületemnek nem megfelelő a százszázalékosan sztereotip eszközökkel való játszási mód, mert nem ad örömet. A zene viszont sokat segített, így játszhattam olaszul, németül vagy angolul. Még az angol áll hozzám a legközelebb. Idegen nyelvű produkciókban is elértem a közönséget a szerepeken keresztül, a siker sem maradt el.

 Kína – a félreértett császárság (19.oldal)

Ma divat Kínáról általában beszélni. Mivel legtöbbünknek semmiféle személyes tapasztalatunk sincs a világ legnagyobb népességű országáról, így a közbeszédet terhelő, ilyenolyan ismeretekkel rendelkező nyilatkozók alakítják véleményünket. Röviden összefoglalva Kínáról az alábbiakat sejtjük.

Kínában kommunista diktatúra van, melyet kapitalista elemekkel tarkítottak. Ennek és a rendkívül olcsó munkaerőnek köszönhetően a kínai gazdaság fellendült. A kínai kommunizmus így egyre gyengül, és nemsokára ott is elkerülhetetlen a demokratizálódás, melynek végeredménye természetesen valamiféle nyugati demokráciaszerűség lesz. Demokratizálódási kísérletek már történtek, de az 1989-es úgynevezett „Demokrácia- mozgalmat” vérbe fojtotta Teng-Hsziao-ping kegyetlen rendszere.

A kínai gazdaság válsága elkerülhetetlen, és bizonyos életszínvonal elérésekor a fizetések, és ezzel együtt a gyártási költségek növekedése miatt a kínai áruk versenyelőnye megszűnik. A globalizált világ hatásait Kína sem kerülheti el, ezért csak idő kérdése, hogy a demokrácia útjára lépjen. A kommunista vezetők egyre kevésbé karizmatikusak, és amikor a párt szorítása enyhül a kínai társadalom nyakán, akkor óhatatlanul elbukik a rendszer is, ahogy ez Kelet-Európában is bekövetkezett.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu

tel: 06-30-7545-017