vissza a főoldalra

 

 

 2011.09.30. 

Szlovák taktikázás, és ami mögötte van

Marihuána, mint az euró megsegítésének az ára

A szlovákiai koalíciós tanácsülésen felvetődött az euró 2. védősánca ügyében kiírandó népszavazás. Mi áll mindennek a hátterében? Kinek kedvez a kivárási technika? Farkas Ivánt, a Magyar Koalíció Pártja gazdasági és régiófejlesztési alelnökét kérdeztük.

 –Tisztelt alelnök úr! Mi lehet egy ilyen népszavazás eredménye?

 – Kezdjük azzal, hogy tavaly született döntés az első védősáncról, ami Európai Pénzügyi Mechanizmusként híresült el, s amiben az euróövezet tagországai közül egyedül Szlovákia nem vett részt. Ez volt az első segély Görögország számára. Majd júliusban az Állandó Stabilitási Mechanizmusról , a 2. védősáncról döntöttek a tagországok, és elfogadták azokat az alapelveket, amelyekhez immár Szlovákia is csatlakozott. Elfogadták az alapelveket, de a részleteket minden egyes tagország parlamentjének el kell fogadnia. Ekörül alakult ki óriási nézeteltérés Szlovákiában, mert igencsak törékeny a kormánykoalíció többsége, és azon kívül a Szabadság és Szolidaritás Párt (SaS) messzemenően elzárkózik a 2. védősánc megszavazásától. A kormányfő asszony és a pénzügyminiszter viszont megígérte Brüsszelben, hogy Szlovákia csatlakozik az Állandó Stabilitási Mechanizmushoz. Az ellenzéki pártokra sem támaszkodhat Radicova asszony, illetve a Fico vezette Smer csak akkor szavazná meg az euró 2. védősáncát, ha az összes koalíciós párt is így döntene. Ez egy súlytalan kijelentés, hiszen tudatában vannak annak, hogy a SaS úgyse szavazza meg a mechanizmust, és a sajtó felé viszont megmutathatják a jó szándékukat. Ezért, jobb híján, azt találták ki az utolsó előtti kormánykoalíciós tanácson, hogy elhalasztják a döntést, és Szlovákia utolsóként szeretné megvitatni, esetleg megszavaztatni az euró 2. védősáncához való csatlakozást. A kormánykoalíció így a kivárási taktikát választotta. Arra számítanak, ha Szlovákia utolsóként lát hozzá a felettébb kényes téma megvitatásához, időközben döntése okafogyottá válik. Csak éppen ezt a kivárási, halasztási technikát Finnország, Hollandia és mások is jelezték. A múlt héten azt javasolták, hogy legyen a témában népszavazás, illetve, azt is: az euró védősáncáról szóló szavazást kössék össze a kormánnyal kapcsolatos bizalmi szavazással. Az utóbbival a SaS nem ért egyet, hiszen bent szeretne maradni a kormányban, egyúttal a 2. védősáncot sem szeretné megszavazni. Ha kiírnák a népszavazást, annak eredménye előre borítékolható, hiszen ezzel a témával szinte naponta foglalkozik a sajtó, a közbeszéd tárgyává vált és érzékelni lehet, hogy a széles tömegek mellett immár az értelmiség körében is egyre többen ellenzik Görögország megsegítését. Senki sem akar saját költségvetéséből más bajbajutottnak segíteni, viszont, ha mégis hoztak egy olyan döntést, hogy ezt kell tenni az euró megmentése érdekében, és ha csak egy ország lesz, amelyik ezt megvétózza, akkor, akár az EU-s alkotmány esetében, megbukik az egész tervezet.

 – Ön egyik írásában azt veti fel, hogy talán mégis megszavazza a liberális párt a javaslatot, de annak súlyos ára lesz.

 – Elképzelhető egy ilyen fejlemény is, hiszen az euróövezet tagországaiban a liberális pártok támogatják a már említett megoldást; a kivétel Szlovákia, pedig az európai liberálisok komoly nyomást fejtenek ki az SaS jobb belátásra bírására. A SaS nagyon kemény szabadelvű kérdéseket hozott a felszínre, így a marihuána és a puha drogok fogyasztásának törvényes elismerését, és az azonos neműek nyilvántartott partnerségét. A társadalom 8-9 %-a emiatt meg is választotta őket. Viszont eddig ezeket a programokat még nem tudták elfogadtatni a törvényhozásban. Tehát elképzelhető, hogy most jön el az idő, hogy szavazataik ellentételezéseiként az SaS a többi kormánypárttól programpontjai jóváhagyását kéri majd. Hiszen választóik közül egyre többen ábrándultak ki a liberális pártból azért, mert a felvázolt témákban nem sikerült eredményre jutniuk.

 – Mi is a határideje a szavazásnak?

 – Határidőt nem szabtak még meg, több ország alibista álláspontot képvisel, és kivár, de úgy gondolom, hogy ősszel mindegyik országnak dönteni kell erről a kérdésről, hiszen olyan erős a brüsszeli lobbi.

 

Medveczky Attila