vissza a főoldalra

 

 

 2011.09.30. 

Rubinmisés a legöregebb erdélyi ferences

Márton Áron püspök hetven évvel ezelőtt szentelte pappá a ma 93 éves Bíró János Antalt, aki nemcsak az erdélyi ferencesek, de a Gyulafehérvári Főegyházmegye legidősebb papja is. A szerzetes szülőfalujában, Küküllőkeményfalván szeptember 17-én mutatta be rubinmiséjét. A szép kort teljes szellemi és testi frissességben megérő szerzetes ma is aktív segítője rendtársának, Böjte Csabának a hátrányos helyzetű gyermekek oktatásában és nevelésében.

 Az ünnepségen részt vevő Füzes Oszkár bukaresti magyar nagykövet magas magyar állami kitüntetést adott át Antal atyának. A ferences szerzetes az iskolák államosításáig a székelyudvarhelyi gimnázium magyar tanára volt, akit a többi százhúsz ferencessel együtt a kommunisták 1951-ben eltávolítottak rendházaikból. A gyűjtőfogházból és börtönből szabaduló szerzetes 47 évig szolgált a Temesvári Egyházmegyében, az utóbbi években pedig Csaba testvér szászvárosi intézményében él.

 Antal atya e napon a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje mellett átvehette a Hargita megye által alapított Márton Áron-emlékérmet és szülőfaluja díszpolgári oklevelét is.

 

(Forrás: ofm.hu)