vissza a főoldalra

 

 

 2011.09.30. 

Teherán nem kér az amerikai forródrótból

Teherán elutasította szeptember 28-án azt az amerikai felvetést, hogy létesítsenek közvetlen összeköttetést, úgynevezett forródrótot a két ország között az esetleges katonai incidensek ellenőrizhetetlen elfajulásának megelőzése érdekében.

Ilyen incidensek a Perzsa/Arab-öbölben következhetnek be, ahol az iráni forradalmi gárda gyorsnaszádjai agresszív járőrözést folytatnak a térségbe telepített amerikai haditengerészeti alakulatok, az V. flotta egységei körül.

 "Nincs szükségünk ilyen (telefon) vonalra" - jelentette ki Ahmad Vahidi (képen) iráni védelmi miniszter, aki szerint a térségben a feszültség forrása az amerikai hadihajók jelenléte, és ha nem lennének ott, incidensek sem következhetnének be.

 Mike Mullen amerikai vezérkari főnök a napokban sajnálkozva beszélt a kapcsolat hiányáról, és megjegyezte, hogy a hidegháború csúcsán is forródrót kötötte össze Washingtont Moszkvával. "Nekünk 1979 óta nincs közvetlen kapcsolatunk Iránnal, és szerintem ez számos esetben a félreértések melegágya lehet... ami szélsőségesen veszélyes a világnak ezen a részén" - mondta.

 Az Egyesült Államok főként a forradalmi gárda gyorsnaszádjainak a tevékenysége miatt aggódik, és a haditengerészet javaslatára vetette föl a forródrót létesítésének az ügyét. Az iráni fegyveres erők elit alakulatának számító gárdát éppen szerdán kezdték el felfegyverezni egy új támadó eszközzel, a Ghader nevű cirkáló rakétával. A hazai fejlesztésű fegyver 200 kilométeres hatótávolságú és alacsonyan repül, ami megnehezíti az észlelését. A rakéta "könnyű, nagy romboló képességgel rendelkezik, pontos és óriási hadihajókat is el tud süllyeszteni" - mondta Vahidi tábornok. Létezését augusztusban fedte föl az iráni elnök.

 

(Forrás: lanchidradio.hu)