vissza a főoldalra

 

 

 2011.09.30. 

Összetűzések Észak-Koszovóban

Szeptember 27-én Észak-Koszovóban felrobbant a feszültség régóta ketyegő bombája: a KFOR katonái lebontották a szerb lakosság által állított úttorlaszt, mire a koszovói szerbek kővel kezdték dobálni a katonákat, azok pedig könnygázzal, sokkbombával és gumilövedékkel válaszoltak. Az összetűzésben több szerb polgár és a nemzetközi békefenntartó erő néhány katonája sérült meg.

 Kora reggel a KFOR katonái megkezdték lebontani a jarinjei határátkelőhely közelében több mint tíz nappal ezelőtt felállított barikádot. Miután befejezték a műveletet, szögesdrótot állítottak fel a határátkelőhely felé vezető úton, majd kifüggesztették a táblát, hogy abba az irányba tilos a közlekedés, ennek figyelembe nem vétele esetén pedig lőfegyvert használnak.

 A szóban forgó határátkelőhöz legközelebb eső szerb településen, Leposavićon 10 óra körül megszólaltak a szirénák, mire a polgárok a lebontott útzárlathoz siettek. Hamarosan tehergépkocsik is megjelentek, amelyekkel a szerbek ismét kavicsot és földet szállítottak az útra, és a KFOR állította szögesdrót tövében ismét útzárlatot emeltek, majd elkezdték kővel dobálni a nemzetközi békefenntartó haderő katonáit. A nemzetközi békefenntartó erő erre először könnygázzal, majd gumilövedékkel válaszolt. Az úttorlasznál összegyűlt szerbek nagy része menekülőre fogta, egyikük pedig a levegőbe lőtt.

 Kora délután a KFOR katonái ismét gumilövedékkel lőttek a szerbekre, majd sokkbombát dobtak a tömeg közé. A szerb fél soraiból válaszképpen több házi készítésű robbanószerkezet hajítottak a KFOR katonái közé. Három békefenntartó könnyebben, egy súlyosabban sérült meg. Szerb részről hat személyt kellett lőtt sebbel kórházba szállítani, többet közülük meg is műtöttek.  

Mladen Kostić, a Kosovska Mitrovica-i Egészségügyi Központ technikusa újságíróknak azt nyilatkozta, hogy a KFOR a központ munkatársaira is rálőtt, amikor azok a sérültekért mentek az incidens helyszínére.

 A KFOR a nap során több szerbet letartóztatott, majd nem sokkal később szabadon engedték őket.

 A koszovói szerbek kijelentették, hogy nem állnak el a békés tiltakozástól, kitartanak az újabb barikád mellett. Branko Ninić, Leposavić polgármestere közölte, hogy a térségben élő szerbek a polgári engedetlenség eszközeivel küzdenek a megmaradásért szülőföldjükön.

 – A tiltakozó polgárokat nem a vám vagy a rendőrség érdekli, hanem a béke, a szabadság és a megmaradás a Szerbia keretein belül. Nem engedjük meg, hogy a KFOR és az EULEX elvágják Észak-Koszovót Szerbiától – hangsúlyozta Ninić.

 A polgármester arról is beszélt, hogy a KFOR katonái mindenkit őrizetbe vesznek, aki a közép-szerbiai településekről utazik Észak-Koszovóba Jarinjén keresztül. Több raškai polgárt is letartóztattak, akik észak-koszovói munkahelyükre indultak, részletezte a polgármester, majd hozzátette, hogy őt is megpróbálták őrizetbe venni, amikor megközelítette a KFOR katonáit. – Nem hajlandóak tárgyalni velünk, mindenkit letartóztatnak, aki megközelíti őket – magyarázta Ninić.

 A keddi történéseket mindkét oldal – a szerb és a nemzetközi – politikai képviselői elítélték. Maja Kocijančić,Catherine Ashton külügyi és biztonságpolitikai főképviselő sajtófelelőse elmondta, hogy az Európai Unió elítéli a nemzetközi erők elleni támadást, és minden téren támogatja az EULEX-et, valamint a KFOR-t.

 Az EULEX közleményben támogatta a KFOR akcióját. Az útzárlatokat le kell bontani, olvasható a közleményben.

 – A barikádok gátolják a szabad mozgást. Az úttorlaszok miatt éppen azoknak az embereknek vannak nehézségei, akik abban a térségben élnek – foglalt állást az EULEX.

 Goran Bogdanović Koszovó-ügyi miniszter, aki azonnal az incidens helyszínére utazott, békés magatartásra szólította fel a KFOR-t. A tárcavezető szerint ismét egyoldalú akcióról van szó, ami Prishtina malmára hajtja a vizet a Belgráddal folytatott tárgyalás újabb brüsszeli köre előtt.

 Boris Tadić szerb államfő visszafogottságra szólította fel a koszovói szerbeket és a KFOR katonáit. – Nagyon aggódom a megromlott biztonsági helyzet miatt – mondta a köztársasági elnök.

 – Kérem a feleket, hogy őrizzék meg a békét, mert csak így, illetve párbeszéd útján lehet megoldani a problémákat. A nemzetközi erők azért vannak Koszovóban, hogy megvédjék a polgárokat, nem pedig azért, hogy rájuk támadjanak. A KFOR-nak semlegesnek kell lennie, nem szabad erőszakot alkalmaznia. A koszovói szerbeknek pedig meg kell őrizniük higgadtságukat, s nem szabad reagálniuk a provokációra. Egyetlen problémát sem lehet erőszak útján megoldani. Az emberi életek veszélybe sodrása nem járul hozzá érdekeink védelméhez. Az emberélet mindennél többet ér – foglalta össze Tadić.

 Ivica Dačić kormányalelnök szégyenteljesnek nevezte a nemzetközi békefenntartó erők magatartását, s közölte, hogy Szerbia mielőbb részletes magyarázatot kér erre.

 – Tudni kell, hogy a KFOR katonái saját döntésük alapján támadtak-e a szerbekre, vagy utasítást kaptak erre. Azt is meg kell magyarázni, hogy a nemzetközi erők túllépték-e felhatalmazásuk kereteit. Ha a nemzetközi erők a jövőben sem mellőzik az erőszakot, akkor Szerbia már biztosan nem hunyhatja be a szemét. Nem értem, hogy miért éppen aznap folyamodtak erőszakhoz a KFOR katonái, amikor Brüsszelben folytatódik a Belgrád és Prishtina közötti tárgyalás – fogalmazott Dačić.

 

(Forrás: Magyar Szó)