vissza a főoldalra

 

 

 2012.04.06. 

Elektronikus és átláthatóbb lesz az engedélyezési eljárás

A legfontosabb: az adminisztratív terhek csökkentése

Jövőre már elektronikusan történik az építési engedélyek iránti kérelmek fogadása és az ügyintézés is – közölte március 28-ai sajtótájékoztatóján dr. Szaló Péter, a Belügyminisztérium területrendezési és építésügyi helyettes államtitkára. Hozzátette, mindez egy közel 90 százalékos uniós támogatású, összesen 1,1 milliárd forintos fejlesztés eredményeként, az e-közigazgatás részeként valósul meg. Magyarországon 390 első fokú és 20 másodfokú építésügyi hatóság működik: a járási rendszerre való áttéréssel ezek száma a felére csökken, miközben az építésügyi hatósági feladatok az önkormányzati jegyzők hatásköréből állami kézbe kerülnek. Az így felszabaduló szakembereket várhatóan az építésügyi felügyeletek alkalmaznák majd - tette hozzá a helyettes államtitkár, aki közölte, hogy a legfontosabb az adminisztratív terhek csökkentése.

Az építésügyi igazgatásban dolgozók és az engedélyeztetésben résztvevő tervezők hamarosan egy új mozaikszóval ismerkednek meg. Az ÉTDR – Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer – lesz az e-közigazgatás azon új szolgáltatása, mely az építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokban lehetővé teszi az elektronikus kérelem-és tervbeadást, valamint az elektronikus ügykezelést. „Minden egyes ország versenyképessége szempontjából rendkívüli jelentőségű az államigazgatási ügyek lebonyolítása. Ezzel a projekttel – amihez támogatást kaptunk – nagyon nagy lépést tettünk afelé, hogy felgyorsuljon az építésügyi engedélyezés. További cél, hogy az állampolgárok, a vállalkozások adminisztrációs terheit nagymértékben csökkentsük. Jelenleg a folyamat, hogy az építettő elkészítteti a tervezővel a tervdokumentációt, melyben meghatározzák, mit szeretnének felépíteni. Ehhez elkészülnek a műszaki tervek, különböző számítások. Majd az építettő megbízásából a megbízott építész beadja a dokumentációs csomagot az építésügyi hatóságnak. Jelenleg viszont nincs minden egyes önkormányzatnál építésügyi hatóság, ezért van itt egy kis bizonytalanság. Az építésügyi hatósági feladatokat sokszor a jegyzők látják el. Most a változást az jelenti, hogy mindegy honnan adják be elektronikus úton a szükség iratokat, hogy azokat eljuttassák az eljáró hatóságoknak. A dokumentációt a rendszer viszont csak akkor fogadja be, ha az hiánytalan. Bizony gyakran találkozunk a hiánypótlás problémájával, amikor az építész, a tervező a maga részéről azt hiszi, hogy mindent megtett, majd idővel kipostázzák a hiánypótlásra való felhívást. Abban a percben, mikor a dokumentum beérkezett az építésügyi hatáság adattárolójába, kiértesítik a szakhatóságokat, hogy kezdjék el a terv vizsgálatát. Mivel gyakorlatilag mindazok számára nyilvános a teljes dokumentáció, akiknek betekintési joguk van, időt takarítunk meg. Miután a szakhatóságok, és maga az eljáró hatóság elvégezték az értékelést, meghozták a határozatot, értesítik az építtetőt, a tervezőt, az építészt, a kivitelezőt és természetesen a szomszédokat is. Eddig ilyen esetben a szomszédnak el kellett menni az építésügyi hatósághoz, most viszont az e-közigazgatást használva ő is megtekintheti mit akarnak építeni a szomszéd telken.

 A rendszer lehetőséget ad a jogutódlási, a határidő-hosszabbítási és jogorvoslati eljárások kezdeményezésére is. Az új eljárási rend azon kérelmezőknek is könnyebbséget hoz, akik nem kívánnak élni az e-ügyintézés kényelmével, mivel a rendszerbe kapcsolt Kormányablakok révén a hatóságinál rugalmasabb ügyfélfogadást tesz lehetővé.

 A mellékletek központi kezelése lehetővé teszi azt is, hogy a szakhatóságok, a közreműködő szervezetek, illetve az ügyfelek is az ÉTDR szolgáltatásait használva tekinthessék meg a terveket. A szakhatóságok a rendszer keretében ellenőrizhetik ezeket, majd az állásfoglalásokat is ide töltik fel, a dokumentációt elektronikus keltezéssel, aláírással és pecséttel látják el. Ha az ügyben másodfokú döntés szükséges, a másodfokú hatóság ugyancsak az ÉTDR rendszeren keresztül tekintheti meg a műszaki dokumentációt – tájékoztatott a helyettes államtitkár.

Az engedélyezési eljárások folyamata gyorsabbá és átláthatóbbá válik. Pontosabban megfogalmazott kérelmek és alaposabban kidolgozott, átláthatóbb dokumentációk születhetnek, így csökkenhet a hiánypótlások száma is, ezáltal jelentősen csökken az engedély megszerzéséhez szükséges idő is. Az ÉTDR bevezetése 2012 végére várható.

 

M.A.