vissza a főoldalra

 

 

 2012.04.11. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 15. száma!

A tartalomból:

Bayer Zsolt: Günter Grass elveszett tisztessége (3.oldal)

Grass morális, művészi és hitelességi likvidálása éppen olyan olajozottan folyik, ahogy folyt annak idején a Harmadik Birodalom „megtisztítása”. Szegény Grass tökéletesen írta le Ráklépésben című regényében: „A történelem egy eldugult klozet. Folyton lehúzzuk, mégis visszajön a szar.” Ennél tömörebben nehéz lenne összefoglalni a dolgok lényegét. Csak most eljött az a „nap”, amitől viszont Camus óvott bennünket a Lázadó emberben, sajnos hiába: „Azon a napon, amikor a bűn az ártatlanság képében tetszeleg, érdekes áttétel folytán az ártatlanságot szólítják fel önigazolásra.”

 Sikeres szociális földprogram Hajdúnánáson

Összességében sokkal többet költünk szociális ellátásra (4.oldal)

Hajdúnánás Város Önkormányzata az idén kibővítve folytatja – a szociális gondok enyhítését szolgáló – elmúlt évben elindított szociális földprogramját.

Milyen a lakosság visszajelzése a földprogramról? Tavaly mennyi családon tudtak segíteni?– kérdezem Szólláth Tibort, Hajdúnánás polgármesterét, országgyűlési képviselőt.

– Az idei jelentkezések száma is bizonyítja a pozitív visszhangot. Tavaly városunk önkormányzata 57 család – 196 fő – számára nyújtott segítséget. A jelentkezőknek csupán 10%-a morzsolódott le, ami országos viszonylatban teljes mértékben elfogadható. A program április közepén indult és október végén fejeződött be. 27 család saját kiskertjében kezdte el a konyhakerti növények termesztését, ők családonként 5000 forint értékű vetőmagcsomagban részesültek. 30 családnak a vetőmag mellé földterületet is biztosított az önkormányzat, valamint a talajmunkák (szántás, tárcsázás) költségeit is finanszírozt. Tapasztalatunk az, hogy a programban résztvevő családok munkájukkal anyagi helyzetükön jelentősen tudtak javítani, és ami legalább ilyen fontos, akár egész télre elegendő, egészséges élelmiszerhez jutottak.

 Biztonságot adó beruházás

Célunk, hogy a matyó hagyományok és a művészet ne szoruljanak múzeumi falak közé (4.oldal)

Dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere: Az új képviselőtestület és magam is fontosnak tartom, hogy az infrastrukturális beruházások és fejlesztések mellett egyedülálló népművészetünk megbecsülése is kiemelt szerepet kapjanak múzeumi falak közé. Célunk, hogy a matyó hagyományok és a művészet ne szoruljon, hanem mindez élő legyen. Ez volt a már említett projekt célja.

 Székely lármafák

Nem a török vagy a tatár támad ránk, hanem az anyanyelvünk,az identitásunk, a szülőföldünk és a lélekszámunk került veszélybe (5.oldal)

Április 2-án 19 órakor mutatták be a budapesti Bujdosó Székely Étteremben Csíki Sándor könyvét a Lármafák székely ormokon címűt. A kötet kétszáz történetet foglal magába. Az első fejezetben a 112 esszé székely településekről szól, a második fejezetben 60 Nyárád menti írás a backamadarasi gyermekéveket, majd a harmadik rész a Bolyai Líceumban töltött időket meséli el. A kötetről a szerzővel, Csíki Sándor íróval, az Erdélyi Családszervezetek Szövetségének elnökével, a Magyar Polgári Párt tanácsosával beszélgetünk.

 Sapientia az erdélyi magyarság fejlődéséért

Romániában 1990 előtt csak akkor lehetett tudományos címet szerezni, ha az illető megfelelt az állampárt elvárásainak (7.oldal)

Dr. Dávid László, a Sapientia EMTE rektora: Ami viszont a legfontosabb, az a közös kutatásokban való részvétel. Korunkban el kell fogadni azt, hogy nem elég, ha valaki egy 50 kilométeres körzetben a legjobb szakember, hanem olyan tudásra van szükség, melyet bárhol lehet kamatoztatni. Attól vagyunk hitelesebbek, hogy mélyről építkeztünk, pontosabban az oktatás mellett kineveltünk és megteremtettünk egy fiatal tehetséges oktatói közösséget. Eleinte, az egyetem indításakor hiányoztak a minősített kutatók, tanárok, hiszen Romániában 1990 előtt csak akkor lehetett tudományos címet szerezni, ha az illető megfelelt az állampárt elvárásainak. Ebben a helyzetben azt tudtuk tenni, hogy a fiatal tehetségeket gondoztuk, akik tudományos címet szereztek, pályázatokat, ösztöndíjakat nyertek meg, és jelenleg ők képezik tanáraink derékhadát, a tehetségesebbek pedig jelenleg már elérték a docensi fokozatot.

 Összefogás az Erdélyi Képzőművészeti Múzeum létrehozása érdekében

Szeretnénk kibékíteni egymással a különböző irányzatokat képviselő erdélyi művészeket (7.oldal)

Múzeumi gyűjtemények feldolgozása, kiállítása lesz a célja az Erdélyi Művészeti Múzeumnak, amelyről a közelmúltban tárgyaltak Sepsiszentgyörgyön önkormányzati vezetők, valamint képzőművészek, múzeumigazgatók és művészettörténészek.

Külön intézmény lenne az Erdélyi Művészeti Múzeum, vagy pedig egy már működő nagyobb múzeum tagozata? – kérdezem Vargha Mihálytól, a Székely Nemzeti Múzeum igazgatójától, a terv ötletgazdájától.

–Mindkét lehetőség elképzelhető. Először a Székely Nemzeti Múzeum alegységeként képzeltük el, mert úgy gondoltuk, hogy egyszerűbb egy meglévő intézményt bővíteni, mint vadonatújat létrehozni. A gyakorlat azt mutatja, hogy jobb, ha külön jogi személy lesz a képzőművészeti múzeum.

 Megmarad a mohácsi kórház – a liberális média hírei ellenére

Aki a Jobbik listájáról a képviselő-testületbe bepottyant, tavaly májusban az egyik ülés szünetében hátulról leütött (9.oldal)

Szekó József, Mohács polgármestere: 1998 óta vagyok polgármester, és volt olyan időszak, mikor egész Baranyában én voltam egyedül valóban jobboldali városvezető, ezért is akartak „levadászni”. Rám állítottak mindenféle elemeket, akik felváltva zaklattak, gyaláztak és feljelentgettek. Sőt egyikük, aki a Jobbik listájáról a képviselő-testületbe bepottyant, tavaly májusban az egyik ülés szünetében hátulról leütött.

 Önmagában szép épület csak a tervezőasztalon létezik

A főépítészek hatáskörét, felelősségét növelni, bővíteni kell (10.oldal)

Krizsán András, Ybl-díjas építész: Az alkotó folyamat első, és leglényegesebb része a szellemi rész. A ház, az épület megálmodását csak fantáziával tehetjük. Abban a pillanatban, mikor megszületik a szellemi produktum, az arányok az anyagi megvalósulás felé tolódnak el. Azt a gondolatot, amit az építész papírra vet, természetes, hogy egyre részletesebb és egzakt módon próbálja meghatározni és az engedélyezési, kivitelezési tervek, részletrajzok szintjén minél jobban pontosítani. Ezt a folyamatot nagyon szeretem kiegészíteni a makettozással. Amikor már megszületik a koncepció, de még nincs az egész véglegesen papírra vetve, akkor próbálok munkaközi papírmodelleket készíteni, és ezt a folyamatot még inkább kézzel tapinthatóvá tenni.

 Csorja Gergely: Kis János programja a magyar állam felszámolására (19.oldal)

Joggal retteghetnek a magyar zsidók, írja Paul Lendvai a Der Standardban. Lendvai, ez az ÁVH-s és ügynökszerű múlttal rendelkező pesti zsidó, akit tulajdonképpen Aczél György bécsi kisujjának is tekinthetünk – mert jobb kéznek azért kissé ványadt –, mára teljesen érdektelenné vált. Mégis foglalkoznunk kell vele, ugyanis olyan időket élünk, hogy a pesti zsidósággal együtt a ’80-as évek figurái is reneszánszukat élik. Előbukkanak a ’80-as évek vége, ’90-es évek elejének programalkotói, megjelenik Jánosom Kisem és imígyen szól: Orbán rendszere nem visszafordíthatatlan. A kijelentés nem intézhető el egy vállrándítással. Kis Janos programalkotó beszéde a Göncz Árpád 90-dik születésnapjára szervezett konferencián hangzott el, ahol Árpi bácsiról is ejtettek ugyan néhány kényszeredett szót, de a lényeg az új program megalkotása volt.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017. E-mail: info@magyarforum.hu