vissza a főoldalra

 

 

 2012.04.06. 

Magyarországnak meg kell újulnia

A régi munka törvénykönyve semmilyen védelmet sem nyújtott

Országjárásba kezdett a Fidesz Munkás és Alkalmazott Tagozata; konzultációt tartanak a munka világáról, a tagozat és a kormány munkájáról. Minderről Kontur Pál országgyűlési képviselőt, a Fidesz Munkás és Alkalmazotti Tagozatának országos vezetőjét kérdezem.

 Tisztelt képviselő úr! Nagyon sokan 2010-ben azzal a reménnyel szavaztak a Fideszre, hogy ez az erő, ha kormányra kerül, elhozza a Kánaánt. Még nem tartunk itt, így többen türelmetlenek.

 – Szeretném leszögezni, hogy a Fidesz-KDNP programjában a kampány során egy szóval sem említette, hogy kolbászból lesz a kerítés, és hogy elhozza a Kánaánt. Mi kezdettől fogva azt mondtuk, hogy az emberekkel összefogva nehéz munkával lehet csak elkezdeni és véghezvinni az ország megújítását. Természetesen az emberek már a választás másnapján pozitív változást akartak érezni a saját életükben is, csak ez nem úgy történik, hogy egy varázsvesszővel lehet minden rosszat eltörülni, és a jót elhozni. Az ország megújítása verejtékkel, lemondással, sok munkával járó rögös út. A 2/3 - os bizalom biztosítéka a széles körű összefogásnak! Átfogó reformfolyamatokat indítottunk és indítunk el, a közigazgatás az oktatás és az egészségügy területén egyaránt, amely érinti a munka világát is. Helyzetünket nehezíti, hogy ha a Fidesz kormányra kerül, mélyponton levő gazdaságot örököl, és világgazdasági válság van.

 A munkásember hogyan is látja a hazánkat ért külföldi balos, liberális és zöldpárti támadásokat? Érdekli ez őket, vagy csak a megélhetésük?

 – A munkásembernek legfontosabb, hogy stabil munkahelye legyen. Ha van munkája, csak akkor tud fenntartani biztonságos otthont, egészséges családi légkört és képes a mindennapi életben való boldogulásra. A munkásoknak, alkalmazottaknak, a kisembereknek becsületük is van, szeretik a hazájukat, és ezért nehezen viselik el, ha alaptalan és igazságtalan támadások érik azt.

 Mi a célja az országjárásuknak és a konzultációnak?

 – Márciusi országjárás során hiteles információkat tudok adni az ország helyzetéről és a kormány munkájáról. Emellett a lakósági fórumokon az emberek tájékoztatnak minket, hogy hogyan élnek, mik a problémáik és a javaslataik. Ezeket összegyűjtve, a képviselőtársaim segítségével bevisszük a Parlamentbe, és ott a törvénykezésen keresztül próbáljuk megelőzni, elkerülni az emberekre nézve méltatlan helyzetek kialakulását.

 Bizonyára terítékre kerül a beszélgetéseken a nyártól életbe lépő új munka törvénykönyve. A szocialisták szerint több millió vesztese lesz az új munka törvénykönyvének. Mi az önök vélemény erről?

 – A munka törvénykönyvének megváltoztatását több dolog követelte meg. 1990-től lebomlott a régi üzemi és gazdasági struktúra és egy új, kapitalista szerkezet jött létre. Sajnos, pechünkre nekünk a vadkapitalizmus jutott, és ebben a rendszerben a régi munka törvénykönyve semmilyen védelmet sem nyújtott. A munkások, alkalmazottak estek a „két szék közé a padlóra”, minket nem képviselt senki abban az időben. A Fidesz volt az első párt, amelyik 2004-ben megszólított minket, és kiállt az érdekünkben, a mai napig hitelesen képvisel bennünket. Az új munka törvénykönyve több lehetőséget ad a munkavállalónak és a munkaadónak egyaránt. Több lehetőséget a munkahelyteremtésre és a már meglévő munkahelyek megvédésére. Olyan szabályozásra van szükség, amely biztosítja, hogy a magyar munkaerőpiac a lehető legrugalmasabbak közé tartozzon Európában, ugyanakkor figyelemmel van a munkavállalók szociális biztonságára is. Az ellene legaktívabban beszélők azok, akik az előző ciklus alatt 400 ezer új munkahelyet ígértek, de szavukat soha nem tartották be. Abszurdum, hogy bankárok és milliárdosok kormánya mondta azt, hogy minket képvisel, s ez az ún. baloldal miközben ránk, munkásokra hivatkozott, a saját zsebét tömte pénzzel és hatalmat gyakorolt felettünk. Azt mondták, milliárdokat költenek az elmaradt kistérségekben munkahelyteremtésre Borsodban, Nyírségben, Nógrádban stb. Ebből természetesen semmi sem valósult meg. A sok pénz kézen közt eltűnt.

 A legtöbb szakszervezet baloldali kötöttségű. Ez azt sugallja, hogy munkás csak balos lehet. Küzdenek ez ellen a sztereotípia ellen is?

 – Először is, mi valamiért, és nem valami ellen teszünk. A ún. baloldali és a liberális kormányok mindig a bankárok és milliárdosok érdekeit képviselték. Csak pénzben és megszorításokban tudtak gondolkodni. Ezzel szemben a Fidesz gondolkodásának a középpontjában az ember áll és annak szolgálata.  A Fidesz munka alapú gazdaságot hirdetett meg, és ahol a munka az alap, ott az ember a központ. Ennek lényege a munkahelyteremtés, az emberek boldogulásának az elősegítése. Mindenki, aki ma Magyarországon tud és akar dolgozni annak legyen munkahelye.  

Medveczky Attila