vissza a főoldalra

 

 

 2012.04.13. 

Nem indít saját jelöltet Marosvásárhelyen az EMNP

Közleményben reagált az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács Maros megyei szervezete a Vass Levente visszalépéséről, valamint Frunda György valószínű polgármester-jelöltségéről szóló hírre. Ezt olvashatják az alábbiakban.

 Arcul csapott összefogás

 Az EMNT és az EMNP már 2011-ben megfogalmazta azt az elvet, hogy Marosvásárhelyen közös, hárompárti magyar polgármesterjelölt állítására van szükség. Ennek ellenére a marosvásárhelyi polgármester-jelölés körül bebizonyosodni látszik, hogy mind az RMDSZ, mind az MPP saját polgármesterjelölt állításával kíván Marosvásárhelyen politikai hasznot szerezni.  

Az RMDSZ a törvény betűjét kiforgató okokra hivatkozva utasította el Vass Levente választási szövetséget kérő feltételét, ezzel nyíltan vállalta a marosvásárhelyi együttműködés felrúgását. Sem az EMNT/EMNP támogatása, sem a történelmi egyházak, civil személyiségek és egyetemi professzorok kinyilvánított támogatása, sem pedig a jelölt előválasztások iránti nyitottsága nem volt elegendő ahhoz, hogy a régi pártok felülemelkedjenek önös érdekeiken és a marosvásárhelyi együttműködéssel jövőbemutató, új példát teremtsenek.

 A lehetséges közös jelölt visszaléptetése és a vele éles ellentétben álló Frunda György szenátor rebesgetett RMDSZ-es jelölt indulása egyben a marosvásárhelyi magyarság összefogás iránti igényének az arculcsapása. Ennek ismeretében az emberekre bízzuk annak megítélését, hogy Marosvásárhelyen ki viselkedik a közösség megosztójaként.

 A heteken át Vass Leventét célzó támadássorozat most nyert értelmet, amikor az RMDSZ közismert szenátora jelentkezett be a marosvásárhelyi polgármester-jelöltségre. Keserű szájízzel nyugtázzuk, hogy az RMDSZ-en belüli hatalmi harcok időről időre felülírják a vásárhelyi magyar közösség érdekeit, újabb és újabb választási zsákutcába hívogatva a magyar embereket.

 Az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elvhűsége most is azt mondatja velünk, hogy Marosvásárhelyen az egyetlen közös polgármesterjelölt megválasztásának lehetősége nyújthat hitet és bizakodást közösségünknek. Éppen ezért az Erdélyi Magyar Néppárt nem fog a magyar közösség esélyeit gyengítő taktikázásban részt venni, Marosvásárhelyen nem fog saját polgármester-jelöltet állítani!

 Tekintettel viszont arra, hogy van még olyan jelölt, aki függetlenként indulva joggal számíthat a magyar választók szavazataira, határozott meglátásunk, hogy a kialakult áldatlan helyzetre csak az április végéig megtartott, a magyar választók akaratát figyelembe vevő marosvásárhelyi előválasztás hozhat megoldást. Ennek győztese joggal lehet, a marosvásárhelyi magyarság egységes polgármesterjelöltje.

 Kérjük a felelős marosvásárhelyi magyar politikusokat, hogy húsvéti lelkülettel mérlegeljék a magyar választók érdekeit, hogy a feltámadás öröme elhozhassa a pártérdekektől mentes, alázatos közösségszolgálatot és választási készülődést.

 Portik Vilmos és Jakab István elnökök

 

(Forrás: erdely.ma)