vissza a főoldalra

 

 

 2012.04.13. 

Több helyszínen is megtekinthető a Bécsi Arany Biblia

Az elmúlt száz év egyik legkülönlegesebb könyvművészeti ritkaságát 2010. szeptember 21-én mutatták be az MKPK székházában. A páratlan értékű kiadvány most több helyszínen is megtekinthető – hangzott el egy sajtóbeszélgetésen.

 A mindössze hatszáz példányban készült Bécsi Arany Biblia kivitelezésében is méltó az értékes szöveghez és a képi tartalomhoz. A középkori könyvművészeti sajátosságokat magán viselő Biblia fóliás aranynyomással készült, aranyozott iniciálék, csat és sarokveretek díszítik. A bőrkötésben kiadott, nagyformátumú (24,5 × 34,5 cm ), 1070 oldalas kiadvány igazi különlegességnek számít az elmúlt évszázadokban magyar nyelven kiadott Bibliák sorában. Erdő Péter bíboros szavaival élve ez „minden idők legszebb magyar nyelvű Bibliája”.

 A mindössze hatszáz számozott példányban megjelent kiadvány az Osztrák Nemzeti Könyvtár felbecsülhetetlen értékű gyűjteményéből merít. A háromszáz illusztrációval díszített Biblia magában foglalja a könyvművészet évszázados kincseit, amelyek eddig csak az irattárakban voltak fellelhetők. A gazdagon díszített bibliák valaha a fejedelmi udvarok legértékesebb kincsei közé tartoztak, amelyeket Európa legjobb könyvfestői díszítettek.

 „A Bécsi Arany Biblia az Ó- és Újszövetség szövegét teljes terjedelmében tartalmazza a revideált Káldi-Neovulgáta bibliafordítás szerint, amely a ma elérhető legközkedveltebb magyar bibliafordítás” – mondta Tarjányi Béla professzor a Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat vezetője. A revíziót a Társulat azzal a céllal végezte, hogy a modernebb, olvasmányosabb szöveggel a Bibliát a lehető legtöbb hívőhöz eljuttassa. A mai nyelvhasználathoz igazított szöveg a Káldi-féle fordításon alapszik, nyelvében megújítva, javítva a Neovulgáta alapján, hogy az üzenete könnyebben eljusson a hívőkhöz.

 A fejlődésének mai szintje lehetővé tette, hogy az illusztrációkat a Bécsi Arany Biblia oldalain az eredetivel megegyező szépségükben csodálhassa meg az olvasó.

 

A Bécsi Arany Biblia a következő helyszíneken személyesen is megtekinthető:

 Szent Jeromos Katolikus Bibliatársulat - 1066 Budapest, Teréz krt. 28. I/6.  (megtekinthető hétfőtől csütörtökig  9-17 óráig)

Országos Széchényi Könyvtár - 1827 Budapest, Budavári Palota "F" épület  (megtekinthető  keddtől szombatig  9-20 óráig)

Alexandra Könyváruház, MOM Park - 1123 Budapest, Alkotás út 53. (megtekinthető hétfőtől szombatig 10-21 óráig, illetve vasárnap 10-20 óráig)

VISECON Kft. - 1042 Budapest, Árpád út 48-50. I. em. 5. (megtekinthető hétfőtől péntekig 13-15 óráig)

 

További információk: www.becsiaranybiblia.hu

 

(Forrás: magyarkurir.hu)