vissza a főoldalra

 

 

 2012.04.13. 

Az úriemberek alkonya

Öt idegen nyelven beszél, világbajnok, kétszeres olimpiai bajnok, volt a NOB alelnöke, nagykövet több országban és köztársasági elnök. Kedves, közvetlen, de visszafogott ember. Valamikor, amikor ez még szempont volt a társadalmi megítélésében, Schmitt Pált bizonyosan az úriemberek között tartották volna nyilván. Természetesen ma is talpig úriember, csakhogy ez mostanság nem sokat számít, az embereket vagyonuk, hatalmuk, ismertségük és egyéb jellemzőik alapján mérlegelik, de úri jellemük szerint szinte soha. Mostanság néhány jakhec teli pofával röhöghet, bekiabálhat, füttyöghet, amikor az Úriember beszél. Krúdy korában a nyikhajok pimasz viselkedését jelentős pofonok kísérték, ma esetleg a házelnök megjegyzése. Ma Schmitt Pál, Magyarország leköszönő, tiszteletre méltó elnöke kénytelen lemondani, mert jelleme, természete, úriembersége nem engedi meg, hogy leszálljon ehhez a mérhetetlenül aljas, mindenhonnét acsarkodó csürhéhez. Hogy a kanálisok népe ne támadhassa a kétharmad választotta Köztársasági Elnököt, tehát lemond.

 Pedig minden ellenkező állítással szemben Schmitt Pál ideális köztársasági elnök volt. Minden képességgel, tekintéllyel és ismerettel, nem utolsó sorban a megfelelő kiállással rendelkezik. Schmitt Pál egy lassan fogyatkozó, de még mindig jelentős réteget képvisel. A normális testi és szellemi kondícióval rendelkező, normálisan viselkedő, normális erkölcsi ítélettel megáldott, normális családi és anyagi körülmények között élő keresztény/keresztyén emberek tömegét. Ezek az emberek nem veszik fel a népszerű, figyelemfelkeltő pózokat. Nem enervált értelmiségiek, akik görnyedt izomzat nélküli testtel affektálják végig az életüket. Nem energiabomba ősbunkók, akik mindig mindent átvernek és elintéznek. Nem rafkós félbűnözők, akik minden stikliben benne vannak. Nem hátrányos helyzetű szerencsétlenek, akik egyik-napról a másikra élnek. Nem született okosok, akik mindig, mindenről kényszeresen véleményt alkotnak, nem kamerák előtt vetkőző és mindenáron a középpontban majomkodó celebek, hanem tisztességes, az életüket lehetőleg nyugodtan leélni vágyó keresztény emberek.

Ezek az emberek nem szívesen konfrontálódnak, nem intézik el egy vállrándítással, ha bántják őket; betartják a szabályokat és láss csodát, rosszul érzik magukat a gerjesztett hisztériában.

Ennek megfelelően – amúgy rendkívül szimpatikus – természetük, jellemük miatt szorulnak háttérbe. Ugyanis más társadalmi rétegek, melyek ugyan mérhetetlen kisebbségben vannak, folyamatosan fenntartják a hisztériát. Nekik ez a lételemük, az őrjöngés, a vélemények ferdítése, a botrány. Ezzel, az őrjöngés-technikával kívánják elijeszteni a normális embereket a közélettől, a politikától.

Legnagyobb sajnálatomra Schmitt Pált kiőrjöngték az elnöki székből. Egy példaképnek való ember, az úriember archetípusa kénytelen meghátrálni. A meghátrálás méltósággal teli, a lemondással pillanatnyilag a kétharmad is győzött az erkölcsi csatamezőn.

De még sincs ez így jól.

 

Csorja Gergely