vissza a főoldalra

 

 

 2012.04.13. 

Építési szabálytalanságok nyomában

Szakértők szerint, alapos a gyanú, hogy összejátszott a hatóság az építtetővel

Zugló Önkormányzatához az elmúlt hetekben beérkezett bejelentések nyomán, dr. Papcsák Ferenc polgármester kezdeményezésére vizsgálat indult a kerületben történt szabálytalan építkezések miatt.

 Konkrétan mennyi szabálytalan építkezésről van szó? – kérdezem dr. Papcsák Ferencet, Zugló polgármesterét, országgyűlési képviselőt.

 –2010 őszén, miután megnyertük a választásokat felülvizsgáltuk a kerületi szabályozási tervet, az építési szabályokat, s ezzel együtt elkezdtük az új szabályrendszer felállítását. Mindemellett elrendeltük a változtatási tilalmat, ami idén májusig van érvényben, mert már elkészült az új és igen szigorú szabályozási terv. Az elmúlt időszakban azt láttuk, hogy több építkezés jogszabályellenesen valósult meg. Ezek számát csak becsülhetjük; több tucat ilyen beavatkozás lehet. Részben, még korábban megkapott engedélyeket használtak fel az építetők, így a folyamatban lévő engedélyektől tértek el, részben pedig engedély nélkül kezdtek el új építkezéseket.

 Le kell bontani az eddig felépült épületrészeket?

 –Lesz olyan eset, amikor a beavatkozás bontással jár. Tudni kell, hogy építési hatóságunk vezetése is átalakult. Nagyon sok mulasztást, hiányt és szabálytalanságot tapasztalt az új osztályvezető az eddigi működésben, pl. az ügyintézési határidőben, hiszen van olyan ügyirat, ami 1997 óta nem került át az osztályvezető asztalára. Ez is mutatja mennyire nehéz az építésügyi igazgatás kerületi helyzete. Ezért is választottunk új vezetőt, és az ő munkájának első eredménye a szabályellenes építkezések felmutatása.

 A szabálytalanságot csak az építtető követte el?

 –Gyanúnk szerint a hatóság is.

 Gondolhatunk összejátszásra is?

 –Alapos gyanúnk, hogy összejátszott a hatóság az építtetővel, ami fegyelmi jogkörben elbírálandó kérdés. Erre vonatkozóan megtettük már a szükséges lépéseket. Nyilvánvalóan, ha az építtető nem jóhiszemű, akkor abban az esetben is lépni kell. Mi ezt megtettük, mikor kimentünk a helyszínre, és leállítattuk az építkezést. Olyanra is volt példa, hogy nem a kerületi építési hatóságnak kellett volna eljárnia, de mégis az járt el jogellenesen, és ezért mi most ezt az ügyet átadtuk az illetékes hatóságnak. Munkatársaink leállították tehát azt építkezést, ami, amint kiderült, még a jogellenesen megadott építési engedélytől is eltért.

 Nyomozati stádiumba kerülnek ezek az ügyek?

 –Az is elképzelhető, de a vizsgálat dönti el, hogy olyan súlyú-e a cselekmény, ami miatt büntetőfeljelentést kell tennünk.

 Kellemesebb téma: öt sportpálya épül Zuglóban az Ovi-Foci Program keretében. Igaz, hogy mindez Buzánszky Jenő nevéhez kapcsolódik?

 –Így van, az aranycsapat legendás tagja, a Buzánszky Jenő által alapított Ovi-Foci Közhasznú Alapítvány támogatásával öt sportpálya épül meg a XIV. kerületben. Buzánszky Jenő fontosnak tartja, hogy már óvodás korban szeressék meg a sportot és a labdarúgást a gyerekek. Szinte az összes idejét arra áldozza, hogy a gyerekeknek sportprogramokat szervezzen. A már említett alapítvány kuratóriumának elnöke dr. Molnár Andrea, és az ő szervezésükkel és az államtól elnyert támogatással mintegy 30 pályát építenek az idén. Mi tíz pályát terveztünk, de csak ötre nyertünk támogatást és az építéshez szükséges önerőt – 15 millió forintot – az önkormányzat biztosította.

 Mennyi gyereket vonnak be a programba?

 –Ez több száz gyereket érint, s nem csak az öt „szerencsés” óvodába járót. A többieknek alkalmuk nyílik átjárni a sportpályával rendelkező óvodákba, mindez csupán időbeosztás kérdése. Ami még lényeges, hogy ezeket a pályákat fejleszteni lehet, tehát be is tudjuk azokat idővel fedni, így csapadékos időben is használhatók lesznek.

 Tisztelt Polgármester úr! Többeket foglalkoztat, hogy vajon elköltözik-e eredeti helyéről a Vidámpark.

 –Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy a Vidámpark Zugló területén maradjon, de a döntési jog a fővárosi közgyűlés kezében van. Tehát mi csak ajánlkozni tudunk, amit mind nyilvánosan, mind hivatalos úton megtettünk. Az Állatkertnek szüksége van a Vidámpark jelenlegi területére, és mi a kerületen belül tudunk szabad területet egy ilyen intézmény számára, bár az tény, hogy a fejlesztés, a színvonal emelése elkerülhetetlen. Több kerület szeretné, ha náluk valósulna meg a Vidámpark megújulása, s ezért mi csak remélni tudjuk, hogy a Főváros minket választ a pályázók közül.

 

Medveczky Attila