vissza a főoldalra

 

 

 2012.04.13. 

Hamis illúziók miatt megnyerő a ficói retorika

Mikor lehet együttműködés a Fidesz és az SZDSZ között? címmel közölt anyagban teszi fel a kérdés Csáky Pál - párhuzamot vonva a vegyes párt és az MKP között. Alább az MNO cikkét közöljük.

 Nehéz időszak előtt áll Robert Fico, mivel komoly problémák vannak a szlovák gazdaságban – hangsúlyozta Csáky Pál. A politikus az MNO-nak azt is elmondta, hogy ha a Híd azt deklarálná, hogy magyar párt, akkor el lehetne gondolkozni az esetleges közeledésen.

Robert Fico belátta, hogy a sajtót nem szabad ignorálni, ez pozitív elmozdulás a korábbi időszakhoz képest, mondta el az MNO-nak Csáky Pál annak kapcsán, hogy a Smer elnöke több magyar újságnak is nyilatkozott. „Mindezek ellenére valami azt súgja nekem, hogy meg fog változni ez a viszony – tette hozzá –, Fico is nehéz helyzetbe fog kerülni, mert a szlovákiai gazdaság problémákkal küzd, megszorító intézkedéseket kell majd bevezetnie, és vélhetően akkor majd meg fog romlani a kapcsolat... A média is megadja neki a 100 napot, amit én is korrektnek tartok."

Az MKP elnökségi tagja úgy látja, hamis elvárások, illúziók és egyfajta zavar a fejekben vezetett el ahhoz, hogy több tízezer magyar Fico pártjára voksolt. 2008–10 között jelentősen eltolódott a szlovákiai magyarok értékrendje, mivel addig a nemzeti témák voltak a meghatározók, mostanra a szociális és gazdasági témák váltak erősebbé, és így a ficói retorika megnyerő volt – hangsúlyozta Csáky.

Semmi sincs ingyen

A felvidéki politikus szerint a 2014-es európai parlamenti választáson nagyobb esélyük van, mivel ott nincs küszöb. „Szlovákiában körülbelül 110 ezer szavazatot kaptunk, ami nem kevés egy 450 ezres közösség vonatkozásában. Minket a parlamenti küszöb és a tisztán szlovák régiók magasabb részvételi aránya nyomott az ötszázalékos szint alá... 2013-ban kerül sor a megyei választásokra, így a klasszikus mondást tartom érvényesnek ránk nézve, miszerint a következő választási kampány az előző végével kezdődik" – húzta alá a magyar párt volt elnöke.

„Azt próbálom elmondani a szlovákiai magyaroknak: anélkül, hogy vállalnánk önmagunkat, nem tudunk előrelépni, és semmit sem fogunk ingyen kapni. Remélem, egyre többen rájönnek erre, mivel ez a jövő egyetlen útja" – mutatott rá a politikus.

Nem időszerű az együttműködés

Csáky szerint ha a Híd azt deklarálná, hogy magyar párt, akkor el lehetne gondolkozni az esetleges közeledésen. Jelenleg az alakulat szlovák–magyar vegyes párt, a parlamentben a szlovák gondolkodás szerint viselkedtek – tette hozzá. „Addig, amíg számukra a kettős állampolgárság nem érték, valamint az új alaptörvény határon túliakról szóló részét is elítélték, addig nehéz a közös fellépés" – jelentette ki a volt miniszterelnök-helyettes.

„Csak akkor lehet együttműködésről beszélni, ha ezeket a dolgokat tisztázzuk." Úgy látom ezt a kérdést, mintha Budapesten azt kérdeznék, hogy a Fidesz és a volt SZDSZ között mikor lehet együttműködés. Annyira eltérőek a nézetek, hogy jelen pillanatban ez nem időszerű – zárta szavait Csáky.

 

(Kovács András, MNO nyomán Felvidék.ma)