vissza a főoldalra

 

 

 2012.04.20. 

Régi városképek takarhatják el az üres kirakatokat Budapesten

Régi budapesti városképek, illetve képzőművészeti alkotások takarhatják el a használaton kívüli belvárosi üzletek kirakatait; az érintett ingatlanok közös logót is kapnak, amelyen feltüntetik a bérbeadó elérhetőségeit.

 A Fővárosi Közgyűlés közterület-hasznosítási bizottságának ülésén ismertették Ughy Attila városképvédelmi és városfejlesztési tanácsnok javaslatát. A dokumentum szerint a belváros frekventált útvonalain az üres kirakatok állandósultak, amit elsősorban hosszú távon kellene kezelni, egyebek mellett a helyiségbérleti rendszer átgondolásával és a városmarketing eszközeivel.

 A tanácsnok ugyanakkor úgy véli: rövid távon is tenni kell valamit, hogy az üres boltok és koszos kirakatok képe megváltozzon, így a tulajdonosoknál el kell érni a rendszeres karbantartást, tisztítást, megfelelő módon való eltakarást. A bizottság ülésén elhangzott: az V. kerületi Kossuth Lajos utca Astoria és Ferenciek tere közötti szakaszán a portálok csaknem ötöde üres, s két tucatnyi használaton kívüli vitrin van.

 A testület több példát is megvizsgált: Kolozsváron például régi városképek takarják az üres kirakatokat, s bírságot fizettetnek azokkal, akik nem tartják tisztán azokat. Bécsben átfogó rendszerben kezelik az üres üzleteket, azokon egységes logó szerepel, amelyen feltüntetik az ingatlan paramétereit és a tulajdonos elérhetőségeit. Az osztrák fővárosban egységes nyilvántartás is van, így a vállalkozások könnyen találhatnak üzlethelyiséget maguknak.

 A budapesti mintaprojektet egy kijelölt útvonalon valósítanák meg, a helyi bolttulajdonosokkal és kiskereskedőkkel egyeztetve, később pedig több lépcsőben kiterjesztenék. A bezárt boltok kirakataira az adott helyszínt ábrázoló archív felvétel vagy képzőművészeti alkotást ábrázoló kép kerülne.

 Az indítvány hat lehetséges helyszínt jelöl meg: a Kossuth Lajos utcát a Ferenciek tere és az Astoria között; a Rákóczi utat az Astoria és a Blaha Lujza tér között; a József körút három szakaszát: a Blaha Lujza tér és a Rákóczi tér között, a Rákóczi tér és a Baross utca között, a Baross utca és a Corvin negyed között; továbbá a Ferenc körutat a Corvin negyed és a Boráros tér között.

 A javaslat szerint az üres üzletek közös logót kapnak, jelezve, hogy az érintett ingatlanok kiadásra várnak, és feltüntetik a szükséges elérhetőségeket is. A tisztántartási kötelezettség jelenleg is szankcionálható, a rendszeres ellenőrzésekbe most bevonnák az FKF Zrt.-t, a Fővárosi Közterület-felügyeletet és a városgondnoki hálózatot.

 A bizottsági ülésen felmerült mások mellett a házfalakon, kapukon, aluljáró kijáratokon szereplő cégtáblák rendezésének igénye, az indítvány kidolgozásában részt vevő Ráday Mihály önkormányzati főtanácsadó, a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke pedig az illegális plakátok elleni fellépést, valamint a használaton kívüli vitrinek leszerelését sürgette.

 

(Forrás: MTI)