vissza a főoldalra

 

 

 2012.04.27. 

Fico 100 tagú szlovák parlamentet akar

Megváltoztatná a választási törvényt az új kormány. Jelenleg egyfordulós, az egész országot egy körzetnek számoló rendszer van érvényben, ezt osztanák fel 4 vagy 8 választókerületre és 150-ről 100-ra csökkentenék a parlamenti képviselők számát.

 A változások csak a következő választások után lépnének érvénybe. A kormány szerint az új választási törvény kidolgozásához időre és körültekintésre van szükség, de most a legfontosabb a kormányprogram elfogadása. Robert Fico kormányfő azt nyilatkozta az üggyel kapcsolatban, hogy egy ilyen módosításhoz minden párt támogatására szükség van.

 Berényi József, az MKP elnöke szerint nem túlméretezett a 150 tagú parlament egy 5 milliós országban, ezért nem lát esélyt a választási törvény módosítására. A választási körzetek kialakításával kapcsolatban az a véleménye, hogy: „Ismerve a szlovák politikusok hozzáállását, nyilván olyan választási körzeteket hoznának létre, ahol a magyaroknak kisebb esélyük lenne bejuttatni képviselőjüket a parlamentbe, mint most, amikor az egész ország egy körzet. Tehát szlovák szempontból, a demokrácia szempontjából a körzetesítés jó dolog, de a mi szempontunkból sajnos nem" – nyilatkozta Berényi. Hozzátette, hogy a megyehatárok meghúzásakor is ez az elv érvényesült.

 

(Forrás: Felvidék.ma)