vissza a főoldalra

 

 

 2012.05.02. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 18. száma!

A tartalomból:

In memoriam Csurka István

Csurka István: A mérsékelt ember (2.oldal)

Ma pedig már mindent elborító társadalmi megoldatlanság, korunk tudományának, társadalompolitikájának, közösségi életszervezésének és erkölcsének szégyene a munkanélküliség. Tudja mindenki: jellem- és léleksorvasztó, bűn melegágya és mérhetetlenül igazságtalan.

Nietzsche már Móricz Zsigmond gyermekévei idején s az egész európai rendre nézve felvetette, hogy a kormányok, a tudósok és elsősorban a morál kérdéseit feszegetők nem a lényeges kérdésekkel foglalkoznak. A dolgok története és az emberi együttélés rendszere még egyáltalán nincs megírva – fejtegette Nietzsche – és hogy a tudomány, noha már megtehetné, nem tárja fel azokat a problémákat, amelyek pedig rövid életünk során a legfontosabbak volnának számunkra. Nincs kimunkálva az életvitelünk mikéntje. Kutatták- e eddig valahol a különböző napi időbeosztásokat, a munka, az ünnepek és a pihenőnapok rendszeres, szabályos meghatározásának következményeit? – kérdezi. Mennyire naiv ez a Nietzsche! Ha azonban nem a piackutatás és egyes szociológiai iskolák korát megelőző ösztönszerű programadását látjuk ebben a megfogalmazásban, hanem az egyes ember életének erkölcsös és egyben ésszerű és számára is üdvös berendezésének a megkövetelését, illetve a hiány felhánytorgatását, akkor már az egyén számára legfontosabb kérdések közösségi megoldásait kereső társadalom, a jó rendszer fogalmánál vagyunk. Vagyis a nagy hiánynál, amiről Móricz panaszkodott.  

Moszad-vonal a norvégiai mészárlásban (3.oldal)

Professzor Johan Galtung, az oslói egyetem nemzetközileg elismert kutatója, a béke- és konfliktuskutatás tudományának létrehozója, a számtalan nemzetközi konfliktusban mediátorként résztvevő, számtalan díjjal és díszdoktori címmel jutalmazott tudós érdekes kijelentéseket tett. Galtung olyan összefüggésekre hívta fel a figyelmet, melyek teljesen új megvilágításba helyezik az Anders Behring Breivik által 2011. július 22-én elkövetett tömeggyilkosságot. Breivik előbb Oslóban egy autóba rejtett pokolgépet robbantott fel, aminek következtében nyolc ember vesztette életét, majd Utøya szigetén megölt további 69 embert, főleg tizenéves diákokat. A diákok a norvég Munkások Ifjúsági Ligájának (AUF), a kormányzópárt ifjúsági szervezetének táborában voltak. Két nappal a támadás előtt Eskil Pedersen, az AUF elnöke a Dagbladet nevezetű norvég újságnak nyilatkozott. Az interjúban kijelentette: mindent el fog követni, hogy Izrael ellen a norvég kormány bojkottot hirdessen. Breivik fanatikusan támogatta Izraelt. A sajtóban már három nappal a tragédia után, június 25-én felvetődött az izraeli kapcsolat, ráadásul az is kérdésessé vált, hogy Breivik komoly támogatás nélkül képes lehetett- e egy ilyen nagyszabású akciót véghezvinni. Többen az izraeli titkosszolgálatokat vélték a háttérben felfedezni.

 Szigetvár a leghősiesebb

A XXI. század elején is végvári szerepet töltünk be (4.oldal)

Kolovics János, polgármester: csődben lévő várost vettem át, hiszen 2010 őszén már folyamatban volt a csődeljárás. Mi egy hónapon belül megszüntettük ezt a helyzetet, és a szükséges egyezségeket megkötöttük. A hitelezőket kielégítettük a csődegyezségnek megfelelően. Azóta két költségvetést elfogadtunk, és stabil a város helyzete. A csőd után is van élet, hiszen fejlesztettünk is. Tehát csak pozitív példákat tudok mondani, mert, ahogy említettem, mi most, a XXI. század elején is végvári szerepet töltünk be.

 Megvalósult a Borváros-projekt

Már csak indokolt esetben adunk el területeket, inkább vagyonnövelésben gondolkodunk (4.oldal)

Szabolcs Attila, Budafok-Tétény polgármestere: Már az eredeti elgondolás is az volt, hogy a híres hazai borvidékekkel ismertessék meg a külföldi és hazai turistákat, hiszen, aki meglátogat minket, annak általában nincs ideje arra, hogy körbeutazza az országot. Ezért az egyik pincerészben tíz híres borvidék jellemző pincehomlokzataival ismerkedhetnek meg a látogatók, miközben a borászat kultúrájába is betekintést nyerhetnek. A létesítők lementek az adott borvidékre, és ott a vidékre jellemző régi pincét kerestek. Azt lefényképezték, és annak alapján építették föl a homlokzatot. Egy másik pinceágban pedig bemutatásra kerülnek a borászattal kapcsolatos mesterségek, így a kádármesterség is.

 Mindig képesek leszünk kemény munkával értéket teremteni

Sikerült településünkről kiszorítani az uzsorásokat (5.oldal)

Tímár Zoltán, Mikepércs polgármestere: 2002-ben lettem a Fidesz színeiben polgármester, akkor, mikor minden „vörös” volt körülöttünk. Amikor ránk, az új vezetésre szavaztak a lakók, az általunk meghirdetett „Az élhető Mikepércs”- programra is voksoltak. Élhető települést szeretnénk megvalósítani, és ennek is köszönhető, hogy kiköltöznek hozzánk. Az emberközpontúság jellemzi munkánkat, már nem félnek az önkormányzat ajtaján belépni az emberek, mint régebben, hiszen mi vagyunk érettük… Hála Istennek 2010 után sok minden megváltozott a településen, mert 2002-től „büntetésben” voltunk.

 A székely falvak hagymakupolás honfoglalását készíthetik elő

Ahol már nincs magyar iskola, és az egyház is erőtlen, megállíthatatlan az asszimiláció (7.oldal)

Ötvös József, református esperes: Általában a falvak közepén, mert a templom mellett építette föl az adott felekezet a saját iskoláját. Ezen iskolák többsége ma nem funkcionál, így gyülekezeti közhasználatra használjuk. Ha a hajdani egyházi épületeket nem adják vissza, akkor a román állam kezében marad a magyar falvak közepének a fele. S mit építenek majd ezeken a területeken? Ortodox templomokat. Református esperesként nyíltan kimondom: a javaslattal a székely falvak hagymakupolás honfoglalását készíthetik elő. Legtöbbször nem is az épület a lényeges, annak legfeljebb szellemi értéke van, hanem maga a telek, amely a templom mellett húzódik. Ráadásul az ortodox templomok építését államilag támogatják. Tehát a javaslat mögött magyarellenesség érhető tetten.

 Közösségteremtő székelyföldi gyermekmuzsikálás

Az élményszerű utazásoknak köszönhetően sikerült erős hagyományokon nyugvó közösséget létrehozni (9.oldal)

Harminc éves a Szentegyházi Gyermekfilharmónia. Ennek megünneplésére május első hetében rendezik meg Szentegyházán a Filharmónia-napokat. A Magyar Örökség Díjas együttes vezetőjével, Haáz Sándor tanár úrral a születésnap kapcsán beszélgetünk.

 Élő jász-kun hagyományok

A jász városok gazdaságilag függetlenek voltak. Ezt a helyzetet sajnos nem tudtuk visszaállítani (12.oldal)

Jász-kun emléknappá nyilvánította május 6-át a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat.

Miért erre a napra esett a választásuk? – kérdezem Borbás Zsolttól, a Jász-Nagykun- Szolnok Megyei Önkormányzat alelnökétől.

–1745. május 6-án jelent meg a jászok és a kunok példamutató küzdelmének eredményeként a szabadságjogaik visszaszerzéséről szóló, Mária Terézia királynő által ellenjegyzett oklevél. A redemptio, vagyis önmegváltás szóval jelölik a magyar történelemben a jászkun kerület önmegváltását, amelynek során pénzért visszaszerezték korábbi elvesztett kiváltságaikat. 1702-ben az uralkodó elzálogosította a jászok és kunok lakta területeket a Német Lovagrendnek. Ebbe az ott lakók nem nyugodtak bele, és a saját pénzükön visszavásárolták szabadságukat és régi, még IV. Béla idején kapott kiváltságaikat. 1239-ben a kunok és a jászok bejöttek a koronabirtokokra, és szabadságuk fejében fegyveres szolgálatot kellett nyújtaniuk. A történelmi Jászkun Kerület 25 településének határából alakult 32 kiskunsági, 9 nagykunsági és 18 jászsági helységben él a hagyományok tisztelete.

 A Jobbik egy bűnszervezet, mondja a párt országgyűlési képviselője

Botrány Borsodban és több megyei szervezetben (12.oldal)

A Borsod megyei Jobbiknak elege van Szegedi Csanádból és testvéréből Szegedi Mártonból. A Szegedi testvérek szembekerültek Endrésik Zsolt parlamenti képviselővel. Endrésiket kizárták a parlamenti frakcióból, mert állítólag a HVG-nek adott ki információkat. Valójában az lehet a háttérben, hogy Szegedi mihamarább el akarta távolítani Endrésiket, hiszen a BAZ megyei Jobbik elnöksége lemondott, tiltakozásul a Szegedi által létrehozott fantomszervezetek, illetve Szegedi túlhabzó befolyása elleni tiltakozásul. Szegedi zsarolható is, legalábbis Bieber azt üzente: Addig örülj, Csanád, amíg le nem leplezlek. Tudod ugye, miről van szó? Ráadásul Vona szabadulni szeretne a radikálisoktól, mert a Jobbik bakancsosainak elegük van abból, hogy miközben ellenük rendőrségi eljárások folynak és az egzisztenciájukat veszélyeztetik, Szegedi, Szabó Gábor, Vona és Novák a parlamentben ülve és egyezkedve gyarapodnak és luxusautókkal furikáznak.

 Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

info@magyarforum.hu