vissza a főoldalra

 

 

 2012.04.27. 

Újabb diplomáciai konfrontáció Peking és Manila közt

Kína diplomáciai úton „komoly elégedetlenségét" fejezte ki, amiért a Fülöp-szigetek további hajókat küldött a vitatott hovatartozású Huangjan- (Huangyan) sziget közelébe, ahol egy kínai hajó is tartózkodik - derült ki a külügyi szóvivő keddi pekingi nyilatkozatából.

 Kína hosszú ideje gyakorolja szuverenitását a sziget felett, s ez korábban sem befolyásolta, s a jövőben sem fogja befolyásolni a hajózás szabadságát - hangoztatta még Liu Vej-min (Liu Weimin) válaszul a Fülöp-szigetek külügyminiszterének hétfői kijelentésére, miután Albert del Rosario felvetette, hogy amennyiben Kína majdnem a teljes Dél-kínai-tengert birtokolná, az azt jelentené, hogy a kínaiak "határozhatnák meg a szabályokat a térségben mindenki számára". Rosario azt hangoztatta, hogy ebben az esetben veszélybe kerülhet a szabad hajózás a régióban. Liu ezzel szemben azt hozta fel, hogy Manila nemrégiben hadihajóját küldte kínai halászok "zaklatására".

Liu ismételten megerősítette, hogy a Huangjan-sziget Kína területéhez tartozása történelmi és jogi alapon bizonyítható, s igénye összhangban van a nemzetközi törvényekkel.

A Fülöp-szigetek 1997-ig nem vitatta Kína szuverenitását a sziget felett, s azelőtt világosan országa területén kívül elhelyezkedő területként tüntette fel azt - mondta a szóvivő, aki szerint a nemzetközi jog megsértése az ENSZ Tengerjogi Egyezményének félremagyarázása, és ezzel Kína szuverenitásának megkérdőjelezése. A Fülöp-szigetek által most hivatkozott szerződés ugyanis megállapítja, hogy a tengerparttal rendelkező országok esetében a 200 tengeri mérföld távolságig terjedő terület az illető ország kizárólagos gazdasági övezetének számít.

A Fülöp-szigeteki külügyi tárca szóvivője hétfőn közölte, hogy országa fel kívánja vetni a kérdést a jövő héten, amikor sor kerül külügyminiszterének és védelmi miniszterének, valamint az Egyesült Államok külügyminiszterének és védelmi miniszterének (2+2) találkozójára.

Ezzel kapcsolatban Liu megjegyezte: "általában az országok többsége nem foglal állást más országok területi vitájában". Hozzátette, a kínai kormány eltökélt atekintetben, hogy megvédje területének szuverenitását.

 

(Forrás: MTI)