vissza a főoldalra

 

 

 2012.04.27. 

Május 18-19-20.: Agrárexpó-Pápa

A tavaszi időszak legfontosabb dunántúli seregszemléje

Az idén az önkormányzat rendezi meg a hagyományos agrárexpót Pápán, ami finanszírozási problémák miatt csaknem elmaradt.

 Ki finanszírozta volna eredetileg ezt a rendezvényt, és honnan az önkormányzatnak a forrása mindehhez? – kérdezem dr. Áldozó Tamást, Pápa városának polgármesterét.

 – Immár 15 éve rendeznek Pápán Agrárexpót, melyet az aktuális mezőgazdasági kormányzat mindig támogatott. A rendezvény egyik garanciája ez a támogatás volt, míg a másik, hogy mindig volt olyan együttműködő partner - a Veszprém Megyei Agrárkamara-, aki jelentős segítséget tudott nyújtani mind a szervezésben, mind a szakmai programok összeállításában. Idén az Agrárkamara ezt az együttműködést nem tudta garantálni, s mi úgy éreztük, hogy szakmai szervezet közreműködése nélkül igen kockázatos lenne agrárexpót indítani. Amikor ez a helyzet ismertté vált, többen megmozdultak, akik fontosnak, értékesnek tartották ezt a rendezvényt, és felajánlották segítségüket, így Győrffy Balázs és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselők is. Úgy tűnik, hogy anyagi támogatást is kapunk az idei agrárexpó rendezéséhez, és Sipőcz István, a Veszprém Megyei Agrárkamara elnöke ígéretet tett a szakmai segítség biztosítására. Tehát összeálltak azok a feltételek, melyek alapján a kockázatot minimalizálni tudtuk, és ha a szokásostól eltérő időpontban is, de meg tudtuk hirdetni, hogy május 18. és 20. között megtartjuk a Pápai Agrárexpót.

 Van annak külön üzenete, hogy az expo idején, május 18-án a városban ülésezik az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága?

 –Természetesen, van. Mindez pontosan kifejezi a mezőgazdasági kormányzat hozzáállását, annak kifejezésre juttatását, hogy ezt a rendezvényt ők is fontosnak tartják, hiszen a Pápai Agrárexpó a tavaszi időszak legfontosabb dunántúli seregszemléje.

 Mekkora bevételre számítanak?

 –Erre magunk is kíváncsiak vagyunk, mert eddig mi „csupán” támogatók voltunk és csak a helyszínt biztosítottuk a rendezvényhez. Mi már akkor elégedettek leszünk, ha a bevétel fedezi a 8-10 milliós kiadásainkat.

 Milyen különlegességek lesznek a többnapos rendezvényen?

 –Az agrárexpónak jól kialakult, hagyományos programelemei vannak. Azokat szeretnénk megtartani, melyek visszaigazolták létjogosultságukat. Ilyen pl. a vasárnapi vadásznap, amikor különböző, a vadászathoz kötődő bemutatókat tartanak, és a vadászegyesületek főznek is a vendégeknek. Ismét lesznek szakmai előadások, és az idén először solymász-bemutatót is szeretnénk tartani. Új elemként lehetőséget kívánunk biztosítani kertészetek, kertészeti eszközöket forgalmazó vállalkozások részvételére is. Emellett értékes kísérő programokat szervezünk, hiszen az agrárexpó sokak számára családi esemény. Így valamennyi korosztálynak, a család minden tagjának megfelelő szórakozási lehetőséget szeretnék nyújtani. Ebben segítségünkre lesz az is, hogy egybeesik az ifjúsági néptánc találkozó és az agrárexpó időpontja. Így a fiatal néptáncosok felléphetnek az agrárexpón is.

Emellett további érdekes és változatos színpadi programokat szervezünk, szombat estére pedig könnyűzenei koncertre várjuk az expóra látogatókat. A gyerekeknek kézműves foglalkozásokkal készülünk és egy népi játékokból álló játszóteret is kialakítunk.

Az idei évben szintén újdonságnak számító gasztro- faluban pedig hagyományos magyar ételeket és italokat kóstolhatnak a rendezvényre kilátogató érdeklődők.

 Még április elején egy forgalmat ösztönző bon-rendszert vezettek be a városban. Gondolom, az agrárexpó idején sokan élnek majd a rendszerben lévő kedvezményekkel, főleg, hogy újra látogatható az Esterházy-kastély.

 –A város is rendszeresen megjelenik az agrárexpón, és van néhány olyan terméke, mely nem kifejezetten agrár-jellegű, de bemutatása lényeges. Tavaly ez pontosan a kastély volt. Az agrárexpó látogatását mindig megpróbáljuk összekapcsolni más helyi termék, vagy szolgáltatás iránti kereslet növelésével. Így pl. az agrárexpós belépőt felmutatva kedvezménnyel lehet a Várkertfürdő szolgáltatásait igénybe venni, és fordítva. A bon-rendszert az agrárexpóval nem kapcsoljuk össze. A rendszer lényege, hogy meghatározott vendéglátóhelyek, múzeumok forgalmát növeljük. A megjelölt beváltóhelyeken - Esterházy-kastély, Várkertfürdő, Pápai Kóter Turistaszálló és a Kékfestő Múzeum - vásárolt belépőjegy, illetve adott szálláshely igénybevételekor a látogató, illetve a vendég választhat egy, a három másik beváltóhely valamelyikében felhasználható, a belépőjegy árából 10 %-os kedvezményre jogosító bont.

 Idén 20 éves Pápa és a hollandiai Kampen partnervárosi kapcsolata. Megünneplik a kerek évfordulót?

 –1992-ben nem csak a Hansa-városok közé tartozó Kampennel, hanem a baden-württembergi Schwetzingennel is partnervárosi kapcsolatot létesítettünk. Mindkettővel megünnepeljük a 20 éves évfordulót. Hollandiába április végén utazunk ki, schwetzingeni barátaink pedig szeptemberben, a Pápai Bornapok idején látogatnak el hozzánk.

 Csupán kulturális jellegű kapcsolatokról van szó?

 –Kampennel és Hollandiával Pápának több évszázadra visszamenőleges kapcsolatai vannak a reformációnak köszönhetően. A pápai református intézmények évszázadokon át küldtek ki diákokat Hollandiába, a két város együttműködése is ez alapján kezdődött. A szociális ellátások, fejlesztések tapasztalatainak átadása területén beszélhetünk komoly eredményekről, és a sport és oktatási, ifjúsági kapcsolatok is jól működnek. Schwetzingen több szempontból, így például a városszerkezetében is hasonlít Pápára és mindkét városban található egy, a városképet meghatározó barokk kastély. Schwetzingenben előttünk járnak sok mindenben, és így több területen követendő példát mutattak nekünk.

 

Medveczky Attila