vissza a főoldalra

 

 

 2012.04.27. 

Meghiúsult összefogás Marosvásárhelyen

Megnő az urnáktól távolmaradók száma a magyar közösségen belül

Három polgármesterjelölt száll harcba a magyar szavazatokért Marosvásárhelyen a júniusi önkormányzati választásokon. Az RMDSZ Frunda György szenátort jelöli, a Magyar Polgári Párt (MPP) által alakított polgári koalíció dr. Benedek Imrét, Smaranda Enache pedig függetlenként indul. Mellettük három román jelölt is versenybe száll a polgármesteri székért. Arról, hogy miért is hiúsult meg a közös magyar jelölt állítása, Portik Vilmost, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Maros megyei elnökét kérdezem.

 Egy évvel ezelőtt még Toró T. Tibor úr, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) akkori ügyvezetője, jelenleg az EMNP elnöke bizakodott az összefogásban. Nézzük meg tehát, hogy kik, mikor és miért álltak fel a tárgyalóasztaltól?

 –2011-ben az EMNT vetette föl, hogy Marosvásárhelyen csak akkor van esélye magyar jelölt győzelmének, ha az összes magyar szervezet mögötte áll, támogatja. Tavaly márciusban a két magyar párt képviselőjével ült le tárgyalni az EMNT. Ezt a témát nem hagytuk elszunnyadni, hanem civil szervezeteket, egyházakat is bevontunk a párbeszédbe. Még dokumentum is született arról, hogy Marosvásárhelyen közös polgármestert kell jelölni, ezt aláírták az egyházak vezetői és a civilek, de az RMDSZ vezetői nem…A tárgyalások folyamatosan alakultak, közben bejegyezték az Erdélyi Magyar Néppártot, és a tusványosi szabadegyetemen mi dr. Vass Levente orvost javasoltuk, mint lehetséges közös jelöltet. Őt később az RMDSZ saját jelöltjének választott döntéshozó fórumain. Tavaly nyáron az MPP jelezte, hogy külön jelöltet állít. Közben az RMDSZ-szel azon vitatkoztunk, hogy mi közös jelöltként akartuk Vass Leventét, de a másik párt ragaszkodott a saját jelöltséghez. Mi arra lettünk volna jók számukra, hogy kívülről támogassuk jelöltjüket. Indokunk az RMDSZ 22 év erodálódása volt, tudniillik Marosvásárhelyen többen vannak, akik inkább kisbaltával vágnák le a kezüket, sem mint „tulipánosokra” szavaznának. A város visszaszerzéséhez viszont az ő szavazataikra is szükség lesz. Márciusban viszont Vass Levente kimondta, hogy vagy megegyeznek a politikai pártok a közös jelöltségben, vagy visszalép. Az RMDSZ villámgyorsan reagált: már a húsvéti ünnepek alatt elutasította jelöltje kérését, és a múlt héten döntöttek Frunda György személye mellett. Frunda első nyilatkozatában kimondta, hogy ő kizárólag az RMDSZ jelöltje, de arra számít, hogy mások is támogatják.

 A nagy számok törvénye alapján jelenleg van esélye egyetlen egy magyar jelöltnek is?

 –Egy közös jelöltnek esélye lett volna, de hogy a három jelölt közül lesz a nyertes, az teljesen irreális. Valószínűsítető, hogy lesznek változások, az MPP-sek sem biztosak abban, hogy jelöltjük kitart az utolsó pillanatig.

 Meg lesznek tartva az előválasztások?

 –Az előválasztások – melyek megtartását dr.Kincses Előd ügyvéd úr kezdeményezte– gátja eddig is az RMDSZ volt. Az MPP ezzel egyetértett, az EMNP azt hangsúlyozta, hogy ennek a formának a megvalósulása három párti egyezséghez kötött. Hiszen nem mindegy, hogy mely esetben kell hitelesnek tekinteni az előválasztások eredményét. Úgy tűnik, s ezt Frunda György nyilatkozatai is mutatják, az RMDSZ teljesen elzárkózik ettől a formától.

 Önök nem indítanak saját jelöltet. Sokak szerint a Pro Európa Liga elnökét, Smaranda Enache-t kívánja az EMNP támogatni. Ez igaz?

 –Amikor Húsvét táján megjelent az RMDSZ elutasító állásfoglalása, bejelentettük, hogy nem indítunk saját jelöltet, mert mi csak ennyit tehetünk annak az érdekében, hogy a magyar közösséget szolgáljuk. Az kétségtelen, hogy a jelenlegi háromjelölti felállásban Smaranda Enache erkölcsi tartása, értékrendje hozzánk közel áll. És mi biztosak vagyunk abban, hogy Smaranda Enache valóban úgy gondolja: célja a jelenlegi városvezetés leváltása.

 Elképzelhetőnek tartja, hogy lesznek olyan magyarok, akik unva a magyar szervezetek közti „csetepatét” a legesélyesebb román jelöltre szavaznak?  

–Szomorú tény, hogy az RMDSZ, miután 2000-ben elveszítette a várost, kétszer próbálta meg egymagában visszaszerezni Marosvásárhelyt. Ezzel hitelüket veszítették a párt jelöltjei a városban. Annyit most lehet tudni, hogy sajnos a magyar fiatalok körében többen átszavaznának a jelenlegi román polgármesterre. Mindemellett sokan megcsömörlöttek a politikától, magukba fordultak, és már most biztosra lehet venni, hogy megnő az urnáktól távolmaradók száma a magyar közösségen belül.

 

Medveczky Attila