vissza a főoldalra

 

 

 2012.08.03. 

A török elleni diadalra emlékeztek Szegeden

A középkorba kalauzolt a színes forgatag

Immár hetedik alkalommal rendezték meg Szeged-Alsóvároson a Nándorfehérvári Emléknapokat. Az 1456-os, török felett aratott diadalra korabeli zenés-táncos bemutatókkal, történelmi előadásokkal, csatajelenetekkel emlékeztek július 20-21-én.

Az Országgyűlés 2011-ben a legendás győzelem 555. évfordulója tiszteletére július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává nyilvánította. E nap nem csupán a magyar nemzetnek, hanem a keresztény Európának és a mai keresztény világ összességének az emléknapja is egyben. A magyar történelem egyik legjelentősebb sikere hetedik alkalommal elevenedett meg július 20-án, illetve 21-én Szegeden, a Mátyás téren.

A jeles esemény egyik főszervezője, Kohári Nándor (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő büszke rá: a Ferences Rendház Alsóvárosi Kultúrházával közösen életre hívott emléknapok városrészi programból igazi szegedi látványossággá nőtték ki magukat. A város egyetlen, kifejezetten a középkori atmoszférát megidéző kulturális programjáról van szó, melyet immár országos szinten is a nyári történelmi hagyományőrző rendezvények térképén jegyeznek. „2006-ban, a nándorfehérvári csata 550. évfordulóján fogalmazódott meg az elképzelés, hogy ne csak a magyar történelem számos tragikus és gyásznapján tartsunk megemlékezéseket, hanem idézzük fel a dicső és világraszóló győzelmeket is, mint amilyen az 1456-os diadal volt. Olyan kulturális kavalkádot álmodtak a szervezők, mely minden korosztály számára vonzó lehet” – idézte fel a kezdeteket a városatya. Természetesen a helyszínt sem véletlenül választották ki: 1456 nyarán a Kapisztrán Szent János vezette dél felé vonuló keresztesek itt álltak meg Szegeden.

Először koszorúzták meg az ünnepséghez kapcsolódva – annak nyitónapján – Hunyadi János és Kapisztrán Szent János szobrát a Dóm téri Pantheonban. A Szegedi Szabadtéri Játékok miatt a „nagy törökverő” emlékművénél eddig nem tudták leróni kegyeletüket a helybéliek. A Szegedi Rovásírók Egyesülete az elmúlt esztendőkben az alsóvárosi Kapisztrán-szobrot koszorúzta meg az évfordulón. Az egyesület kezdeményezésére most szabaddá tették a Nemzeti Emlékcsarnok keleti oldalán Hunyadi János szobrát, melynek mellékalakjai Kapisztrán Szent János és Giuliano Cesarini. Kohári Nándor kiemelte: méltóképp kell emlékeznünk a Hunyadi családra, hiszen a ma emberének is példát mutatnak. „A legreménytelenebb helyzetben is kitartottak, nem adták fel a küzdelmet, mindent megtettek a hazáért. Egy-egy vesztes csata után is folytatták a harcot. A Hunyadi család tettei azt mutatják, hogy nincs vesztett, nincs reménytelen helyzet” – fogalmazott.

A július 21-ei programok a Klauzál téren kezdődtek: több tucat korhű ruhába bújt hagyományőrző gyűlt itt össze, a harcosok párbajt vívtak egymással, majd a Pavane Történelmi Táncegyüttes zászlóforgatóinak és dobosainak kíséretében keresztülmentek a városon, a Mátyás térre. A ferences kolostor szomszédságában kicsik és nagyok egyaránt bekapcsolódhattak a színes programok sorába, hiszen el lehetett sajátítani a kardvívás csínját-bínját, apródiskola, kard- és íjjáték, valamint lovagi torna is várta az érdeklődőket. A látványkovácsműhelynél megismerhették ennek a korántsem könnyű szakmának a fortélyait. A családi napon reneszánsz táncokban is gyönyörködhettek a Mátyás térre kilátogatók, a középkori zenét kedvelőket koncertekkel várták.

A déli harangszóról is szó esett, melynek eredetével kapcsolatban elhangzott, III. Calixtus pápának köszönhetően 1456. július 29-e óta szólalnak meg minden nap délben a harangok. „Az eredeti pápai oklevél alapvető célja az volt, hogy a keresztény világban minden délben imádkozzanak a török elleni harc eredményességéért. A pápai óhaj olyan sikeres volt, hogy már kihirdetése előtt megszületett a hőn óhajtott diadal. A pápa örömében királyi trónra akarta emelni Hunyadi Jánost, de halála ezt megakadályozta, a diadal emlékére pedig ezüstpénzt veretett. Magát a déli harangszót azután VI. Sándor pápa rendelte el, és erősítette meg egy 1500-ban kelt bullájában. A déli harangszó így könyörgésből átfordult hálaadásba, dicsőítésbe” – idézte fel a déli harangszó eredetét Balogh Elemér szegedi jogtörténész-professzor, az Alkotmánybíróság tagja. Hangsúlyozta, keresztény Európára volt szükség a győzelemhez, valamint az emberek egységes fellépésére egy közös cél érdekében. „Van-e ma ilyen hite Európának? Félek, hogy a válasz: nincs. A pénz és a politikai érdekek régente is gyorsan múló kapcsolati tőkét jelentettek csupán. Nekünk, magyaroknak pedig a történelem megtanította, hogy a keresztény szolidaritás mellett más támaszunk nincs, magunkban és a gondviselésben kell bíznunk” – fogalmazott Balogh Elemér.

Az emléknapok színes forgatagára ezúttal is több ezren látogattak ki; családok, felnőttek, gyerekek érkeztek a Mátyás térre. A népszerűség persze nem véletlen, hiszen a szervezők odafigyelnek arra, hogy a jól megszokott és megszeretett elemek mellett évről évre újdonságok is megjelenjenek a kínálatban, új előadók, zenekarok és hagyományőrzők is vendégeskedjenek Alsóvároson. Az idei esztendőben ennek jegyében hívták meg például a középkori zenét játszó Sub Rosa régizenei együttest és az Igriczek zenekart, valamint az első Kárpát-medencén kívüli fellépőként a Serenissima Wratislavia lengyel történelmi táncegyüttest. Érdekességként egy különleges kiadvány segítségével pillanthattunk be a XV. századba. Egy alkalmi újság cikkeit böngészve a mai kor újságírói nyelvezetével íródott, részint humoros cikkek segítségével egyfajta időutazáson vehettünk részt.

 

(Forrás: www.szegedma.hu)