vissza a főoldalra

 

 

 2012.08.03. 

A Korrupció-ellenes Hivatal átvilágítja Sokol érseket

Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány elrendelte, hogy a Korrupció-ellenes Hivatal vizsgálja meg azokat a gyanús tranzakciókat, melyekre Ján Sokol érseksége idején került sor a Nagyszombati egyházmegyében. Az érsekség pénzügyeit ellenőrző könyvvizsgáló három gyanús ügyletet nevezett meg. Elsőként a pozsonyi Aranyhomokon található egyházi földek eladását említette meg, melyek a Tesco multicég tulajdonába vándoroltak. A könyvvizsgáló gyanúja szerint a Tesco két jogügylet segítségével jutott a telekhez. Az egyik egy szerződés, a másik pedig ajándékozás, az érsekség akkori vezetőjének, Ján Sokolnak a vatikáni magán bankszámlájára. Az ajándék értékével csökkentett ár tulajdonképpen adócsalás bűntettének minősíthető, mivel az egyház nem fizetett az ajándék összege után adót, de felfogható csúszópénzként is. A könyvvizsgáló ezért fordult az ügyészséghez.

 Az adásvételi szerződésben, a SME értesülései szerint, nem esik szó az ajándékról. A Tesco és az érsek közötti tárgyalásokról készült hangfelvételen azonban említik az ajándékot is. Ezt bizonyítja a Sokol számlájáról a Nagyszombati egyházmegye számlájára történt átutalás is, melyet a könyvvizsgáló felfedezett. Azt azonban nem tudni, hogy az ajándék egész összegéről van-e szó.

 A Tesco azt állítja, hogy az üzletben minden legális volt, más hozzáfűzni valója pedig nincs az ügyhöz.

 Ján Čarnogurský a KDH egykori elnöke kiállt Sokol mellett és azt nyilatkozta, hogy a vételár nagyságát sosem írta elő semmilyen jogszabály sem. Ha vételárban és ajándékban is megegyeztek, akkor az volt az egyezség, és ez semmilyen jogszabályba nem ütközik.

 

(Sme, SITA, Felvidék.ma)