vissza a főoldalra

 

 

 2012.08.08. 

Megjelent a Magyar Fórum XXIV. évfolyamának 32. száma!

A tartalomból:

IN MEMORIAM CSURKA ISTVÁN

Az elfogadhatatlan realitás (2.oldal)

A realitás, ahogy ma átéljük, egész nemzetekre, földrészekre és a nemzedékek sorára telepszik rá. Mint egy súlyos, vastag felhőtakaró, ami egész tavaszokra és egész nyarakra takarja el a napot. Igen, barátaim, a realitásoknak nincs tavasza, csak füstködje és korma. Pedig az emberiséget, ha vitte előre valami, csak az vitte, hogy nem fogadta el a realitásokat. Hogy mindig támadtak olyan célkitűzők, akik nem fogadták el az elfogadhatatlant, és a milliók, ha sokszor csak lassan és vonakodva is, az ő elszánt mozdulataikat követték, mígnem végül a társadalom legkisebb sejtje is kikelt önmaga realitásából, és megpróbálta megalkotni a maga ideális jövőjét... Az elfogadott realitásban csak törpék vannak és törpébbek. A Szellem nem lehet gályarab a realitás kalózhajóján.

 Ceterum censeo (3.oldal)

Németh Péter (a Népszava főszerkesztője) válasza az MSZP-nek: „És mi, vessenek meg érte, nem ugrottunk félre a pénz elől. Miáltal lehetőséget adtunk mindazoknak, akik azonnal elméleteket gyártanak, konfabulálnak, s teszik ezt a tények ismerete nélkül. Schiffer András például, aki magáról azt gondolja, hogy ő bizony másként politizál, azonnal, a lehető legrosszabb reflexszel, MSZP–Fidesz összeborulást sejtet (hogyan is lettek meg a 2010-es választások idején az LMP kopogtató cédulái?), mások egyenesen a Népszava lefizetéséről cikkeznek. Szomorú történet ez, annál is inkább szomorú, mert megint csak Simicska nyer vele: nem nálunk költi el a pénzét…”

Hazánk adhat otthont a víz világkonferenciájának

A víz kérdéskörére időt, pénzt és energiát kell szánni (4.oldal)

Tóth Katalin, a VM helyettes államtitkára: A Víz barátai munkacsoport munkája nem ért véget, mert Magyarország rendezi meg 2013 őszén a víz világkonferenciáját. Éppen az aktuális gazdasági helyzet jelenti a legfőbb akadályt, bármerre is szeretnénk elmozdulni, hiszen akár az ivóvíz, akár a szanitáció kérdéskörét vizsgáljuk, ezek rendkívül költséges beruházásokat igényelnek. Nagy vállalati, financiális kapacitásokat kellene ahhoz megmozgatni, hogy konkrét eredményeket érjünk el.

 Negyedmilliárd forint Nógrád megyének

Nincs az a mennyiségű pénz, amit ne lehetne úthálózatunk fejlesztésére költeni (4.oldal)

Becsó Zsolt ogy. képviselő, a Nógrád Megyei Közgyűlés elnöke: A szocialista kormányok idején a megye nem a súlyának megfelelően részesült a fejlesztési forrásokból. A célunk, hogy a lehető legjobb fejlesztési dokumentációt állítsuk össze, hiszen ez határozza majd meg az elkövetkező hét év gazdasági folyamatait. Ráadásul nincs sok időnk, mert ahhoz, hogy a 2014-től kezdődő fejlesztési időszak beindulhasson, 2013 közepéig az összes tervezési munkát el kell végeznünk.

 Sikeres panelrehabilitáció Óbudán

Az Óbudai Promenádnak gazdaságélénkítő hatása is lesz (7.oldal)

Puskás Péter alpolgármester: Egyértelműen kimutatható, a felújított házakban 40-50%-kal csökkent az energiafelhasználás. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy 40-50%-kal csökken a számla összege is. Mint ismeretes a távhőszámlának két összetevője van, amelyből az egyiknél mutatkozhat meg jelentősebb megtakarítás. Ez ugyanis a ház fogyasztásán múlik, így lakásonként több ezer forintot is tudnak spórolni a lakók. Továbbá sokan nem gondolnak rá, de azt is nagyon fontos hangsúlyozni, hogy ilyen felújított házakban a lakások piaci

értéke 15-20%-kal emelkedik.

 Szlovákia, az abszurdumok országa

A kistelepülések elsorvasztása ellen (7.oldal)

Átrajzolhatja a felvidéki magyar falvak településszerkezeti rendszerét a szlovák közigazgatási reform az MKP közigazgatási alelnöke szerint. Őry Péter úgy látja, hogy sérülhet a decentralizáció alapelve azzal, ha az ügyintézés távol kerül a polgártól. Az MKP viszont elutasítja a kistelepülések elsorvasztását célzó terveket.

 Az állam tulajdonosi szerepkörének helyreállítása folyamatos feladatunk

A gazdasági és pénzügyi válság rávilágított Európa strukturális hiányosságaira (9.oldal)

Hegmanné Nemes Sára vagyonpolitikáért felelős államtitkár: A jövő generációi iránt érzett felelősség mindenképpen a hatékony és stratégiailag jól célzott állami szerepvállalást, annak erősítését indokolja. Az állam olyan megrendelő piacot tud fenntartani, amilyet a privát szereplők a válság miatt nem tudtak biztosítani. A Magyar Fejlesztési Bank mint állami cég, a finanszírozás területén játszik fontos szerepet.

 A karmesternek jó pszichológusnak kell lennie

Rajongok Erdélyért, szeretem Kolozsvárt – a szülővárosom, nem szívesen hagynám itt, minden ideköt (10.oldal)

Kulcsár Szabolcs a Kolozsvári Magyar Opera karmestere, karigazgatója: A Kolozsvári Magyar Opera az egyetlen Magyarországon kívüli magyar operaház a világon, ezért is remélem, hogy nagyon büszkék rá. Mire a gazdasági válság éreztette volna hatásait az operalátogatás terén is, mi egy dinamikusabb, változatosabb műsorpolitikával léptünk elő, hadd legyen a közönségnek miből válogatni. Operaházunk műsorán jelen pillanatban minden megtalálható. Leckeelőadások sorozatát szervezzük fiataloknak, idősebbeknek egyaránt, vannak gyermekoperáink, játszunk nagyoperákat, kamaraoperákat, klasszikusakat és moderneket, komoly balettelőadásaink vannak, játszunk operetteket, daljátékokat, újabban musicalekkel csalogatjuk a kolozsvári közönség minden rétegét. A kultúresemények, ünnepek köré vokál-szimfónikus gálakoncerteket is szervezünk. Nem utolsó szempont, hogy Kolozsvárott az összes Erkel-opera repertoáron van. Közönség nélkül nincs motiváció, miattuk és nekik játszunk, és ha mi tisztelettel fordulunk a szakma és közönség felé, tudásunk legjavát mutatva meg nekik, akkor úgy gondolom, elvárható a tisztelet és

megbecsülés részükről. És mivel előadásaink nagy része szépszámú közönséggel, sőt, teltházakkal megy, többre nem is várhatunk.

 Túlteljesített a Hévíz-Balaton Airport

Hévíz természeti adottságai, az arra épülő gyógyturizmus egész évben szerethető várost kínálnak (12.oldal)

Papp Gábor, Hévíz polgármestere: Komoly munka folyik a repülőtér jövőjének megteremtése érdekében, s ennek bizonyítéka, hogy nemrég Norvégiából érkezett chartergép 170 utassal. Tudni kell, hogy az új légitársaságok bevonása nem megy egyik napról a másikra, az előkészítő munkák majdnem egy évet vesznek igénybe.

 Újpesti kultúrmisszió

Dózsa László: a fiatalok felállva, szinte őrjöngve tapsolnak az előadások után (12.oldal)

Az Újpest Színházban a szórakoztató vendégjátékokon kívül minden évben a magyar dráma egy-egy korszakalkotó darabját mutatják be. Újpesten sikerült megcáfolni azt az álságos kijelentést, miszerint nincs igény a magyar drámákra. Sarkadi Elveszett paradicsomát, Németh László Bodnárnéját és Gyurkovics Nagyvizitjét teltház előtt játszották. Dózsa László művészeti vezető, főrendező arra törekszik, hogy a fiatalokat bevonja az építő jellegű munkába, s ennek volt bizonyítéka a tavaly bemutatott Pesti srácok musical. Dózsa László érdemes művészt arra kérjük, értékelje az elmúlt évadot.

 

Keresse a Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál!

Vagy fizessen rá elő!

Kiadóhivatal: 1092 Budapest, Ráday u. 32., I. em. 3. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1575. Telefon és telefax: 781-3236, 06-30/754-5017. E-mail: info@magyarforum.hu .

Kiadja: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány.