vissza a főoldalra

 

 

 2012.08.03. 

Ne károsítsák meg az országot

Az állam számára nem megfelelő bérleti szerződéseket felbontják

Menczer Erzsébet fideszes országgyűlés képviselő szerint a világörökségről szóló törvény módosítását egyetlenegy dolog indokolta, mégpedig az, hogy a hat hónap a világörökségi helyszíneken lévő vagyonelemek hasznosítására vonatkozó bérleti szerződések áttekintése tekintetében kevésnek bizonyult.

 Mikor kezdte el az Emberi Erőforrás Minisztériuma felülvizsgálni a nyolc világörökségi helyszínen lévő vagyonelemek hasznosítására vonatkozó bérleti szerződéseket?

 –A törvény 2012. január 1-jén lépett hatályba, tehát akkor kezdte el az illetékes tárca a felülvizsgálásokat, és az azóta eltelt időszak alatt bizonyítást nyert, hogy nem elegendő fél év nyolc világörökségi helyszín tekintetében a teljes anyag átvizsgálására. Nekem nem tisztem azt ellenőrizni, hogy miként folyik a minisztériumban a munka, de az jól látható, hogy ha csak a Hortobágyi Nemzeti Parkot illetően 4600 szerződést kellett megvizsgálni, akkor fizikai képtelenség az összes világörökségi helyszínre vonatkozó bérleti megállapodást fél év alatt áttekinteni. Ezért javasoltam a hat hónapos meghosszabbítást.

 Miért is van szükség erre a felülvizsgálati folyamatra?

 –Az állam számára nem megfelelő bérleti szerződéseket felbontják, ha a vagyonkezelési szerződésekből az derül ki, hogy nem kellő körültekintéssel, nem a világörökségi helyszíneket megillető módon kezelik az épületeket, parkokat. Olyan bérleti és hasznosítási szerződéseket kell kötni, amelyek nem károsítják az országot. Arra kell törekedni, hogy olyan cégekkel kössenek szerződést, melyek valóban méltón tudják megőrizni a kiemelt műemlékeket. Ha már egyszer ebben a kis országban azzal büszkélkedhetünk, hogy nyolc világörökségi és több várományos helyszínünk is van, akkor a gondos államnak kötelessége az ezeken a helyszíneken lévő összes vagyonelemet – mindegy, hogy ez épület, vagy természeti környezet – úgy megőrizni, és közszemlére tenni, hogy az ne sérüljön, és megmaradjon az utókor számára.

 A világörökségi kezelési tervek sokáig nem voltak kötelező erejűek a helyi önkormányzatokra. Ez most megszűnik?

 –Így van. Mindenkire nézve kötelező jellegű a bérleti szerződéseket betartani, és betartatni. Teljesen mindegy, hogy ez a hollókői önkormányzatra vonatkozik, vagy a pannonhalmi főapátságra.

 A jogszabály a kormányt a világörökségi védelem pénzügyi kereteinek biztosítására is kötelezi. A költségvetésből mekkora összeget szánnak erre?

 –Még konkrét sarokszámokat nem tudok mondani, de az biztos, hogy azok az önkormányzatok amelyek területén világörökségi helyszínek, műemlékek találhatók, annak megfelelő költségvetési támogatást kapnak. A világörökséggel kapcsolatban a minisztériumnak is van külön költségvetése, ahogy a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnak is. Az államnak kötelessége biztosítani a megfelelő forrásokat, és ezt meg is fogja tenni. Nem jött volna létre ez a törvény, ha nem az lenne a célja, hogy az állam biztosítja bizonyos keretek közt a világörökségi helyszínek fenntartását.

 Visszatérve a szerződésekre: a teljes átvizsgálás után közlik az eredményeket, vagy folyamatosan?

 –Folyamatosan közlik az eredményeket, és tudtommal ezek fel is kerülnek a minisztérium honlapjára. A vizsgálati megállapítások szerint a problémás szerződések a törvény erejénél fogva a közzétételt követő 60 napon túl megszűnnek. Esetünkben pedig jogorvoslatnak nincs helye, hiszen az állam vagyonáról és örökségéről van szó.

 

Medveczky Attila