vissza a főoldalra

 

 

 2012.08.03. 

Fizessen, aki tudatosan rombolja az egészségét

A csipszadó önmagában kevés ahhoz, hogy a lakosság egészségi állapota javuljon

Terjesszék ki a népegészségügyi termékadót, közkeletű nevén a csipszadót a túlzottan zsíros élelmiszerekre is – ezt javasolta Dr. Csiba Gábor, a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület elnöke, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója.

 Tisztelt főigazgató úr! Úgy tudom, hogy ön a csipszadó ötletadója. Mit szól ahhoz, hogy a tavaly nálunk bevezetett különadóhoz hasonlóan az ENSZ is globális különadó bevezetését javasolja az egészségtelen élelmiszerekre?

 Valóban ,a kalóriadús üdítőitalokra és az ugyancsak hizlaló, silány minőségű ételekre  kirótt különadóval szeretne véget vetni az egészségtelen táplálkozásnak az ENSZ. Nem mondjuk, hogy az ötletet mi adtuk, hanem azt: a köztudatba mi hoztuk be az egészségtelen termékekre kivetett adót. Azért beszélek többes szám első személyben, mert a Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Egyesület 2010 nyarán elkészített 18 pontos akciótervének néhány pontja szól – ha nem is a csipszadóról, hanem akkori nevén – a hamburgeradóról. Nem az a lényeg, hogy melyik ételről van szó, hanem arról, hogy a hamburgeradó sokkal több terméket, így a zsíros élelmiszereket is érintett volna. Ami megvalósult az a túlzott cukor- és sótartalmú élelmiszerek és az energiaitalok megadóztatása. Úgy tűnik, van arra fogadókészség, hogy kiterjesztik a népegészségügyi termékadót. Azt is ki kell hangsúlyozni, hogy a már említett 18 pontban szerepelt az is, amit Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter nemrég terjesztett elő, tehát a dohánytermékek és az alkohol jövedéki adójának emelése. Az ebből származó bevételből az egészségügy jutna többletforráshoz. Nagyon örülünk annak, hogy az akkori felvetéseink meghallgatásra találtak.

 Mi a tapasztalatuk: ha fölemelik a dohánytermékek, illetve az alkohol árát, akkor a szenvedélybetegek hirtelen felhagynak a cigivel, az alkoholfogyasztással, vagy az olcsóbb, silányabb, még egészségtelenebb termékekhez nyúlnak?

 –Az egészséges életre való nevelésnek nem az 50-60 éves korosztály az elsődleges csoportja. Főleg a fiataloknál lehet neveléssel visszafogni a káros szerek fogyasztását. A cél, hogy minél kevesebben betegedjenek meg, és így kevesebben terheljék az ellátórendszert. Azt nem állítom, hogy nincs olyan ember, aki a magas ár miatt szokna le az egészségre ártalmas dolgok fogyasztásáról, de ha valaki tudatosan egészségromboló magatartást tanúsít a nevezett termékek fogyasztásával, akkor büntetésből fizessen többet. Így majdani gyógyításának költségeihez járul hozzá. Egyetértek Orbán Viktor miniszterelnök kijelentésével, miszerint az egészség ugyanolyan tőke, mint a föld, vagy a bankbetét, és ennek a tőkének a felelőtlen kezelését nem lehet büntetlenül hagyni.

 Most önök tehát azt javasolják, hogy a túlzottan zsíros élelmiszerekre vezessék be az adót. Mit értsünk ezalatt? Amikor ezt meghallotta vidéken élő barátom, felhívott azzal, hogy már az erdélyi szalonnát is megadóztatják.

 –Mi az ún. gyári termékekről beszélünk és nem az alapanyagokról. Tehát nem a szalonna a lényeg, hanem azok a termékek, amik túlzott mértékben tartalmaznak zsírokat. Erre egy jó példa a hamburger, ami nem egészséges , de mégis sokan fogyasztják. Ez a termék az USA-ban a szegények eledele, míg nálunk a divatozóké.

 Nem egy barátom él kint az USA-ban, és ők mind felszedtek néhány kilót ott-tartózkodásuk ideje alatt. Olvastam, hogy az Egyesült Államokban a népességnek több mint egyharmada elhízott. Ennek a „gyorsétterem-kultúra” lehet az oka?

 –Természetesen. Az USA-ban is tervezték a hamburgeradó bevezetését, de mivel ez a szegényeket érintette volna, ezért elálltak ettől a tervtől.

 Rendben van, adják drágábban az egészségtelen élelmiszereket, de azt miként lehet elérni, hogy olcsóbbak legyenek az egészségesek. Hiszen, ha bemegyünk egy élelmiszerboltba, azt látjuk, hogy ami egészséges, az jóval drágább.

 –Lényeges kérdésre mutatott rá. Jó lenne, ha a vidékfejlesztési tárca támogatná az egészséges termékek létrehozását annyiban, hogy csökkentené a rájuk vonatkozó áfát.

 Nemrég egy budapesti gyermekkórházban láttam, hogy a büfében fornettit árulnak. Ezt nem tartja abszurdnak?

 –A fornettiről nem tudok konkrétan nyilatkozni, de az teljes mértékben abszurd, hogy a kórházakban elhelyezett ital -automatákból egészségtelen üdítőitalokat lehet vásárolni. A kórházvezetőknek olyan szerződést kéne kötniük, hogy a büfék és az automaták nem kínálhatnak egészségre káros élelmiszereket. Hol máshol, mint az egészségügyi intézményekben kéne fokozottabban az egészségnevelő hatást érvényesíteni.

 Mikorra hozható érzékelhető változást a csipszadó, illetve annak kibővítése a magyar lakosság általános egészségi állapotában?

 –A csipszadó önmagában kevés ahhoz, hogy a lakosság egészségi állapota javuljon. Ennek társulnia kell az egészséges életmódra való neveléssel, a magyarok egészségtudatosságának növekedésével, az egészségmagatartás pozitív változásával. Esetünkben anyagi, szociális és pszichológiai kérdésről is szó van, tehát a probléma jóval komplexebb. Ha minden optimális úton halad előre, akkor 3-4 éven belül alakul át az emberek hozzáállása az egészséges termékekhez.

 Ez nem egyszerű, mert közben a kereskedelmi tévék reklámozhatják pl. a gyorséttermeket, és azok akcióit. Az ilyen reklámok jobban belevésődnek a tudatunkban, mint az, ha azt mondják az osztályfőnöki órán, éljetek egészségesen.

 –Sajnos ez igaz…Most beevezetik a hit és erkölcstan órát, a nevelést az iskolákba, ami nem jelenti azt, hogy szeptembertől hívő és erkölcsös lesz minden gyerek, de elindulunk egy olyan úton, ahol egyre fokozatosabban figyelmeztetnek minket az önpusztítás veszélyeire.

 

Medveczky Attila