vissza a főoldalra

 

 

 2012.08.10. 

Lenézi a vásárhelyieket, aki messziről jött emberként akarja őket kioktatni

Mondják: nem is ajánlásokat gyűjtenek az MSZP-sek, hanem agymosást kísérelnek meg

A Fidesz hódmezővásárhelyi elnöke szerint az MSZP-központból „pártkatonákat" vezényeltek a városba, hogy a szeptemberi időközi polgármester-választásra agitáljanak és saját pártjuk jelöltjének gyűjtsenek ajánlószelvényeket.

 Hogyan is viselkednek a szocialista „pártkatonák”? Felderítik a terepet, vagy zaklatják a lakosságot?– kérdezem Dr. Havasi Katalintól, a hódmezővásárhelyi közgyűlés tagjától, a helyi Fidesz alapszervezet elnökétől.

 – Valójában nem csupán az agitátorokról van szó, hanem a kampányfőnök fővárosi ügyvédről, és az alig egy hét alatt Hódmezővásárhelyen járt az MSZP két „megmondó” prominensről is, akik bár nyilvános helyen becsmérelték városunkat, nem vállalták, hogy álláspontjukat nyilvánosan megvédjék. Ahhoz, hogy álláspontom érthető legyen, el kell mondanom: meggyőződésem, hogy a demokrácia alapköve az önkormányzatiság. Az, hogy a lakosok saját maguk közül, saját tapasztalatuk alapján választanak vezetőt. Ez az önkormányzati képviselői, mind a polgármester-választásra egyaránt igaz. Hódmezővásárhelyen eddig így is történt: bármelyik szervezet, párt, amelyik jelöltet indított, a helyi támogatókra alapozva kereste fel a lakosságot, gyűjtött ajánlószelvényt, agitált, tartott sajtótájékoztatót, vigyázva arra, hogy senkinek ne sértsék meg az érzékenységét sem az agitátorok, sem a jelöltek. Most pedig mi történik? Politikailag abszurd, hogy akik soha nem éltek Hódmezővásárhelyen, nincs helyi kötődésük, akarják megmondani az ittélőknek, miről mit gondoljanak. Nem csak azt kérdezik, hogy odaadják-e az ajánlószelvényt, hanem olyan módon agitálnak, ami sokak jó ízlését sérti. Hozzám több városrészből érkezett megkeresés, hogy a vásárhelyieket meg akarták arról győzni, nem jól látják a helyi politikai folyamatot. Ahogy a viccben is elhangzik „nekünk higgy, és ne a saját szemednek.” Azt mondják sokan, nem is ajánlásokat gyűjtenek az MSZP-sek, hanem agymosást kísérelnek meg. Bölcsek a vásárhelyiek, és nem hiszem, hogy mindez befolyásolja őket. Mi a jelenség miatt adtunk ki sajtóközleményt; a budapesti pártközpont úgy határozott, hogy ideküldik híveiket, úgy, hogy azoknak fogalmuk sincs a helyi dolgokról. Lenézi a vásárhelyieket, aki messziről jött emberként akarja őket kioktatni.

 Molnár Zsolt, az MSZP kampányfőnöke szerint „bár Hódmezővásárhely konzervatív város és a rendszerváltás óta mindig a jobboldal irányította, a fideszes vezetés visszaélt ezzel a szimpátiával, ezért az ott élők változást akarnak”. Készült a közelmúltban olyan felmérés, amire ezt a kijelentést alapozta volna Molnár Zsolt?

 –Nincs tudomásom semmiről, ami ezt alátámasztaná. Háziorvosként naponta beszélgetek vásárhelyiekkel, önkormányzati képviselőként pedig járom a városrészt, rendszeresen tartok fórumokat. Semmi jelét nem tapasztaltam annak, hogy bárminemű valóságalapja lenne a szocialisták kijelentésének. A vásárhelyiek tudják mit jelent az a helyzet, amikor szövetségben lehetünk a kormánnyal, hiszen volt nyolc olyan évünk, amikor a kormány büntetett bennünket. Fejlesztések leálltak, vagy el sem indultak, mint a 47-es út négysávosítása, vagy az elkerülő út. A kórház megmaradása bizonytalanná vált, és éppen az MSZP kormányzása alatt veszítették el nagyon sokan a munkahelyüket, csődöltek be vállalkozásaikkal. Badarság lenne azt feltételezni, hogy erre itt nem emlékeznek. A kampányfőnöknek persze az a dolga, hogy olyanokat mondjon, ami saját igazát támasztja alá, de találtak-e olyan helyi szocialistákat, akik ilyen ostobaságot mernének állítani?  

Az, hogy Budapestről érkeznek le az aktivisták, megmondó emberek, azt mutatja, hogy helyben nem igazán erős az MSZP?

 –Ha a vásárhelyiek valóban változást szeretnének, akkor nem lenne szükség sem megmondó emberekre, sem agitátorokra. A helyi támogatók és a támogatottság nagyfokú hiányát igazolja mindez.

 Ha jelenleg ez a trend, akkor augusztusban még súlyosabb esetek fordulhatnak elő?

 –Bízom a helyi szocialisták bölcsességében, önmérsékletében, demokrácia-szeretetében, abban, hogy belátják, a választás a vásárhelyiek ügye. Történelmi lehetőséget jelent Hódmezővásárhely számára, hogy egy nagy tapasztalattal rendelkező alpolgármester veheti át a város vezetését a kormányban államtitkári poszton működő szövetségestől, mégpedig jelentős képviselőtestületi többségi támogatással. A város jövőjét nagyban meghatározhatja az, hogy mindenki egy irányba akar haladni.

 Milyen kampánystratégiát folytat a Fidesz-KDNP jelöltje, a városban tizennyolc éve önkormányzati képviselőként, tizenkét éve pedig alpolgármesterként dolgozó Almási István?

 –Almási István úr polgármesteri jogkörrel felruházott alpolgármesterként dolgozik a városért, újabb pályázatok megnyeréséért lobbizik, és szinte naponta számol be a város számára jelentős fejlesztések megindulásáról, közösen elért eredményekről, gondoskodik a város zökkenőmentes működéséről. Energiájának nagy részét, nagyon helyesen nem a kampányra, hanem a város javára fordítja. Ő tehát a városért végzett munkájával „kampányol”.

 

Medveczky Attila