vissza a főoldalra

 

 

 2012.08.10. 

A Vidékfejlesztési Minisztérium elszánt az állattenyésztés talpra állításában

Agrárdiplomáciai siker, hogy az EB engedélyezte: kifizethetjük a területalapú támogatás 50%-át

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) a szakmai szervezetek javaslatait is beépítve még júliusban elkészíti az állattenyésztési ágazatot segítő javaslatait, amelyeket várhatóan még e hónap végén vagy augusztus elején a kormány elé terjeszt - mondta Feldman Zsolt, a tárca agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára .

 Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke július 10-én nyilatkozta, hogy naponta egymilliárd forint az ágazat közvetlen kára, nem beszélve a hőség miatt – főleg a zárttartásban – elhaló állatállományról. A tanács elnöke állami beavatkozást sürget, és 10 százalék feletti fogyasztóiár-emelkedést jósolt. Továbbá: az aszály és a hőség miatt napi egymillió literrel kevesebb tejet termeltek az országban, 1500-2000 szarvasmarha pedig elhullott. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének titkára szintén állami beavatkozást sürget. Ezért döntött úgy a Vidékfejlesztési Minisztérium, hogy javaslatot dolgoz ki az állattenyésztési ágazat megsegítése érdekében?

 –Valóban nehéz a helyzet, hiszen a tartós csapadékhiány nem csak Magyarországon, hanem a világ több takarmánytermő területén is komoly kárt okoz. Sok helyen kisültek a kukoricaültetvények, tehát csökkent a megtermelt takarmány mennyisége. A június végi, július eleji magas hőség pedig állatelhullást, csökkenő tejhozamot vagy éppen az állatok lassabb súlygyarapodását eredményezte, ezzel okozva komoly anyagi veszteséget a termelőknek. A harmadik probléma az árakkal függ össze: a világpiacon is rosszak a várakozások a takarmánynövények hozamát tekintve, ezért az elmúlt hetekben a takarmánynövények – főleg a szója és a kukorica – tőzsdei árai 30-35 %-kal emelkedtek. Mivel a takarmányköltség az állattenyésztésben a termelési költségek jelentős hányadát (kb. 70%-át) jelenti, a fő kérdés, hogy a megnövekedett önköltséget a termelő miként tudja tovább érvényesíteni a termékpályán a feldolgozó, a kereskedő felé. A nehéz helyzet miatt tanácskoztunk az állattenyésztési ágazat képviselőivel, és megfogalmaztuk azt a javaslatcsomagot, amivel ha nem is tudjuk az egész problémát megoldani, de képesek vagyunk a károkat mérsékelni, és az állattenyésztés talpon maradását elősegíteni.

 Az utóbbi azért is lehet lényeges, mert feltett szándékuk, hogy szisztematikus munkával helyreállítsák a növénytermesztés és az állattenyésztés megbomlott egyensúlyát, amely tavaly 60-40 százalék volt.  

–Valóban ez egy olyan szerencsétlen folyamat, amit szakmailag elfogadhatatlannak tartunk. Tudni kell, hogy az állattenyésztés az egyik legnagyobb potenciális gabonafelhasználó, ráadásul egy magasabb hozzáadott értéket teremtő, komoly foglalkoztatási potenciállal rendelkező ágazat, így ennek piaci vagy strukturális okokból való visszaszorulásának megakadályozása kormányzati beavatkozást igényel. Fontosnak tartom azt is elmondani, hogy a szárazság által okozott problémák kezelésekor könnyebb helyzetben vagyunk a növénytermesztés területén, mivel abban az ágazatban el tudtunk indítani egy új, mezőgazdasági kockázatokat kezelő rendszert. Ez azt jelenti, hogy a korábbi évekhez képest jóval nagyobb pénzügyi alap áll rendelkezésre az idei szárazság miatt keletkezett károk kezelésére a növénytermesztés ágazatában. Agrárdiplomáciai siker, hogy az Európai Bizottság engedélyezte: Magyarország is előlegként kifizetheti a területalapú támogatás 50%-át, amely 150 milliárd forintot jelent a magyar mezőgazdaságban dolgozó gazdálkodóknak, és amelynek október 16-ától történő, előrehozott kifizetése komoly segítség az idén elmaradó bevételek pótlására. Tehát mind EU-s, mind hazai pénzeszközök rendelkezésre állnak a növénytermsztésben, viszont ezek nem alkalmazhatók közvetlen módon az állattenyésztésben. Természetesen azokat a vállalkozásokat segítik ezek az eszközök, amelyek növénytermesztéssel is foglalkoznak. Alapvetően más, alternatív eszközöket kell viszont találnunk az állattenyésztők megsegítésére.

 Tehát milyen célokat fogalmaztak meg közösen a szakmai szervezetekkel?

 – A Vidékfejlesztési Minisztérium elszánt az állattenyésztés talpra állításában, és azt szeretné, ha az Európai Unió által engedélyezett és nemzeti költségvetésből finanszírozott nemzeti támogatásokat az eredeti ütemtervhez képest korábban tudnánk kifizetni az állattartó gazdaságoknak, ezáltal is pénzügyi forrásokat biztosítva számukra ebben a nehéz időszakban . Mindez költségvetési forrásokat igényel, ezért minisztériumunk a kormány elé vitte ezt a problémát. Arról is szólni kell, hogy már korábban elindítottuk azt a mezőgazdasági vállalkozások pénzügyi likviditásának megőrzését segítő forgóeszköz-hitel programot, amelyből a még rendelkezésre álló 14 milliárd forintot még kedvezőbb feltételekkel szeretnénk eljuttatni az állattenyésztő vállalkozásoknak annak érdekében, hogy a növekvő takarmányköltségek finanszírozását biztosítani tudjuk.

 A nemzeti támogatásokra pályázni kell? Ezt azért is kérdezem, mert az állattartók szükségesnek ítélik az ágazatnak folyósított nemzeti támogatások – ezek most mintegy 40 milliárd forintot tesznek ki – folyamatos biztosítását, minél gyorsabb kifizetését, esetleges megemelését.

 –A nemzeti támogatásokhoz támogatási kérelmet kell benyújtaniuk a gazdáknak, s ezt ők jól ismerik, mert egy évek alatt bejáratott rendszerről van szó. Az is az állattenyésztés megsegítése iránti elkötelezettségünket bizonyítja,  hogy kiírtuk azt az állatenyészési telepek korszerűsítését szolgáló pályázatot, amely 40 milliárd forintos keretösszeggel áll a mezőgazdasági vállalkozások rendelkezésére a versenyképességüket segítő technológiai fejlesztések megvalósításához. Ezzel a pályázattal – sok más mellett - olyan szellőztető, hűtő rendszereket is ki tud építeni a telepén a gazdálkodó, amely a jövőben a hőség káros hatásait is képes csökkenteni. Nem csak a problémák utókezelése a fontos, hanem azok megelőzése is.

 Mennyire segített az ágazaton az Agrár Széchenyi Kártya 2011-es bevezetése?

 –A kormányzat kétféle módon tud a mezőgazdasági termelők hitelfinanszírozásában segíteni: a már említett, állami forrásokból finanszírozott forgóeszköz-hitelekkel, melyeket a Magyar Fejlesztési Bank működtet. A másik eszköz a kamattámogatás eszköze, melynek gyakorlati megvalósulása az Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel. Ez a konstrukció a mezőgazdasági őstermelők, családi gazdálkodók, kis- és középvállalkozások számára állami kamat-és garanciadíj támogatással elérhető hiteltermék. Az 1 milliótól 25 millió forintig terjedő, három éves futamidejű, szabad felhasználású folyószámlahitel igen kedvező feltételekkel érhető el az érintettek számára. Mind többen kezdeményezik az Agrár Széchenyi Kártya megszerzését, és ezen keresztül a kedvező hitelhez való hozzájutást, s bízom benne, hogy még többen felismerik ennek a hitelkonstrukciónak az előnyét.

 

Medveczky Attila