vissza a főoldalra

 

 

 2012.08.17. 

Újpesti kultúrmisszió

Dózsa László: a fiatalok felállva, szinte őrjöngve tapsolnak az előadások után

Az Újpest Színházban a szórakoztató vendégjátékokon kívül minden évben a magyar dráma egy-egy korszakalkotó darabját mutatják be. Újpesten sikerült megcáfolni azt az álságos kijelentést, miszerint nincs igény a magyar drámákra. Sarkadi Elveszett paradicsomát, Németh László Bodnárnéját és Gyurkovics Nagyvizitjét teltház előtt játszották. Dózsa László művészeti vezető, főrendező arra törekszik, hogy a fiatalokat bevonja az építő jellegű munkába, s ennek volt bizonyítéka a tavaly bemutatott Pesti srácok musical. Dózsa László érdemes művészt arra kérjük, értékelje az elmúlt évadot.

 – Nagyon sikeresnek ítélem a 2011–2012-es évadot. Főleg azért, mert a Pesti srácokkal sikerült bebizonyítanunk azt, hogy nem csak akkor sikeres egy zenés darab, ha nyugati musicalről van szó. Hiszen esetünkben nevelő célzatú, nemzeti érzelmeket közvetítő, magyar darabot vittünk sikerre. Bizonyára szerénytelennek tűnök, de el kell mondani, hogy a fiatalok felállva, szinte őrjöngve tapsolnak az előadások után. Ugyanúgy sikeres volt, bár más korosztálynak szólt Gyurkovics Tibor Nagyvizit c. darabja.

 Milyen új előadásokat terveznek?

 – Biztos vagyok benne, hogy a következő évad előadásai is idevonzzák a közönséget. Az önkormányzat megbízásából Pozsgai Zsolt tetralógiát ír Újpest hírességeiről, nagyjairól. Ennek az első darabja a Halálcsel c. dráma, mely Szűcs Sándornak, a Dózsa játékosának tragédiájáról szól. Szűcs Sándort 1951-ben hamis vádak alapján koncepciós perben halálra ítélték és kivégezték. Nagyon örvendetes tény, hogy amíg fővárosi színházak szűnnek meg, addig itt Újpesten a városvezetés nemcsak, hogy támogatja a színházat, de még ősbemutatót is szervez. Ezért külön köszönet Wintermantell Zsolt polgármester úrnak, a kultúra támogatójának. A kultúrára áldozni nem kidobott pénz, hiszen a mi előadásainknak nevelő hatása is van. Arra törekszünk, hogy olyan embereket mutassunk be a darabokban, kiknek tetteiből példát lehet meríteni. A színház nem csupán az újpestiek igényét elégíti ki, mert például Szűcs Sándor mártíromsága mindenkinek példát mutat.

 Amikor augusztus 2-án egyeztettük a beszélgetés időpontját, éppen próbáltatok. Új darabra készültök, vagy felújító próba volt?

 – Felújító próba volt, mert a Nagyvizitet visszük le a debreceni szabadtéri színházi fesztiválra. Reméljük, hogy sikerrel vendégszereplünk. Tervbe vettük régi, nagy sikerű előadásaink, pl. a Napsugár fiúk vagy a Bodnárné felújítását is. Itt jegyzem meg, hogy a tervek szerint Németh Lászlónak ezt a drámáját az Új Színházban is megrendezem. Annak idején bemutattuk Shakespeare Rómeó és Júliájának átiratát a fiatalok számára, mely nagy sikerrel ment. Ezt is fel szeretném újítani, hogy az ifjúságot megnyerjük a színháznak.

 

Medveczky Attila