vissza a főoldalra

 

 

 2012.08.17. 

Ars Sacra Fesztivál – 2012. szeptember 15-23.

Mottó: „…az igazság szabaddá tesz…” (Jn 8,32)

 A magyar fesztiválpalettán szerepel egy olyan formabontó rendezvény, amit nem kísér hangos kampány, szép csendesen mégis országos és határokon átívelő eseménysorozattá nőtte ki magát. Az Ars Sacra Alapítvány hatodik éve szervezi a Templomok Éjszakáját és a Szakrális Művészetek Hetét.

A két eseménysorozat közös új neve Ars Sacra Fesztivál.

A Kárpát-medencei kiterjesztésű programsorozat keretében a nagy budapesti múzeumoktól a vidéki gyűjteményekig, a kis falusi kápolnáktól a Bazilikáig, sok-sok helyszínen több száz program várja az érdeklődőket kilenc napon át. Ezúttal is számos új helyszín kapcsolódik be: a Budapest Galéria, a Duna Palota, a Klebelsberg Kultúrkúria, a Mom Kulturális Központ, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, a Dorottya Café, Óbudai Társaskör először fogad be a fesztiválhoz kapcsolódó programokat, a Szépművészeti Múzeum és a Kiscelli Múzeum pedig sok év után újra programhelyszín lesz.

A fesztivál programjait – képző- és iparművészeti kiállításokat, különböző műfajú koncerteket, színházi, irodalmi előadásokat, tárlatvezetéseket, gyerekprogramokat – ingyenesen látogathatja a nagyközönség.

Az immár hagyományosnak tekinthető rendezvények ezúttal sem maradnak el.

A fesztivál részeként a Kulturális Örökség Napjaihoz kapcsolódó Templomok éjszakáján, 2012. szeptember 15-én, idén a Kodály évforduló kapcsán több felekezet templomában csendül fel azonos időben egy-egy Kodály zenemű, egyszerre határokon innen és túl. Ismételten bekapcsolódnak Budapest legnagyobb múzeumai – a Magyar Nemzeti Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Budapesti Történeti Múzeum, a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Kiscelli Múzeum és a Petőfi Irodalmi Múzeum – egy-egy szakrális tematikájú kiállítással, előadással vagy koncerttel. A különböző történelmi egyházak közös dicsőítést tartanak a budapesti Szent István Bazilikában, szeptember 16-án, közös kincsüket, a zsoltárokat énekelve. „A zsoltárokban van valami olyan csodálatos erő, mely az összes erény gyakorlására serkenti a lelkeket.” (X. Piusz pápa) A fesztivál vendégei lesznek: Bogányi Gergely zongoraművész, Oberfrank Pál és Kéri Kitty színművészek, a Kelemen Quartett, Lackfi János író-költő, Aknay János festőművész, a Misztrál Együttes, Fassang László orgonaművész , Rohmann Ditta csellóművész, Ferencz Éva, Kobzos Kiss Tamás, a Kecskés együttes, a Szent Efrém Férfikar, Pro Musica Leánykar, Kárpáti Tamás festőművész, Stefanovits Péter grafikusművész, Levente Péter, Döbrentey Ildikó, az Anima Musicae Kamarazenekar és sokan mások.  A fesztivál fővédnökei: Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek és Mádl Dalma asszony.

 

emma